Інформація для населення

Всесвітній день боротьби з малярією - 25 квітня!

Друк
PDF

242420181.jpg«Готовність перемогти малярію» - тема цього року визначена ВООЗ до Всесвітнього дня боротьби з малярією. Обрана тема не тільки ставить мету - звільнення світу від цієї хвороби та нагадує про успіхи досягнуті в ліквідації одного ізнайстаріших недуг людства, а також попереджує про тривожні тенденції, що після періоду безпрецедентних успіхів у приборканні хвороби прогрес зупинився. Нинішніх заходів недостатньо для досягнення етапів, передбачених Глобальною технічною стратегією ВООЗ по боротьбі з малярією на 2016-2030 рр. У країнах, де триває передача інфекції, все частіше реєструють значне зростання числа хворих на малярію. Якщо не вжити невідкладних заходів, то завоювання в боротьбі з малярією опиняться під загрозою. У цей Всесвітній день боротьби з малярією ВООЗ продовжує закликати застосувати дієвіші методи, що дозволяють попереджати, розпізнавати і лікувати малярію.

Малярія завжди була і є однією з найнебезпечніших інфекційних хвороб людини. Вона приводила до занепаду великі країни, знищувала народи, вирішувала результати війн. До відомих жертв, що найбільш ймовірно померли від малярії, належать: Олександр Македонський, Чингісхан, принаймні 5 римських пап, імператор Священної Римської імперії Карл V, Христофор Колумб, лорд Байронта багато інших.

Детальніше...

Про результати селекторної наради МОЗ України з проблем захворюваності на кір

Друк
PDF

кір20042018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що 20 квітня 2018 року Міністерством охорони здоров’я України з метою оперативного узгодження заходів реагування на спалах кору, що триває в Україні та підготовки до проведення Всесвітнього тижня імунізації проведено селекторну нараду з регіонами під головуванням заступника міністра.

У нараді прийняли участь провідні спеціалісти Управління охорони здоров’я Черкаської обласної держадміністрації та Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Під час наради була розглянута епідемічна ситуація щодо кору в Україні, забезпечення вакцинами, зміни до Календаря щеплень.

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 15-й тиждень 2018 року на кір захворіли 843 людини: 473 дорослих і 370 дітей.Всього впродовж 15-ти тижнів 2018 року на кір захворіли 10682 людей – 4076 дорослих і 6606 дітей.

З початку року від ускладнень кору померло восьмеро людей: шестеро дітей і двоє дорослих.

Детальніше...

Чорнобильська катастрофа, ліквідація її наслідків, реальність сьогодення

Друк
PDF

20042018.jpgМайже 32 роки минуло від того часу коли трапилася радіаційна аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС і стала однією з найбільших катастроф в історії людства.

До ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було залучено велику кількість людей різного фаху, і в тім числі медичних працівників. Від санепідслужби області були направлені фахівці в смт. Поліське Київської області (районний центр), що розташований на півночі Київщини над річкою Уж (притока Прип”яті), яке через високе радіоактивне забруднення опинилося у зоні відчуження.

Працівники санепідслужби: Нікітюк М.О, Зінченко А.К. (Черкаська облСЕС), Скуцький В.І. (Катеринопільська райСЕС),Нестерко В.О., Пархоменко М.У., Біда А.І.( Придніпровська райСЕС), Панченко Т.В., Аракелян Ж.П.(Соснівська райСЕС), Сергеєва Г.В., Турченко С.М., Лесняк Н.І., Коняєва Л.П., Жарськая Є.Н. (Черкаська міськСЕС), Змієв В.О. (Камянська райСЕС), Неймет А.А. (Чорнобаївська райСЕС) працювали там з 18.05 до 18.06.1987 року.

Безпосередню участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, як військові, брали : Бондаренко Ю.Г.- завідувач токсикологічною лабораторією облСЕС, Узлій М.Г. (дезінфектор Черкаської райСЕС), Лисенко В.І. (дезінфектор Христинівської райСЕС), Кузьменко В.С.(водій Смілянської райСЕС).

