Інформація для населення

holovna uman

На свято Рош-ха-Шана, починаючи з 1988 року, до Умані приїздять представники брацлавської гілки хасидизму, щоб пошанувати пам'ять цадика Рабі Нахмана. Він писав «Завдяки вірі життя в цьому світі прекрасне. Сила, віра роблять світ похожим на квітучий сад» (Лікутей Могарон 1,155).

Цього року до міста на святкування 5874 іудейського нового року, яке проводилося з 15 по 17 вересня, приїхало понад 35300 тисяч паломників з інших країн світу. Найбільша кількість людей прибула з Ізраїлю, також прибули прочани з Великої Британії, США, Канади, Польщі, Франції та інших.

Паломництво хасидів до Умані минуло без ускладнень санепідситуації в регіоні. Не в останню чергу цьому сприяла низка заходів, проведених Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час підготовки до паломництва хасидів на час святкування Рош га-Шана в Умані у 2023 році.

Детальніше...

 hribi

Після рясних дощів в теплий період року традиційно багато жителів Черкащини відправляються у ліс на «тихе полювання» по гриби. Гриби доволі специфічний продукт, який містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовин (фосфор). Проте, клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Ліси Черкащини багаті на сироїжки, маслюки, опеньки, лисички та інші гриби. Але поміж їстівними трапляються й отруйні, які на них дещо схожі. Потрапивши в організм вони можуть викликати тяжкі харчові отруєння і навіть смерть. Слід зазначити, що при захворюваннях печінки, шлунку, нирок, а також людям похилого віку і дітям до 12 років взагалі доцільно утримуватися від вживання грибів.

Детальніше...

 svitlo

З настанням холодів зростає ризик атак ворога на критичну інфраструктуру, а з ними — і загроза віялових відключень електроенергії та блекаутів.

Тож підготували перелік справ, які не лише допоможуть легше пережити можливі відключення електроенергії, але й ще є корисними для психічного та фізичного здоров’я.

Детальніше...

de vakts

В Україні від початку 2023 року реєструють зростання кількості випадків кору – дуже заразного та небезпечного захворювання, від якого можна уберегтися завдяки вакцинації. 

Для повного захисту дітям потрібні дві дози вакцини від кору, краснухи та паротиту (КПК) в 1 рік (перше щеплення) та в 6 років (друге щеплення).

Якщо дитина з якоїсь причини пропустила перше чи друге щеплення, їх потрібно наздогнати якнайшвидше. Якщо вона старша 7 років та не має жодної дози вакцини, їй потрібно зробити два щеплення з мінімальним інтервалом в 1 місяць. Щеплення безкоштовні для всіх дітей до 17 років включно.

Детальніше...

zahyst vid koru 

Кір небезпечний для всіх невакцинованих дітей та дорослих. Тому в ЮНІСЕФ розповіли, кому та коли потрібно вакцинуватися проти цього захворювання.

Коли дитині потрібен негайний захист від кору?

Якщо дитині виповнилося 12 місяців, не зволікайте зі щепленням КПК. Та якщо дитина старша від 1 року, й ви пропустили перше щеплення, негайно надолужте його.

Дитині 6 років – час отримати другу дозу КПК. Якщо дитині 6 та більше років, вона не має жодної дози вакцини проти кору, зробіть два щеплення з інтервалом в 1 місяць.

Детальніше...

 hipodynamiya

Гіподинамія – брак рухової активності – це істотна загроза здоров’ю дітей і дорослих. Рух і тренування потрібні дітям для гармонійного фізичного розвитку і ментального здоров’я. Водночас сучасні діти в розвинених країнах, і Україні зокрема, потерпають від гіподинамії. Як допомогти їм рухатися більше?

Для того, щоб діти і підлітки більше рухалися, на рівні громад потрібно створювати безпечний простір для спілкування і забав: зони без трафіку, майданчики зі спеціальним покриттям, зонування для пішоходів і велосипедистів, прибирання, облаштування громадських вбиралень в парках і зонах відпочинку. Самими погрозами забрати смартфон, щоб дитина побігала, не обійтися.

Детальніше...

 indeks

Надмірна вага і високий відсоток жирової тканини в організмі доволі небезпечні й підвищують ризик виникнення проблем зі здоров'ям. Для оцінювання ваги й пов’язаних із нею ризиків разом із іншими обстеженнями використовують вимірювання індексу маси тіла (ІМТ) та обхвату талії. Це краще зробити у вашого сімейного лікаря: він з огляду на всі чинники зможе провести комплексну оцінку вашого здоров’я і допомогти в разі потреби.

