Інформація для населення

Отрута в банці!

Друк
PDF

otrutav_banci2019.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 16.02.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами 32-річної мешканки м. Умань внаслідок вживання консервованих опеньок домашнього приготування, зібраних восени у лісі у Тернопільській області.

Перші симптоми отруєння (нудота, блювота, біль у животі, діарея) з’явились через 3 години після вживання грибів. Машиною швидкої медичної допомоги постраждала доставлена до Уманської міської лікарні та госпіталізована.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Пішов із життя Черниш Володимир Матвійович

Друк
PDF

Колектив Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" з глибоким сумом повідомляє, що 13 лютого 2019 року на 68 році пішов із життя Черниш Володимир Матвійович, який тривалий час працював у санітарно-епідеміологічній службі на посадах лікаря з гігієни праці та головного державного санітарного лікаря Чигиринського району.

Колеги цінували Володимира Матвійовича за його професіоналізм, ділові якості та вміння досягати поставлених цілей, а рідні та друзі – за доброту, чуйність та терпіння. Світлі спогади про Володимира Матвійовича навіки залишаться у наших серцях.

Колектив Центру висловлює глибоке співчуття сім’’ї та близьким покійного.

Радон у приміщеннях

Друк
PDF

радон_04.02.2019.pngЛюди завжди знаходилися під дією «природного радіаційного фону», що формувався за рахунок від природних радіоізотопів в ґрунті, воді, повітрі. Найбільший поки що вклад в дозу, отриману від природної радіації Землі, вносить радон (Rn), дочірній продукт радію.

Радон-222 – це газ без кольору і запаху, важкий та радіоактивний. Він легко розчиняється у воді, а ще краще в жирових тканинах живих організмів. Представляє собою небезпеку для людей, так як при вдиханні повітря з радоном та продуктами його розпаду радіонукліди накопичуються в найтонших структурах легень і опромінюють людину зсередини (тривале опромінення клітин дихальних органів). Значні дози опромінення можуть спровокувати рак легенів або лейкемію.

Дослідженнями встановлено, що джерелами радону у повітрі приміщень служать, головним чином, підвальні приміщення будівель, будівельні матеріали, з яких побудований будинок та мають  високий вміст радію.

Детальніше...

Гризуни - це реальний ворог

Друк
PDF

31.01.2019-002.jpgНайбільшу шкоду людству з усіх хребетних ссавців завдають гризуни, які є носіями і джерелами біля 200 різних інфекційних та інвазійних небезпечних захворювань, якими можуть хворіти люди і тварини.

Найбільш характерними інфекційними хворобами, що переносяться гризунами для нашої області є лептоспіроз, туляремія, сказ, хвороба Лайма.

Епізоотологічний та епідеміологічний прогноз у Черкаській області щодо туляремії і лептоспірозу, що проведений за підсумками моніторингу особливо небезпечних інфекційних хвороб, а також на підставі обстежень ензоотичних територій та обстежень за епідемічними показниками природних стацій в містах і районах, визначений на зиму-весну 2018-2019 років як несприятливий, з високим ризиком виникнення захворювань у людей.

Показники чисельності мишоподібних гризунів, як навесні, так і восени 2018 року залишалися високими, з можливим незначним підвищенням в зимово-весняний період поточного року.

Основні види гризунів, проти яких спрямовані дератизаційні заходи в населених пунктах ? сірий пацюк (щур) і миша хатня, у відкритих стаціях ? польова миша. На сьогодні сірі пацюки стали єдиною твариною у світі, що має ореол розселення рівний нашій планеті Земля. Їм не страшні ні спека, ні мороз - вони живуть навіть у морозильних камерах, де не тільки харчуються мороженим м’ясом, а навіть виводять потомство при температурі мінус 17 градусів Цельсія.

Одним з основних методів неспецифічної профілактики таких зооантропонозних особливо небезпечних інфекцій як чума, туляремія, сказ та лептоспіроз є дератизація - знищення у середовищі життєдіяльності людини гризунів, які є перенощиками збудників інфекційних хвороб.

Роботи з дезінфекції, дезінсекції та дератизації приміщень і відкритих територій відносяться до профілактичних дезінфекційних заходів і входять до «Переліку робіт з підвищеною небезпекою», затвердженого діючим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15.

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» профілактичні дератизаційні заходи проводяться спеціалізованими підрозділами установ і закладів, до яких належить ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України» та суб’єктами підприємницької діяльності на підставі відповідних договорів з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та громадянами.

Порядок проведення дезінфекційних заходів встановлюється Міністерством охорони здоров’я України (надалі ? МОЗ України), з урахуванням особливостей збудників інфекційних хвороб, факторів передачі інфекції тощо.

Дані заходи ? медичні послуги, які є складовою часткою медичної практики, що як вид господарської діяльності, відповідно Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», підлягає ліцензуванню.

