Інформація для населення

До уваги Черкащан!

Друк
PDF

рад082017.jpg26 липня 2018 року в м.Черкаси на бул. Шевченка біля торгівельного закладу виявлено валізу, після обстеження якої співробітниками вибухотехнічної служби ДСНС, лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проведені дослідження на наявність радіологічного забруднення на території, де виявлена підозріла валіза.

За результатами досліджень встановлено, що перевищень природного радіаційного фону, який притаманний для території області (7 до 24 мкР/годину), не виявлено.

Радіаційна ситуація залишається стабільною та знаходиться на постійному контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», яка продовжує радіаційний моніторинг.

Знову отруєння дикорослими грибами!

Друк
PDF

04.06.2018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що на поточному тижні зареєстровано груповий випадок отруєння дикорослими грибами з 6 потерпілими (які знаходяться у родинному зв’язку, з них одна дитина 17 років), що вживали відварені і смажені гриби рядовки, зібрані в лісі с.Максимівка, Уманського району.

Потерпілі скаржились на слабкість, нудоту. блювання та діарею, які з’явилися вже через декілька годин після вживання грибів. Хворих госпіталізовано до Уманської центральної районної лікарні в середньому стані важкості (5 осіб) та у важкому стані (одна особа).

Станом на 24.07.2018 року четверо потерпілих після інтенсивної терапії виписані зі стаціонару, інші продовжують лікування.

Для запобігання отруєнню грибами ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів, особливо пластинчатих та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні перших симптомів отруєння.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;

– навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу;

– недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму;

– не займайтеся самолікуванням! Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

З початку 2018 року зареєстровано 3 випадки отруєння грибами з 9 потерпілими (8 дорослих та 1 дитина).

Пішов із життя Постригань Григорій Михайлович

Друк
PDF

Колектив Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" з глибоким сумом повідомляє, що 10 липня 2018 року на 70 році пішов із життя Постригань Григорій Михайлович, який тривалий час працював у санітарно-епідеміологічній службі на посадах лікаря з гігієни праці, завідувача санітарно-гігієнічним відділом, головного державного санітарного лікаря Черкаського району.

Колеги цінували Григорія Михайловича за його професіоналізм, ділові якості та вміння досягати поставлених цілей, а рідні та друзі – за доброту, чуйність та терпіння. Світлі спогади про Григорія Михайловича навіки залишаться у наших серцях. Колектив Центру висловлює глибоке співчуття сім’’ї та близьким покійного.

 

Рекомендації щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у літній період

Друк
PDF

сайт_гкі.jpgНа виконання вимог Міністерства охорони здоров'я України та з метою попередження  харчових отруєнь  ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись основних правил:

- не купувати на ринках, тим більше на стихійних, готових страв, виготовлених в домашніх умовах ( тістечка, торти, м’ясні вироби та будь-які консервовані продукти), сире м’ясо та свіжу рибу, які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу;

- при купівлі харчових продуктів та напоїв у торгівельній мережі обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів. Споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції, в разі їх відсутності – краще відмовитись від купівлі продукту харчування;

Детальніше...

Аномальна спека та її вплив на здоров’я людини

Друк
PDF

спека06.07.2018.pngЛіто в останні роки змушує людей шукати порятунок від спекотної, сухої і сонячної погоди. Літня спека приносить дискомфорт, виснажує і може нашкодити здоров’ю. Як пережити спекотні дні, перебуваючи в офісі, вдома, в транспорті, на вулиці?

Аномальна спека негативно впливає на здоров’я людини. Слід побоюватися таких впливів спеки на організм, як тепловий і сонячний удар.

Пропоную вам взяти на озброєння прості поради, які допоможуть адаптуватися до аномальних проявів літа зберегти сили для повсякденних справ і, головне, вберегти здоров’я в спекотні дні:

- щоб уникнути небажаного впливу високих температур на організм потрібно намагатися без особливої потреби не виходити на вулицю під час найбільшої сонячної активності: в період з 11-ої до 17-ої години дня;

- якщо вийти все-таки потрібно, одягніть просторий світлий одяг із натуральних тканин, не забудьте легкий головний убір і обов’язково візьміть із собою пляшку негазованої мінеральної води.

- важливим чинником щодо підвищення витривалості організму є правильний режим харчування.

Детальніше...

Дифтерія - гостре інфекційне захворювання!

Друк
PDF

«Протидійте хворобі спочатку - пізно думати про ліки,
коли вона вкорінилася від тривалого зволікання»
Публік Овідій Вазон.

22.06.2018.jpgВ 2018 році в Україні в Луганській області зареєстровано 2 випадки захворювання на дифтерію. У Черкаській області 1 випадок дифтерії зареєстрований в 2015 році.

Дифтерія – (лат. - diphtheria) – гостре інфекційне захворювання, що викликається токсигенними штамами дифтерійної палички (Corynebacterium diphtheriae).

