Інформація для населення

Сучасні дезінфекційні засоби

Друк
PDF

19092018-1.pngОднією з найбільш гострих проблем медицини є внутрішньолікарняні інфекції (ВЛІ). Захворюваність на ВЛІ сьогодні обумовлена комплексом факторів, а саме:

- формуванням госпітальних штамів збудників ВЛІ у лікувально-профілактичному закладі;

- порушенням вимог санітарно-протиепідемічного режиму використанням не ефективних дезінфекційних препаратів при проведенні дезінфекційних та стерилізаційних заходів.

Формування внутрішньолікарняних штамів відбувається шляхом появи більш вірулентних і патогенних штамів, полірезистентних до дії антибіотиків і дезінфектантів. Цьому сприяє циркуляція мікроорганізмів серед хворих зі зниженою опірністю організму, пригніченим природнім імунітетом, носійство серед медичних працівників, а також нераціональне застосування антибіотиків та дезінфекційних засобів, порушення режимів дезінфекції і стерилізації.

Детальніше...

Небезпечні комахи

Друк
PDF

Комахи – одні з найдавніших жителів нашої планети, які з’явились більше 400 млн. років тому. З тих пір вони пережили п’ять масових катаклізмів і виявилися більш живучими ніж динозаври.

Вважається, що зараз у нашому світі живе близько 10.000.000.000.000.000.000 комах. Це 10 квінтильйонів живих та іноді  невидимих нами істот. Тільки різних видів їх близько 1 мільйону, що становить 80% всього видового різноманіття на Землі. Можна з упевненістю сказати, що ми живемо в світі комах.

Серед них зустрічаються і прекрасні метелики і нешкідливі коники і корисні сонечка. Трапляються і монстри, які переносять інфекції або таять в своїх жвалах смертельну отруту. І хоча ці істоти не мають розмірів лева або тигра, і їх величина не перевищує розмірів нігтя на пальці, близьке знайомство з найнебезпечнішими комахами часом загрожує великою небезпекою.

Ось деякі з них, які поширені на території нашої області, і зустрічі з ними краще уникати та про  наслідки якими загрожує контакт з ними.

дуЧеркобллабцентр1.jpgМалярійні комарі (Anopheles). Всього в світі існує більше 400 видів, ними переносяться такі захворювання:  жовта лихоманка, енцефаліт і гельмінтози. Людину кусають тільки самки, і при цьому відбувається інфікування. Комарі зазвичай прив'язані до водойм, де відбувається відкладання яєць і розвиток личинок. Найбільша їх активність проявляється з заходом сонця. Комарі кусали кожного з нас, всі ми знаємо, як виглядає слід їх укусу. Це червона точка, яка злегка припухає і дуже свербить. Зазвичай великої біди від цього не буває, але часто укус може призвести до небезпечної хвороби і навіть смерті. Однією з найбільш відомих хвороб, яка переноситься комарами є малярія. Комар заражається малярійним плазмодієм від людини - носія або хворого і в організмі комахи плазмодій проходить повний цикл статевого розмноження. Вже через декілька діб після зараження (це залежить від температури навколишнього середовища) комар сам стає джерелом малярії. У тропічних країнах такі епідемії дуже часті. Тому виїжджаючи  в іншу країну варто поцікавитись: «Чи не поширена там малярія?». Щорічно спостерігається близько 300-500 мільйонів випадків захворювань, при цьому щорічно від малярії гине більше 500 тис. чоловік. Вважається, що малярія торкнулася принаймні 10% населення Землі. Найбільша ж смертність спостерігається в країнах Африки, де боротьба проти малярії практично не ведеться, саме на цьому материку знаходиться 90% всіх хворих. Захиститися від комарів можна застосовуючи репеленти.

Детальніше...

Хвороба Лайма

Друк
PDF

Сюжет ТРК "Рось" щодо хвороби Лайма за участі фельдшера-лаборанта лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України" Гончара Володимира Михайловича, Завідувача відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України" Грищенко Лідії Петрівни та біолога лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України" Підірки Ігора Володимировича.

