Інформація для населення

 alkogol ne put

Результати низки досліджень доводять, що вживання алкоголю підвищує ризик кількох типів раку, включаючи рак верхніх відділів травного тракту, печінки, товстої кишки, молочної залози, простати. Приблизно 4% онкологічних захворювань спричинені вживанням алкоголю, а це понад 740 тисяч випадків раку в усьому світі.

Не існує безпечної дози алкоголю, наголошують у Всесвітній організації охорони здоров’я і звертають увагу на ризики та шкоду, пов’язані зі вживанням алкоголю. За інформацією ВООЗ, половина всіх виявлених у Європі ракових захворювань, пов’язаних із вживанням алкоголю,  спричинена легким або помірним споживанням алкоголевмісних напоїв, що є типовим для цього регіону: щодня їх вживають близько 8% дорослих у країнах  Європейського Союзу і близько 29% – щотижня.

Детальніше...

insult iak dopomogtu 

Інсульт – це порушення кровообігу внаслідок перекриття судини тромбом або її розриву, що може призвести до пошкодження певної ділянки мозку. Наслідки цього можуть бути дуже різними, залежно від того, які ділянки мозку були уражені та наскільки сильно.

Відновлення після інсульту може тривати тижні, місяці або навіть роки. Хтось повністю відновлюється, у когось залишаються довічні наслідки або інвалідність. У цьому відновлювальному процесі дуже важливою є роль рідних та близьких.

Як допомогти близькій людині, яка пережила інсульт?

Детальніше...

renthen

Щороку 8 листопада в багатьох країнах відзначають свято присвячене медицині – Міжнародний день радіології.

Дата для свята вибрана не випадково. У цей день в 1895 році німецький фізик Вільгельм Конрад Рентген відкрив рентгенівське випромінювання, тим самим поклавши початок новій медичній дисципліни – радіології.

Детальніше...

 spalah

У період з 17 жовтня по 6 листопада на Вінниччині лабораторно підтверджено 245 випадків гепатиту А. 182 людини потрапили до лікарень: 128 (серед яких 24 дитини) пройшли лікування та виписані, ще 54 пацієнти залишаються у медзакладах.

У відповідь на спалах вірусного гепатиту А на Вінниччині було посилено протиепідемічні заходи, зокрема тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках та ярмарках. Також фахівці ЦКПХ провели додаткові перевірки на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням мешканців, харчовими продуктами та іншими епідемічно небезпечними сферами. Окрім того, посилено дезінфекцію водопровідних мереж.

Детальніше...

 kolektyv

Колективна вакцинація від грипу працівників Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб відбулася 3 листопада в КНП «Другий Черкаський міський ЦПМСД».

Корейську вакцину GC Flu для щеплення медичних працівників обласний ЦКПХ отримав від Центру громадського здоров'я.

Детальніше...

blekautu 

Уникнути відключень електроенергії цієї зими навряд чи вийде, а тому слід підготуватися до можливих блекаутів. Розповімо про фізіологічні аспекти, які допоможуть бути більш стійкими у період браку електроенергії, та про те, як дати собі раду в разі паніки чи просто розпачу через темряву.

Ймовірність розладів настрою (афективних розладів) в темну і холодну пору року зростає і без відключень електроенергії. Особливо ризикують люди, які уже мали сезонні афективні розлади в минулому чи наразі переживають депресивний епізод.

Детальніше...

karas solen 

У Черкаській області зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм. Занедужав житель міста Черкаси після вживання ікри карася, засоленої в домашніх умовах. Про це інформує державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».    

Симптоми отруєння у хворого з’явилися вже наступного дня після вживання зараженого продукту – блювота, загальна слабкість, сонливість. 

Детальніше...

vosmero-lyudey-na-vinnichchini-otruilisya-gribami-scho-rekomenduyut-fakhivci 1

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

З початку року в області зареєстровано 4 випадки отруєнь дикорослими грибами з 8 потерпілими, серед них 2 дітей.

Детальніше...

 kak-voda-delaet-nas-krasivymi-1-850x450

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 30 жовтня до 3 листопада 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 127 проб питної води за мікробіологічними та 85 за санітарно-хімічними показниками.

Детальніше...

 grubu hlopch

3 листопада зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами дитини у місті Черкаси. Про це інформує державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Під час прогулянки лісом із батьками біля села Нечаївка Черкаського району 2 листопада 10-річний хлопчик з'їв невідомі сирі гриби. Перші симптоми отруєння, зокрема нудота, у дитини з’явилися через дві години після вживання грибів.

Детальніше...

mizinova

Епідпоріг захворюваності на грип та ГРВІ на Черкащині перевищений на два відсотки. За попередній тиждень занедужали понад 5400 людей.

«60% із тих, що захворіли – це діти», – розповіла Суспільному Черкаси заступниця директора обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Мізінова.

Детальніше...

 feyk

⚡️ Інтернет- мережею шириться інформація щодо запровадження карантину через спалах гепатиту А. 

❗️Це фейк та частина ворожої ІПСО. 

На Черкащині ситуація контрольована. 

В разі виявлення спалахів захворювання МОЗ повідомить про це на офіційному сайті відомства та сторінках у соціальних мережах. 

Також інформуємо вас, що у 2022 році в Україні було зареєстровано 281 випадок гепатиту А. За 9 місяців цього року зареєстровано 314 випадків захворювання. 

Наразі спалах гепатиту А зафіксовано лише на Вінниччині. Там тривають посилені протиепідемічні заходи. 

Гепатит А постійно реєструється на території України. Найчастішою причиною є порушення санітарно-гігієнічних норм: погано вимиті руки, використання чи вживання забрудненої води. Людина може інфікуватися, якщо вип’є заражену воду або з’їсть продукти, які готував хворий. 

Довіряйте виключно офіційним джерелам інформації та не поширюйте неправдиву інформацію. 

Детальніше тут: http://surl.li/mtvjt

miokarda

Біль за грудиною – то не конче інфаркт, а інфаркт – це не завжди хапання за груди ліворуч, як це показують у кіно. Раптовий біль може бути через стенокардію, коли серцю мало кисню, але багато навантаження, чи через інші хронічні захворювання, як-от гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, напад астми тощо. Це звучить маловтішно, проте про хронічні хвороби люди зазвичай знають і мають при собі ліки, чи знають, як діяти, коли стане зле. До серцевих же нападів ми буваємо готові рідше.

Детальніше...

zir dytyna

Як зрозуміти, що в дитини гіршає зір? Часто про це батьки дізнаються, коли дитина вже погано бачить номер автобуса чи що написано в школі на дошці. Це означає, що лікування почнуться пізніше, ніж треба. Здоров’я очей та гостроту зору варто перевіряти в офтальмолога – завчасно і регулярно.

Детальніше...