Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за I квартал

Друк

харч_нікітюк.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж I кварталу 2017 р. проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 802 проби харчових продуктів, зокрема 182 проби – за санітарно-хімічними показниками та 620 проб – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 1,1% та 0,2% проб проти 0,9% та 0,8%  за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у Смілянському районі (4,8%), за мікробіологічними показниками – у Жашківському та Черкаському районах (33,3%).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 37 проб овочів, відхилень не виявлено. На вміст пестицидів досліджено 62 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено.

У I кварталі 2017 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 324 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.