переглянути запис

 Тема дня: "Що треба знати про хворобу Лайма"

Щодо епідемічної ситуації в Черкаській області

Друк
PDF

Сюжет телеканалу «Антена», Нікітюк Світлана Степанівна, завідувач відділу нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", щодо епідемічної ситуації в Черкаській області.

переглянути запис

Про результати моніторингу акваторії пляжів за 8 місяців 2018 року

Друк
PDF

пляж_Черкаси31.08.2018.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я України" здійснює постійний лабораторний моніторинг акваторії   пляжів (м. Черкаси - пляжі «Соснівський-1», «Соснівський-2», «Пушкінський», «Смілянський», ТОВ «Берег-2007», ТОВ «ВАіС» «Митницький», парк розваг «Рив’єра», міські пляжі міст Ватутіне, Кам’янка та Чигирин, пляжі ДОК «Придніпровський» та ТОВ «Журавлик 2017» с. Благодатне, Золотоніського району).

За поточний період року досліджено 108 проб води за санітарно-хімічними та 144 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 16 (11,1%) пробах за мікробіологічними показниками (перевищення індексів лактозопозитивної кишкової палички) на пляжах «ТОВ «ВАіС» «Митницький», «Соснівський-1», «Соснівський -2» «Пушкінський», «Смілянський» та ТОВ «Берег -2007» м. Черкаси , міських пляжах міст Ватутіне та Чигирин.

Результати моніторингу якості води акваторії пляжів висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються у місцеві органи влади для відповідного реагування щодо заборони купання на вказаних пляжах.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості води акваторії пляжів до закінчення купального сезону.

Про результати лабораторного моніторингу водопровідної води у м. Черкаси

Друк
PDF

Відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., Черкаським міським відділом Державної установи  "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я України" 31.08.2018р. проведено чергові дослідження проб питної води, відібраної із систем і мереж КП «Черкасиводоканал» м. Черкаси.

За результатами лабораторних досліджень вміст хлору становить менше 0,3 мг/дм3, що відповідає нормативам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 " Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною".

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води КП «Черкасиводоканал».

Аварія в Смілянському районі

Друк
PDF

ac3daf345db9cfdbd4c98eab3ebcbe6a12f2fe19.jpgВнаслідок автотранспортної пригоди, яка сталася 26 серпня 2018 року об 11:45 в с.Балаклея Смілянського району, відбувся розлив карбамідо-аміачної суміші (КАС-32).

На місце ДТП оперативно виїхали фахівці лабораторій ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» та Смілянського районного відділення.

Були відібрані проби атмосферного повітря, води з місцевого ставка та р.Сріблянка.

Будь-яких забруднень шкідливими речовинами об’єктів довкілля не виявлено.

Черкащани нехтують забороною купатися!

Друк
PDF

Новини ТРК "Віка" від 16.08.2018 з коментарем заступника директора з дослідження фізичних та хімічних факторів ДУ "Черкаський обласний лабораторний Міністерства охорони здоров'я України" щодо результатів дослідження води річки Дніпро.

переглянути відеозапис

Кількість отруєнь грибами зростає

Друк
PDF

14082018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що в області зростає кількість випадків отруєнь дикорослими грибами.

За 8 місяців поточного року зареєстровано 7 випадків отруєнь дикорослими грибами з 14 потерпілими, з них 1 дитина віком 17 років, всі випадки без смертельних наслідків.

На минулому тижні отруївся грибами мешканець м.Умань, який споживав відварені гриби жовтяки, сироїжки, моховики, зібрані у лісі с.Родниківка,Уманського району.

Перші симптоми отруєння (запаморочення, часте блювання) з’явилися наступного дня після вживання грибів. Потерпілий звернувся до швидкої медичної допомоги та був госпіталізований до Уманської міської лікарні.

Внаслідок проведеної терапії стан хворого покращився, та на 4 день його виписали з лікувального закладу.

Для запобігання отруєнню грибами ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при перших симптомів отруєння.   

Лістеріоз: що потрібно знати та як уберегтися

Друк
PDF

linterios2018.pngЛістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами лістерія моноцитогенес. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Резервуар лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів. У Центрі громадського здоров'я зазначили, що зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Причому кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі. Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки. Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носійства.

Детальніше...