Детальніше...

НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ЧАТУЮТЬ В ПРИРОДІ

Друк
PDF

042018оні.jpgУ І кварталі поточного року групою спостереження за природно вогнищевими та трансмісивними інфекціями 19.042018оні.jpgДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» на території області проведений моніторинг щодо циркуляції збудників природно-вогнищевих інфекцій в об’єктах довкілля. З цією метою проведено відбір проб води відкритих водойм, облік чисельності та відлов дрібних ссавців та збір пелеток хижих птахів.

За результатами досліджень доставлених проб збудник туляремії у воді відкритих водойм не виділений. Близько 4% пелеток хижих птахів мали антиген туляремії у високих титрах, що свідчить про нещодавній перебіг епізоотії туляремії серед мишоподібних гризунів, зокрема з територій міст Сміла, Золотоноша, Кам’янка, Чигирин.

При дослідженні крові дрібних ссавців виявлені антитіла до збудників ієрсиніозу, псевдотуберкульозу у 8,2% тварин (Черкаський, Чигиринський райони). При бактеріологічному дослідженні матеріалу від гризунів виділено 3 культури ієрсиній у Черкаському районі.

У весняну пору, після настання теплих і погожих днів, активізуються іксодові кліщі. Багаторічні дослідження, що проводились фахівцями лабораторії особливо небезпечних інфекцій Центру, свідчать, що від 10 до 25% кліщів є носіями збудника такої небезпечної інфекції як хвороба Лайма.

Враховуючи отримані результати, епідпрогноз на весну-літо є несприятливим, не виключені випадки інфікування людей збудниками туляремії, ієрсиніозу, псевдотуберкульозу та хвороби Лайма На особливу небезпеку наражаються мисливці, рибалки, а також працівники сільського господарства та лісництва. Не виключено і зараження людей під час відпочинку на природі та роботі на присадибних ділянках.

Детальніше...

ОБЕРЕЖНО – ЛЕПТОСПІРОЗ!

Друк
PDF

080218оні.pngВ теплу пору року кожен прагне до якнайтіснішого спілкування з природою. Благотворний вплив такого спілкування на організм людини – незаперечний. Проте, необачне поводження в природі може призвести до зворотних наслідків. Тут нас підстерігають небезпечні інфекції, про які хотілося б нагадати з метою застереження.

Лептоспіроз – тяжке інфекційне захворювання, віднесене до особливо небезпечних. Наша область з 1989 по 1998 рік була однією з неблагополучних по Україні щодо цієї інфекції (зареєстровано 870 випадків захворювання).

З 2000 року в області спостерігається зниження захворюваності. За останні 10 років (з 2007 по 2016 роки) в області зареєстровано 140 випадків захворювання, з них 26 з летальним наслідком. У 2017 році вперше захворювання на лептоспіроз не реєструвалися,що пояснюється засухою в регіоні.

Більшість випадків лептоспірозу пов’язані з купанням та ловлею риби в непроточних водоймах, ставках. Практично у всіх таких біотопах мешкають водяні щурі, ондатри, а в прибережній зоні - сірі щури, полівки, хатні та польові миші.

Детальніше...

Яку небезпеку несуть квіти та вінки, виготовлені з полімерних матеріалів

Друк
PDF

штучні_квіти.jpgВ  поминальні дні популярним товаром на ринках є квіти та вінки з полімерних матеріалів. Штучні квіти універсальні, як в плані виготовлення, так і в плані застосування.

Штучні квіти виготовляються – із паперу і тканини, з пластику та полімерної глини, ниток і мотузки, тисьми і мережива,  газет, осіннього листя – матеріали для штучних квітів можна перераховувати дуже довго.