Згадки про цю інфекцію зустрічаються ще в працях лікарів І – ІІ ст. н.е., які описували хворобу під назвою «смертельна виразка глотки», «задушлива хвороба», «зашморг задушеного». До ХVII ст. ця недуга мала назву сирійської хвороби, А. Труссо в ХІХ ст. запропонував термін «дифтерія», що зберігся до наших днів. Дифтерійна коринебактерія, що продукує екзотоксин, який і зумовлює тяжкість захворювання, відкрита Клебсом і Леффлером в 1883 - 1884 роках.

Детальніше...

Про випадок отруєння дикорослими грибами

Друк
PDF

04.06.2018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за останній тиждень в області зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами з 2 потерпілими (сімейна пара).

Потерпілі, мешканці с. Калинівка Городищенського району Черкаської області, вживали смажені гриби парасольки, зібрані в Орловецькому лісі.    

Перші симптоми отруєння (слабкість, сонливість, галюцинації) з’явилися вже через 2 години після вживання грибів. Після звернення до швидкої медичної допомоги хворих госпіталізовано до Городищенської центральної районної лікарні у важкому стані.

Для запобігання отруєнню грибами, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні симптомів отруєння.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):

1. Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

2. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.

3. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

4. Не займайтеся самолікуванням!

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

31 ТРАВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТЮТЮНОПАЛІННЯМ

Друк
PDF

31.05.2018.jpgТрадиційно щороку 31 травня весь світ і Україна в тому числі, відзначає День боротьби з тютюнопалінням. Цей день був встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я. У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов’язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на подолання тютюнової пандемії.

За статистичними даними, Україна займає одне з перших місць в Європі за кількість курців. Кожен другий дорослий українець курить.

В Україні палить близько 11,5 млн. жителів, з них – 9,1 млн. чоловіків та 2,5 млн. жінок. У відношенні – 60% і 11,2%, відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років – є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.

Щороку у світі від тютюну, за оцінками ВООЗ, гине близько 6 мільйонів людей, а некурців – 600 тисяч, які вимушені дихати тютюновим димом. Тоді як в Україні від тютюнового диму помирає 100 тис. українців, з них більш як 10% - пасивні курці. Адже тютюновий дим, за даними експертів, містить більше 4000 хімічних речовин, не менш 250 з яких є шкідливими, а більше 50 з них канцерогенні ( для прикладу, ДДТ, ацетон, аміак, кадмій, миш’як).

Детальніше...

Іксодові кліщі – небезпека поруч!

Друк
PDF

29.05.2018.jpgВесна – час прогулянок у лісах і парках, де можна зустріти значну кількість іксодових кліщів. У поточному році вона розпочалася блискавично з різким переходом до середньодобової температури, характерної для літнього періоду вже на початку квітня. Хоча у попередні роки активність кліщів спостерігалася на початку березня, після танення снігового покриву, через аномальні погодні умови кліщі в цьому році вийшли із зимової діапаузи набагато пізніше, ніж зазвичай, лише на початку квітня. Таке пізнє пробудження кліщів спостерігається вперше. Досить висока їх активність зберігається і в теперішній час.

Фахівцями групи лабораторного спостереження за природно-вогнищевими та трансмісивними інфекціями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» постійно здійснюється моніторинг циркуляції збудників природно-вогнищевих інфекцій в об’єктах довкілля, зокрема іксодових кліщових бореліозів (хвороби Лайма). Багаторічні дослідження, що проводились у лабораторії особливо небезпечних інфекцій, свідчать, що від 10 до 25% кліщів є носіями збудника цієї особливо небезпечної інфекції.

Групою спостереження у квітні – травні 2018 року обстежено території лісо-паркових зон м. Черкаси – парки Перемоги, Сосновий бір, Хіміків; території обласної лікарні та санаторію «Україна»; окремі території мікрорайону Дахнівський. Всього за цей часпри обліках на «прапор» відловлено більше 350 екз. іксодових кліщів. Середній індекс чисельності склав близько 14,0 на прапоро/км, що співпадає з показником минулого року. При їх дослідженні на природну інфікованість бореліями, виявлено 25 (7,2%) позитивних, що в деякій мірі нижче за аналогічний показник минулого року – 15,4%.

Звертаємо увагу, що з метою запобігання захворювань та своєчасного лікування хвороби Лайма після укусу кліща його слід видалити у травматологічному пункті (кабінеті) та обов’язково направити для дослідження на природну інфікованість бореліями в лабораторію особливо небезпечних інфекцій Центру.

Вартість досліджень встановлена згідно тарифів, затверджених Постановою Кабміну України від 11.05.2006 № 662.

Довідки за телефонами: (0472) 36 07 16, 067 470 05 89 та 097 880 17 80.

Позбавитися тарганів тяжко, проте необхідно

Друк
PDF

таргани18052018.jpgНаука знає про існування близько 5000 видів тарганів. У будинках і квартирах можуть мешкати близько 55 з них, але часто ми контактуємо лише з деякими представниками цих видів. Великих тарганів бояться майже всі і в цьому немає нічого дивного, адже таких комах складно назвати приємними сусідами.