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр України Міністерства охорони здоров’я України» має ліцензію МОЗ України від 12.10.2016 № 1067 на провадження господарської діяльності з медичної практики, зокрема, за спеціальністю дезінфекційна справа та за спеціальністю молодших спеціалістів з медичною освітою: медико-профілактична справа, лабораторна справа (гігієна), що дає їй право надавати послуги з дезінфекції, дезінсекції та дератизації.

31.01.2019-004.pngСвої послуги установа та її відокремлені підрозділи в містах і районах надають відповідно укладених договорів за цінами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2002 № 1351 зі змінами, внесеними діючою постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2006 № 662.

За підсумками 2018 року роботи з профілактичної дезінфекції, дезінсекції та дератизації проводили фахівці 20 відокремлених відділів та відділень нашої установи.

За даний період цими підрозділами, відповідно до укладених договорів з об’єктами господарювання, проведено робіт з дератизації всього на фізичній площі 1193,2 тис. м2, зокрема: в дитячих дошкільних закладах – 167,8 тис. м2; навчальних – 424,4 тис. м2; лікувально-профілактичних – 87,4 тис. м2. Дезінсекція проведена на фізичній площі 211,8 тис. м2, а протимушині заходи – 156,2 тис. м2.

При зазначених роботах застосовуються лише препарати, що включені до Реєстру дезінфекційних засобів, дозволених до використання в Україні, який розміщений на офіційному сайті МОЗ України.

Скарг від замовників на якість проведених робіт з профілактичної дезінфекції, дезінсекції та дератизації у 2018 році не зареєстровано.

Потрібно розуміти і пам’ятати, що гризуни ? це розумний та підступний ворог, проте вони не живуть там, де відсутні харчі та вода, а також немає сховищ для спорудження гнізд.

Ідентифіковано вірус грипу типу А/ Singapore / (Н3N2)

Друк
PDF
Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що фахівцями вірусологічної лабораторії Центру з матеріалу, відібраного у хворих на гостру респіраторну інфекцію, ідентифіковано вірус грипу типу А/ Singapore / (Н3N2). 
 
Таким чином, підтверджений прогноз Центру грипу ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України» щодо циркуляції в епідсезоні 2018-2019 років на території Черкаської області, як і на Україні в цілому вірусу грипу А/ Singapore / (Н3N2).
 

Як попередити захворювання на особливо небезпечні інфекції серед населення області

Друк
PDF

оні11122018.jpgВ перелік особливо небезпечних інфекцій входять ті захворювання, які відрізняються особливою епідемічної небезпекою, тобто здатні масово поширюватися серед населення. Також вони характеризуються тяжким перебігом, високим ризиком летальності і можуть становити основу біологічної зброї масового ураження. 

Відповідно до розпорядження Голови облдержадміністрації від 23.11.2018 року «Про затвердження регіонального плану цивільного захисту населення області» ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» постійно проводиться профілактична робота щодо попередження захворювання населення на особливо небезпечні інфекції, своєчасного виявлення  носіїв цих інфекцій.

З метою попередження епідускладнень по холері здійснюєьться моніторинг за циркуляцією збудника холери в об’єктах довкілля. Обов’язковому бактеріологічному дослідженню підлягає вода відкритих водоймищ в зонах санітарної охорони водозабору для централізованого водопостачання та в місцях масового рекреаційного водокористування. Обстежуються на холеру хворі з тяжкими формами гострих кишкових інфекцій, особи з дисфункцією кишкового тракту. В поточному році лабораторією особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру при дослідженні проб води збудник холери не виділявся.

Необхідно знати, що при появі перших ознак холери (пронос, блювання) слід негайно звернутися до лікаря. Своєчасно розпочате лікування дасть змогу запобігти розвиткові хвороби, а негайна ізоляція хворого – поширенню холери серед оточуючих.

Слід дотримуватись правил особистої гігієни: мити руки перед вживанням їжі, правильно зберігати харчові продукти, ретельно мити та обливати окропом фрукти й овочі.

Холерний вібріон дуже чутливий до слабких розчинів кислот. Отже, воду перед уживанням можна трохи підкислити лимонним соком.

Детальніше...

Консервована отрута!

Друк
PDF

9a7062d21b14086b6cb05886c67d703e_148651.jpgУ зв’язку з випадками отруєнь в області консервованими грибами Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжується моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 06.12.2018 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами 28-річної мешканки м. Умань внаслідок вживання консервованих маслюків домашнього приготування, зібраних восени у лісі біля с. Торговиця Кіровоградської області.

Перші симптоми отруєння (нудота, блювота, біль у животі, діарея) з’явились на ранок наступного дня. Після звернення за медичною допомогою постраждала доставлена до Уманської міської лікарні та госпіталізована.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

І знову отруєння грибами

Друк
PDF

gribi_gruzdi.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжується моніторинг за станом отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 22.11.2018 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами пенсіонерки з с. Княжа Звенигородського району, яка вживала гриби грузді солені домашнього приготування, що назбирала у Княжинському лісі.