Щорічно в області проходить понад 20 тис. поховань. В середньому на одне поховання використовують 5 – 10 штучних вінків та квітів, а на цвинтар надходить близько 200 тис. виробів з полімерів, без врахування поминальних днів. З  поминальними днями можливо припустити, що на цвинтарі надходить більше двох  мільйонів виробів з пластику, зокрема одноразовий посуд, пакувальні матеріали тощо.

Пластикові квіти та інші прикраси на кладовищах поступово псуються від погодних умов та викидаються. Немає жодної гарантії, що вони потраплять на сміттєпереробні  заводи, яких практично немає, та не завдадуть шкоди природі   і здоров’ю людини. Жодної гарантії, що їх випадково не спалять разом зі сміттям на кладовищі, тоді з димом у повітря потраплять шкідливі речовини горіння пластику, які можуть негативно впливати на стан здоров'я людей.

Детальніше...

Як запобігти шкідливому впливу ранніх овочів

Друк
PDF

нітрати13042018.jpgПісля зими хочеться свіжих овочів та зелені: томатів, огірків, цибулі – перо, кропу, петрушки, капусти та інших ранніх овочів, що є зараз в торговій мережі та на базарах.

Ранні овочі не тільки відрізняються за смаковими якостями, а і за хімічним складом. У битві за високий урожай ранніх овочів господарники та приватні особи для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують доступні азотміські добрива та стимулюючі речовини. Чим більше застосовують таких речовин, тим більш небезпечним стає продукт для здоров’я людини.

Основним шкідливим чинником в ранніх овочах є нітрати.

Нітрати - неорганічні водорозчинні солі азотної кислоти. Вони характеризуються досить широким спектром токсичної дії, яка полягає в тому, що частково відновлюються до нітритів (більш токсичних) і при надходженні в кров викликають метгемоглобінемію, за рахунок пригнічення активності ферментних систем, які беруть участь у процесах тканинного дихання. Крім того встановлено, що з нітратів в присутності амінів можуть утворюватись N-нітрозаміни, які проявляють канцерогенну активність. При вживанні високих доз нітратів з харчовими продуктами, а також питною водою, через 4 – 6 годин проявляються характерні симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкіряних покровів та слизових оболонок, діарея. Це часто супроводжується загальною слабкістю, головокружінням, запамороченням, болями у потиличній частині, тахікардією. Перша допомога при отруєнні нітратами – ретельне промивання шлунку, вживання активованого вугілля, сольових проносних речовин, свіже повітря, у складних випадках негайна госпіталізація.

Детальніше...

Профілактика харчових отруєнь на Великодні свята

Друк
PDF

пасха08042018.jpgНаближається пора Великодніх свят та поминальних днів.

В період свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись основних простих правил :

- оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;

- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, вимагайте документи, що засвідчують якість та безпеку (якісне посвідчення підприємства-виробника, висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, ветеринарне свідоцтво на продукцію тваринного походження);

- придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;

Детальніше...

Як позбутися клопів у власній квартирі?

Друк
PDF

1dez19032018.jpgСеред найбільш поширених комах-паразитів найнеприємнішими мабуть є домашні клопи. Вони відносяться до розряду кровосисних, тому подібне сусідство завдає людині масу клопоту. Щоб захистити себе від появи клопів, слід періодично проводити профілактичний огляд своєї квартири. Якщо ви вже помітили їх присутність у своєму житлі, не варто зволікати, необхідно відразу провести заходи щодо знищення цих паразитів.

Детальніше...

Зупинимо туберкульоз разом

Друк
PDF

тб24032018.jpg24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом.

Цього дня 136 років тому (1882 рік) німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Метою Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля по ліквідації цієї хвороби. Організації і країни, що борються проти туберкульозу, проводять цей День з метою привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики. Щоб зупинити та перемогти хворобу усі мають зрозуміти, що без обізнаності про туберкульоз боротьба з ним приречена на невдачу.