В помешканнях жителів України зустрічаються практично лише чорний, рудий і значно рідше американський таргани. Найрозповсюдженим видом є руді таргани, народна назва яких – прусаки. Руді види домашніх тарганів оточують людину майже всюди.

Таргани дуже добре пристосовуються до мінливості умов проживання. Для життя їм необхідна лише вода та їжа. Тривалість життя визначається також наявністю їжі. Прусаки можуть проіснувати без харчів до місяця, а чорні – до 70 днів. В умовах дефіциту їжі у них поширений канібалізм, а іноді таргани здатні навіть нанести покуси людям.

Науково доведено, що самкам для розмноження тарганів не потрібні самці!  Особи жіночої статі  протягом декількох поколінь здатні давати потомство на підставі безстатевого розмноження – партеногенезу. «Дітки», які вилупляться з яєць будуть лише самками, проте також здатними розмножуватися без участі самця-партнера.

На відміну від тарганів-самців, які при попаданні на одну територію влаштовують бійки за харчі та воду, самки об’єднуються та гармонізують свої цикли, виводячи здорове потомство. В доказ цього факту вчені дослідили поведінку та розмноження незайманих самок.

Детальніше...

Увага, ботулізм!

Друк
PDF

16.05.2018 року завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Державної установи "Черкаський обласний лабораторнний центр Міністерства охорони здоров'я України" Нікітюк Світлана Степанівна взяла участь у телеефірі телерадіокомпанії "РОСЬ".  Тема програми: "Увага, ботулізм!".

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС

Обережно, трихінельоз!

Друк
PDF

14052018.jpgВ Україні з 1985 року реєструються випадки захворювання серед людей на трихінельоз. За останні 5 років зареєстровано 25 випадків захворювання, в тому числі спалах у 2016 році з 14 ураженими у Дніпропетровській області.

У всіх випадках захворюваність пов’язана з вживанням свинини. Ветеринарно-санітарнаекспертиза м’яса не проводилася.

Що ж цеза хвороба - трихінельоз?

Трихінельоз – це гостре або хронічне захворювання тварин і людей, яке характеризується значними функціональними змінами в органах і системах організму.

Трихінельоз розповсюджений у всіх географічних регіонах, в тому числі в багатьох областях України. Резервуаром збудника інвазії - свійські та дикі тварини (свині, кабани, ведмеді, коні, собаки, щури,миші та інші м’ясоїдні тварини).

Трихінели дрібні круглі гельмінти, не більші від 2 до 5 мм. Живуть дорослі гельмінти в стінці кишечника людини до 2- х місяців, народжують личинок, які проникають у кров’яне русло і розносяться по всьому організму, осідаючи в м'язах. Кожна личинка згортається спіралькою, покривається оболонкою з вапна і може залишатися живою роками.

Людина заражається трихінельозом від хворих домашніх свиней через м'ясо та сало з прорістю, а також вживаючи м'ясо диких кабанів, борсуків, принесених з полювання мисливцями.

Перші ознаки захворювання з’являються після вживання зараженого м’яса через 5 - 45 днів.

Детальніше...

Щодо випадків захворювання на ботулізм

Друк
PDF

рибка2018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України інформує, що з початку 2018 року в області зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм.

Мешканці м.Сміла, м.Шпола та с.Моринці Звенигородського району захворіли після вживання домашньої тушонки та м’ясного домашнього паштету без термічної обробки. Консерви вочевидь були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

На початку травня поточного року захворіли 2 мешканці мм.Черкаси та  Золотоноша, які вживали в’ялену річкову рибу власного виготовлення, виловлену весною поточного року, що й призвело до тяжкого захворювання.

В 3-х випадках діагноз «ботулізм» підтверджено лабораторно: в крові потерпілих виявлено ботулотоксини типу В та Е.

Ще раз звертаємо увагу, що для попередження захворювання слід дотримуватись технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та овочевих консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням.

Також радимо втриматись від уживання в’яленої та копченої риби, виловленої навесні, яка пережила зимову задуху та скоріше за все заражена збудником ботулізму, не купувати її на стихійних ринках та у випадкових осіб.

При перших ознаках захворювання негайно звертайтесь за медичною допомогою до лікувального закладу!

Як вберегтися від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у весняно-літній період

Друк
PDF

сайт_гкі.jpgНаступила тепла пора року, мешканці області в очікуванні вихідних та відпусток, більшість з яких планується провести, відпочиваючи на природі, біля водойм тощо. В цю пору року особливо зростає кількість кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань.

Причиною зараження кишковими інфекціями найчастіше стає наша неуважність до власного здоров’я: не миються руки, особливо під час відпочинку на природі чи після роботи на городі, п’ється сира вода з колодязів, купуються у невстановлених місцях молоко і молочні вироби, м'ясо,  пиріжки,  торти, тістечка, не дотримується технологічний процес приготування та зберігання їжі ,особливо в домашніх умовах.

Для того, щоб відпочинок не призвів до будь яких розладів травлення, харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись основних простих правил:

Детальніше...