Перші симптоми отруєння (нудота, блювота, біль у животі, діарея) з’явились на ранок наступного дня. Бригадою швидкої медичної допомоги постраждала доставлена до Звенигородської центральної районної лікарні та госпіталізована до реанімаційного відділення стаціонару.

Також отруїлася грибами сімейна пара з Умані. Молоді люди вживали гриби опеньки (заморожені), відварені і смажені, зібрані в лісі біля села Громи Уманського району. У легкому стані 23.11.2018 о 09.00 год. постраждалі госпіталізовані до терапевтичного відділення Уманської міської лікарні.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Для вживання заходів про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

           

Курси удосконалення помічників лікаря-епідеміолога

Друк
PDF

46513747_2170070736361221_7543981172045381632_n.jpgВідділом післядипломної освіти Черкаської медичної академії, на базі Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проведені місячні курси удосконалення помічників лікаря-епідеміолога, які працюють у лікувально-профілактичних закладах області.

Викладачі, лікарі-епідеміологи з вищою кваліфікаційною категорією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», у відповідності до програми затвердженої Міністерством охорони здоров’я України, провели теоретичні та практичні заняття з актуальних проблем епідеміології та методології здійснення епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами в сучасних умовах.

Після успішної здачі іспиту усі 25 слухачів отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації за спеціальністю «Епідеміологія».

Ботулізм - це небезпечно!

Друк
PDF

ботулізм16112018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України інформує:

В області зареєстровано восьмий випадок захворювання на ботулізм у 39-річного мешканця м.Кам’янка Черкаської області.

Хворий вживав консервоване домашнє сало з проріззю, виготовлене власноруч влітку поточного року, без термічної обробки. Продукт вочевидь був приготовлений з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Ситуацію ускладнило те, що хворий звернувся за медичною допомогою до Кам’янської центральної районної лікарні лише на 4-й день після вживання зараженого продукту. Для уточнення діагнозу хворого було направлено до Черкаської обласної лікарні, після встановлення діагнозу «ботулізм» 14.11.2018 року він госпіталізований до Черкаської міської інфекційної лікарні.

Після введення ботулінічного антитоксину самопочуття хворого покращилося, на сьогоднішній день він продовжує лікування в дорослому інфекційному відділенні стаціонару.

Діагноз ботулізм встановлено клінічно та підтверджено лабораторно – в крові хворого виявлено ботулотоксин типу В.        

Ще раз звертаємо увагу: аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в тому числі м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Смерть у кошику

Друк
PDF

н14112018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє про другий летальний випадок отруєння грибами на Черкащині.

Потерпіла внаслідок отруєння дикорослими грибами 55-річна мешканка с. Мошни Черкаського району померла 12.11.2018 року. у Черкаській центральній районній лікарні. Жінка потрапила до реанімації після вживання смажених лісових шампіньйонів, серед яких, вочевидь, була бліда поганка. Незважаючи на проведену інтенсивну терапію, врятувати життя хворої не вдалося.

Станом на 13.11.2018 року у Черкаській області зареєстровано 35випадків отруєнь неїстівними грибами з 57потерпілими (49дорослих та 8 дітей віком до 18 років), 2 – летальних (дорослі).

Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Для вживання заходів про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Отруєння грибами у с.Чорнявка

Друк
PDF

гриби13112018.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжується моніторинг за станом отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 12.11.2018 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами пенсіонерки з с. Чорнявка Черкаського району, яка вживала гриби сироїжки, що назбирала в лісі біля села.

Перші симптоми отруєння (нудота, блювота, біль у животі, діарея) з’явились через дві години після вживання грибів. Бригадою швидкої медичної допомоги постраждала доставлена до Черкаської центральної районної лікарні та госпіталізована до терапевтичного відділення стаціонару.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Для вживання заходів про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Новий випадок отруєння грибами

Друк
PDF

12112018.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжується моніторинг за станом отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 08.11.2018 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами пенсіонерки з с. Мошни Черкаського району, яка вживала гриби шампіньйони дикі, що назбирала на території біля Черкаської районної лікарні у с.Мошни.

Перші симптоми отруєння (нудота, блювота, озноб, запаморочення) з’явились через дві години. Бригадою швидкої медичної допомоги постраждала доставлена до Черкаської районної лікарні та госпіталізована до терапевтичного відділення стаціонару.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Для вживання заходів про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Ще одне отруєння грибами

Друк
PDF

гриби07112018.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжується моніторинг за станом отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 03.11.2018 р. зареєстровано отруєння пенсіонерки з м. Умань, яка вживала гриби рядовки, що назбирала в лісі біля села Городецьке Уманського району.

Перші симптоми отруєння (нудота, блювота, озноб, запаморочення) з’явились через декілька годин. Бригадою швидкої медичної допомоги постраждала доставлена до Уманської міської лікарні та госпіталізована до терапевтичного відділення стаціонару.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Для вживання заходів про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.