Епідемія туберкульозу в нашій державі за критеріями ВООЗ оголошена з 1995 року. Незважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання їй, щогодини туберкульозом заражаються троє жителів нашої країни та вмирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення.З’явиласьнова небезпечна форма хвороби - хіміорезистентний туберкульоз, тобто не чутливий до лікарських препаратів.

Детальніше...

Як вберегти себе від укусів кліщів?

Друк
PDF

oni0320181.pngПеред настанням теплих весняних днів слід нагадати про небезпеку, яку приховує в собі природа і про яку важливо знати – разом з теплом в лісах і парках з’являються кліщі, які є носіями небезпечної для здоров’я і життя людини хвороби - хвороби Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз). Тому дуже важливо знати головні правила поведінки, які допоможуть уникнути неприємних наслідків.

Кліщ - це паразитична комаха, якій для життя і розмноження потрібна кров ссавців, щоб перейти в наступні стадії свого розвитку. Його «жертвою» є не тільки людина, але і інші ссавці та птиці.

Для профілактики захворювання слід уникати укусів кліщами. Найпростіший спосіб - закрити шкіру одягом під час перебування в лісі, це сорочка з довгими рукавами, довгі холоші, шкарпетки, високі черевики, кашкет або хустка. Доброю ідеєю є носіння однотонного одягу, так як на ньому легше побачити кліща. Також від кліщів здатні захистити репеленти від комах, які можна купити в будь-якому супермаркеті. Після повернення з прогулянки в лісі чи парку необхідно уважно оглянути шкіру, особливо ті частини, які були відкриті. Кліщі найбільше люблять місця тіла покриті м'якою і вологою шкірою, тобто пах, пахви, область за вухами, а також складки, наприклад, ліктьові. Також потрібно перевіряти собак, що були з Вами на прогулянці. Кліщі небезпечні і для них та можуть переходити з тварини на людину.

Якщо Ви знайшли кліща, від нього треба швидко позбутися. Не треба його припікати, змащувати маслом або поливати спиртом - так він починає виділяти більше слини і блювоти, які підвищують ризик зараження.

oni0320182.jpgКліщів зручно видаляти тонким пінцетом.

Щоб уникнути його розриву, не тягніть різко. Кліща слід захопити якомога ближче до хоботка, потім акуратно потягнути вгору, при цьому обертаючи навколо своєї осі в зручну сторону, через 1-3 оберти кліщ витягується разом з хоботком. Якщо під рукою немає пінцета, то кліща можна видалити ниткою. Для цього міцну нитку зав'язують у вузол якомога ближче до хоботка кліща, потім скручують її в одному напрямку трохи підтягуючи вгору, до тих пір поки він не викрутиться.

oni0320183.jpg

Не кожен кліщ переносить хворобу і навіть не кожен інфікує людину. Однак, на всякий випадок, слід вважати, що той кліщ, який вкусив Вас, носить у собі мікроорганізми, що викликають бореліоз. Якщо плануєте здати кліща на аналіз на носійство збудника бореліозу, то бажано отримати кліща живим і цілим, як правило, приймають тільки таких. Дослідження можна зробити на платній основі в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України». Кліща слід помістити в невеликий слоїк разом із шматочком вати, злегка зволоженим водою, щільно закритий кришкою і зберігати, до доставки в лабораторію, в холодильнику. Потрібно розуміти, що наявність інфекції у кліща ще не означає, що захворіє людина. Аналіз кліща потрібний для спокою в разі негативного результату і пильності - в разі позитивного.

oni0320184.jpgПід мікроскопом бактерії роду Борелія виглядають як пружинки,тому їх відносять до спірохет. Щоб вони могли проникнути в організм, їм потрібна співучасть кліщів. Коли паразит присмоктується до людини, бактерії потрапляють в шкіру, де викликають почервоніння на місті укусу, яке є досить характерним і згодом виглядає як кільце.