Як вимірюють і інтерпретують ІМТ?

Індекс маси тіла – це показник, який з урахуванням вашого зросту й ваги допомагає визначити, чи є вона (вага) здоровою. ІМТ розраховують за такою формулою:

ІМТ = вага (кг) ÷ квадрат зросту (м)

Детальніше...

ateroskl

Один із основних заходів профілактики інсультів є профілактика атеросклерозу судин головного мозку у вигляді його ішемії (зменшення кровопостачання) або крововиливу з пошкодженням його речовини. Тобто, в обох випадках це судинні порушення, але різного характеру.

Атеросклероз – це захворювання великих, середніх і малих артерій, яке виникає через підвищення рівня фракцій холестерину.

Холестерин – це жироподібна речовина, що утруднює живлення органів та тканин кров’ю, та інших жирів у крові. Сам холестерин не перешкоджає току крові, а лише сприяє відкладенню його елементів у стінці судин та їх склерозуванню.

Детальніше...

uvaha kir 

В Україні зареєстровані випадки кору. Тож ЮНІСЕФ розповідає, чим небезпечна ця інфекція, спалах якої загрожує нашій країні, та як від неї захиститися.

Кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Він швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили у повітря при чханні, кашлі або розмові хворого.

Детальніше...

kir moz 

✅ По-перше, жодна вакцина не може дати 100% захисту.

✅ По-друге, в 3–5% людей не формується імунітет після вакцинації з різних причин. Саме тому вводиться друга доза вакцини для того, щоб забезпечити максимальний захист.

Детальніше...

gimenofor-veshenki-foto

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що 14 вересня 2023 року зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами з   двома потерпілими у селищі Чорнобай, Золотоніського району.

Із харчового анамнезу відомо, що 13 вересня 2023 року о 12.00 годині родина з двох осіб – чоловік та дружина, вживали смажені гриби гливи, зібрані восени 2022 року, що зберігалися у відвареному стані в морозильній камері.   Симптоми отруєння – слабкість, нудота, блювота, діарея, з’явились через 2 години після вживання грибів.

Швидкою медичною допомогою увечері 13 вересня 2023 року у стані легкої ступені тяжкості потерпілі доставлені до комунального некомерційного підприємства «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня» в терапевтичне відділення, де наразі перебувають на лікуванні.

Детальніше...

 roty koru

У Міністерстві охорони здоров’я на тлі інформації про зафіксовані випадки кору в країні закликають українців вакцинуватися. Захиститися від цієї інфекції можна, зробивши щеплення.

Про це журналістам розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. «Про кір говоримо постійно, як і про всі вакцинокеровані інфекції. Тут не треба думати, що робити — тут треба просто переглянути свій вакцинальний статус, і якщо є пропущені щеплення, будь ласка, — до свого сімейного лікаря», — зазначив очільник МОЗ.

Детальніше...

avto 

 Фото Суспільне Черкаси

Від правця, дифтерії та коронавірусу вакцинували дорослих у віддалених селах Золотоніського району. Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб їздять на спеціальному автобусі.

Таким чином, за словами Ірини Шуляренко, завідувачки відділу імунопрофілактики Центру дбають про здоров’я жителів сіл, які віддалені від медичних закладів. Про це фахівчиня розповіла у сюжеті Суспільному Черкаси.

У селі Хрестителеве автобус, на якому приїздять медики, називають «вакцинобусом». У день, коли він прибуває, від ранку біля амбулаторії черга. Вакцинувати привозять і жителів сусідніх сіл.

Детальніше...

 botylizm

Гостра фаза ліквідації наслідків теракту на Каховській ГЕС минула, зараз проводиться рутинний моніторинг води. Про це в ефірі телемарафону заявив головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Кузін.

За його словами, на сьогодні на території Херсонської області не бачать суттєвих ризиків, але разом з тим, за весь період спостереження влітку було зафіксовано два повідомлення про підозру на холеру. «Один випадок був у Запорізькій області, інший – у Чернігівській. За підсумками швидких тестів були позитивні результати, але під час епідемічного розслідування цей діагноз було знято. Служби всі відпрацювали адекватно, були обстежені контактні особи, зараз цей процес у рутинній фазі», ­– розповів Ігор Кузін.

Детальніше...