Отруєння дикорослими грибами за 7 місяців 2018

Друк
PDF

17.11.2017.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що в області зростає кількість випадків отруєнь дикорослими грибами.

За 7 місяців поточного року зареєстровано 6 випадків отруєнь дикорослими грибами з 13 потерпілими, з них 1 дитина віком 17 років, всі випадки без смертельних наслідків.

На минулому тижні отруїлася грибами сімейна пара з м.Умань, пенсіонери вживали відварені та смажені гриби дощовики, зібрані у Білогрудівському лісі Уманського району.     

Перші симптоми отруєння (слабкість, запаморочення, блювота) з’явилися вже за кілька годин після вживання грибів. Після звернення до швидкої медичної допомоги хворих госпіталізовано до Уманської міської лікарні у легкому стані.

Після проведеної інтенсивної терапії стан хворих покращився, за тиждень вони виписані з лікувального закладу.

Для запобігання отруєнню грибами, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні симптомів отруєння.

Щодо випадків отруєння дикорослими грибами

Друк
PDF

04.06.2018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що в області продовжують реєструватися випадки отруєнь дикорослими грибами.

На поточному тижні отруївся грибами мешканець с.Вільховець Звенигородського району. 64-річний пенсіонер вживав смажені гриби парасольки, зібрані у Вільховецькому лісі.  

Перші симптоми отруєння (слабкість, сонливість, галюцинації) з’явилися вже через годину після вживання грибів. Після звернення до швидкої медичної допомоги хворого госпіталізовано до Звенигородської центральної районної лікарні у важкому стані.

Наразі після проведеної інтенсивної терапії стан хворого покращився, за декілька днів він залишив лікувальний заклад.

66-річний мешканець м.Сміла, перебуваючи на відпочинку на базі «Виграївські дачі» в урочищі Виграїв Корсунь-Шевченківського району вживав смажені маслюки, зібрані в лісі поруч з базою відпочинку.

Через 2 години після вживання грибів у чоловіка з’явились важкість у животі, нудота, блювота. Машиною швидкої медичної допомоги потерпілий доставлений до Корсунь-Шевченківської центральної районної лікарні у стані середньої важкості.

Після надання невідкладної медичної допомоги хворий самовільно залишив лікувальний заклад.

Для запобігання отруєнню грибами, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні симптомів отруєння.

Всесвітній день боротьби з гепатитом

Друк
PDF

28.07.2018.jpgЩороку 28 липня у багатьох країнах проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом. Датою для його впровадження став день народження американського лікаря Баруха Самюеля Блумберга, лауреата Нобелівської премії, який відкрив вірус гепатиту B. Вперше такий день було проведено в 2008 році з ініціативи Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом. У 2011 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) було внесено цю дату в свій календар, таким чином Всесвітній день боротьби з гепатитом отримав офіційний статус.

Статистика свідчить, що в середньому кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C, проте рівень обізнаності людей про ці захворювання є вкрай низьким. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит (особливо С) іноді називають «лагідним убивцею».

Гепатит — загальна назва великої групи запальних захворювань печінкової тканини, що характеризуються жовтяницею, порушеннями функції печінки і серйозними ускладненнями. Існує вісім типів вірусів гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT. Крім інфекції причинами розвитку гепатиту також можуть стати різні хімічні речовини (токсичні сполуки, алкоголь, лікарські препарати), що руйнують клітини печінки (гепатоцити).

Детальніше...

Сказ – смертельно небезпечна хвороба!

Друк
PDF

image001.pngСказ - особливо небезпечна інфекційна хвороба людей і тварин, яка завжди закінчується смертю. Збудником сказу є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється з хворого організму тварини тільки зі слиною. Зараження сказом відбувається через пошкоджені шкірні покрови або слизові оболонки під час укусу або при ослиненні. Резервуаром і переносником вірусу є лисиці, але основну загрозу для людей становлять домашні та бездомні тварини, зокрема собаки та коти, які заражаються сказом на природі через укуси диких тварин. Вірус в слині хворої тварини з’являється за 10 днів до появи клінічних ознак захворювання. Ось чому за тваринами, які нанесли укуси людям, необхідно проводити ветеринарний нагляд протягом 10 днів з моменту укусу для визначення його безпечності по сказу.

Детальніше...