Спірохети зі шкіри потрапляють у кров або лімфатичну систему людини, і з током крові або лімфи дістають, практично, до будь-якого органу і вражають серце, очі, м'язи, мозок, печінку, суглоби та шкіру.


oni03201814.jpgНе у кожного зараженого виникають зміни на шкірі, так що людина може навіть не усвідомлювати те, що колись його укусив кліщ, і саме він є винуватцем хвороби. При первинному почервонінні необхідно звернутись до лікаря.

Найкращий спосіб визначити наявність захворювання - здати аналіз крові. Здавати кров відразу після укусу кліща не потрібно - аналізи нічого не покажуть, тому що захисні антитіла починають виробляться з 2-3 неділі захворювання. Можна досліджувати кров на антитіла (IgG) до борелій методом ІФА через місяць і більше після укусу.

Адреса лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України»: м. Черкаси, вул. Волкова, 3. Час прийому : з понеділка по п’ятницю з 8-ї до 16-ї години. Вартість 1 дослідження крові на антитіла до борелій методом ІФА – 47,26 грн., 1 кліща на носійство борелій – 36,54 грн. з урахуванням 20% ПДВ. Консультації та довідки за телефонами – (0472)360716 та 0674700589.

Обережно ! Полімерні матеріали та вироби з них.

Друк
PDF

полімери05032018.jpgПрактично всюди в господарстві та побуті широко використовуються полімерні матеріали та вироби з них.

Співвідношення змін з використанням полімерів та можливостями адаптування організму людини стає не на користь останньої.

Полімери за своїми властивостями належать до отруйних речовин, які за певних умов провокують та ускладнюють у людини гострі та хронічні захворювання нервової системи, внутрішніх органів, шкіри, можуть призвести до інвалідності або навіть до летальних наслідків.

Детальніше...

Опісторхоз. Варто знати.

Друк
PDF

05032018п2.jpgОпісторхоз – це зооантропонозний природно-осередковий біогельмінтоз із групи трематодозів із фекально-оральним механізмом передачі паразита, який характеризується  хронічним перебігом із переважним ураженням печінки, жовчного міхура,  підшлункової залози.

В Україні значні осередки опісторхозу виявлено в басейнах річок Дніпра, Десни, Південного Бугу, Сіверенського Донця, Ворскли. Щорічно в середньому реєструється 350-400 випадків  захворювання найбільше у Сумській, Полтавській, Черкаській, Чернігівській областях.

У Черкаській області за останні 5 років зареєстровано 24 випадки захворювань на опісторхоз, за 3 місяці поточного року 3 випадки. Захворюваність відмічалася серед людей у м. Черкаси.

Детальніше...

ЛЕГІОНЕЛЬОЗ ТА ШЛЯХИ ЙОГО ПРОФІЛАКТИКИ

Друк
PDF

легіонельоз_2018.jpgЛегіонельоз (хвороба легіонерів) – типова техногенна інфекція.

Вперше була зареєстрована у США у 1976 році у вигляді спалаху на конгресі колишніх військовослужбовців Американського легіону (звідси і назва - легіонельоз). Людей вразило невідомою хворобою, яка викликала важку пневмонію. Захворіло 220 учасників з майже 4,5 тисячі осіб, 34 хворих померли.

Легіонельоз– це важка форма пневмонії, викликана впливом бактерій легіонелла. Захворювання є дуже серйозним. Близько 10% випадків хвороби можуть бути смертельними для пацієнтів. Особливо сприйнятливі до хвороби легіонерів літні люди, курці і люди з ослабленою імунною системою. Бактерія легіонелла також є причиною понтіакської лихоманки – більш слабкої форми легіонельозу, що протікає без запалення легенів. Найчастіше перебіг понтіакської лихоманки нагадує звичайну застуду або слабку форму грипу. Своєчасне лікування антибіотиками досить швидко позбавляє від хвороби легіонерів, але у деяких хворих навіть після одужання можуть виникати ускладнення.

Як поширюється легіонельоз?

Легіонелли перебувають у воді та ґрунті, проте нерідкі випадки життєдіяльності таких бактерій в домашніх умовах. Наприклад, легіонелла міститься в системах водопостачання: обприскувачах, джакузі, питних фонтанах і зволожувачах повітря; та кондиціонерах. Значна кількість спалахів легіонельозу відбувається у великих будинках, оскільки складні системи водовідведення, кондиціонування і зволоження повітря дуже цьому сприяють. Більшість людей інфікується легіонеллою в момент вдихання мікроскопічних крапель води, що містять бактерії. Це може статися в момент прийняття душу або перебування в джакузі, а також при вдиханні диспергованого повітря (що містить мікрочастинки води). Спалахи легіонельозу пов’язані з такими джерелами води як гарячі і гідромасажні ванни; градирні в системах кондиціонування повітря; декоративні та питні фонтани; басейни; обладнання для фізіотерапії; водні системи в готелях, лікарнях. Передача патогена може здійснюватися і при контакті з зараженим вологим ґрунтом. В цьому випадку зараження відбувається при роботі в саду або використанні зараженого ґрунту в домашніх умовах (наприклад, для пересадки рослин). Людина є біологічним тупиком для збудника.

Фактори ризику захворювання на легіонельоз

Не всі особи, які зазнали впливу бактерії легіонелла, хворіють. Існують окремі категорії людей, ризик хвороби у яких набагато вище. До них відносяться:

- курці. Куріння пошкоджує легені, а значить, робить людину більш сприйнятливою до всіх видів легеневих інфекцій;

- люди з ослабленою імунною системою в результаті ВІЛ / СНІДу або прийому кортикостероїдів і препаратів, що вживаються для запобігання відторгнення органів після трансплантації;

- люди з хронічними захворюваннями, наприклад емфіземою, цукровим діабетом, хворобами нирок і раком;

- літні люди у віці старше 50 років. Хвороба легіонерів є проблемою лікарень і будинків престарілих, оскільки люди, що там знаходяться схильні до інфекції і легко уразливі.

Симптоми хвороби легіонерів, перебіг захворювання

Хвороба легіонерів зазвичай розвивається протягом 2-10 днів після потрапляння легіонелли в легені людини. Найчастіше з’являються головний і м’язовий біль, лихоманка, температура вище 38 градусів. На другий-третій день розвиваються задуха, біль у грудях, кашель з кров’ю і слизом, нудота, блювота і діарея; зміна стану психіки. При м’якій формі хвороби, понтіакській лихоманці, легені людини не страждають, а сама хвороба проявляється лише головним і м’язовим болем, лихоманці і підвищенні температури. Такі симптоми зазвичай зникають протягом двох-п’яти днів.

Коли необхідно звертатися до лікаря?

При появі підозрілих симптомів необхідно звертатися за медичною допомогою. Хвороба легіонерів виліковується антибіотиками. Чим раніше почнеться терапія, тим менше ймовірність отримання серйозних ускладнень або летального результату. Понтіакська лихоманка проходить сама по собі, без лікування, і не викликає ускладнень зі здоров’ям.

Профілактика легіонельозу

Медики рекомендують в якості найдієвішого заходу профілактики хвороби легіонерів відмовитися від куріння і алкоголю. Куріння підвищує шанси розвитку будь-яких легеневих захворювань, а не тільки легіонельозу. Рекомендується відмовитися від купання у водоймах, басейнах сумнівної чистоти або у відверто антисанітарних умовах. Після відвідин басейну або джакузі рекомендується прийняти душ з милом. У домашніх умовах рекомендується очищати системи кондиціонування та подачі води в джакузі мінімум раз на рік. Зміцнення імунітету також знижує ризик розвитку легеневих захворювань.