Інформація для населення

Пішла із життя Богославцева Ірина Володимирівна

Друк
PDF

20190508_100932.jpgКолектив Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" з глибоким сумом повідомляє, що 08 травня 2019 року на 47 році після довготривалої хвороби пішла із життя Богославцева Ірина Володимирівна – завідувач Катеринопільського районного лабораторного відділення Тальнівського міжрайонного відділу.

Колеги цінували Ірину Володимирівну за її професіоналізм, ділові якості та вміння досягати поставлених цілей, а рідні та друзі – за доброту, чуйність та терпіння. Світлі спогади про Ірину Володимирівну навіки залишаться у наших серцях.

Колектив Центру висловлює глибоке співчуття сім’’ї та близьким покійної.

Європейський тиждень імунізації – 2019

Друк
PDF

імунізація2019.jpegДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що з 24 по 30 квітня 2019 року проводиться Український тиждень імунізації одночасно з Всесвітнім та Європейським тижнями.

Відомо, що кожну людину оточує світ мікроорганізмів, які можуть викликати інфекційні хвороби серед значної частини населення земної кулі. Такіхвороби часто призводять до масовоїзагибелі людей.

Вакцинація - найкращий метод захисту від інфекційних захворювань.

Детальніше...

25 квітня – Всесвітній день боротьби з малярією

Друк
PDF

малярія_24.04.2019.jpgЦю дату відзначають в усьому світі від 2008 року. У травні 2007 року на 60-й сесії ВООЗ цей день був встановлений спільно Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров’я і Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я.

Мета проведення Міжнародного дня боротьби проти малярії – роз’яснення того, що малярія виліковна, пояснення громадськості необхідності профілактичних заходів, залучення уваги як експертів, так і науково-дослідних і навчальних інститутів, до пошуку варіантів розв’язання цієї проблеми.

Детальніше...

Короткозорість можна подолати

Друк
PDF

короткозорість_17.04.2019.jpgЗавдяки очам людина сприймає зовнішній світ, і немає нічого страшнішого, як втратити зір, бо внаслідок різкого його послаблення позбавляється повнота уявлення про навколишній світ.

Останнім часом через зростаюче навантаження на очі, починаючи з дитячого віку збільшилась кількість молоді, в якої певною мірою погіршується зір.

Короткозорість – це офтальмологічне захворювання, через яке у людини знижується зір вдалину (неможливість чітко розпізнавати об’єкти, що знаходяться на великій відстані). Зараз виникненню хвороби можна легко запобігти і вилікувати, якщо діагностувати її на ранній стадії, а також вдаватися до заходів профілактики.

Основні симптоми короткозорості

Детальніше...

Шкідливі звички: паління, алкоголізм, наркоманія. Поради підліткам.

Друк
PDF

поради_підліткам16.04.19.jpgПаління 

Нікотин — одна з найсильніших рослинних отрут, основна складова частина тютюнового диму. У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина неприємного запаху, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає крізь слизові  оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку.

Смертельна доза нікотину для людини — 50-70 мг (1 мг на кілограм маси тіла). Відомо, що кількість нікотину, який надходить із тютюнового диму в організм, становить приблизно 1/25 вмісту його в тютюні. Важливе значення має те, як часто роблять затяжки під час паління.

Коли людина часто палить, у неї виникають:

- проблеми з диханням, стійкий кашель;

- більша схильність до хвороб;

- погіршення самопочуття, знижена енергійність;

- псується колір обличчя;

- темніють зуби;

- може потьмяніти волосся;

- раніше, порівняно з ровесниками, з являються зморшки на обличчі;

Детальніше...

Отруйні опеньки

Друк
PDF

опеньки04.04.19.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 03.04.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами мешканки с.Мліїв Городищенського району внаслідок вживання грибів опеньок, заморожених, смажених, зібраних восени у Мліївському лісі.

Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, блювота з’явились вже на ранок наступного дня. Постраждала доставлена бригадою швидкої медичної допомоги до Городищенської центральної районної лікарні та госпіталізована до терапевтичного відділення у стані середньої важкості.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Увага! Ботулізм!

Друк
PDF

рибка01.04.2019.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує.

В області зареєстровано вже другий з початку року випадок захворювання на ботулізм.

Мешканка Кіровоградської області перебувала в гостях у Тальнівському районі Черкаської області, де вживала куплену на ринку в’ялену річкову рибу.

Наступного дня з’явилися симптоми отруєння: нудота, багаторазова блювота, пронос, ознаки зневоднення організму, порушення зору.

Після звернення до Тальнівської центральної районної лікарні 25.03.2019 року хвора госпіталізована, де знаходиться у реанімації у важкому стані.

Після введення 27.03.2019 ботулінічного гептавалентного антитоксину стан хворої залишається важким.

Бактеріологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» діагноз ботулізм підтверджено лабораторно – в крові хворої виявлено ботулотоксин типу Е.     

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи симптомів захворювання.

Наполегливо не рекомендуємо купувати в’ялену, копчену, солону рибу, домашні консерви в місцях несанкціонованої торгівлі!

Іксодові кліщі – переносники кліщового вірусного енцефаліту

Друк
PDF

29.03.2019111.jpgУ теплу пору в лісах і парках активізуюються іксодові кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися під час відпочинку на природі. Ці види кліщів перебувають в траві, на рослинності, на невисоких деревах, у грунті, норах тварин.

Головне джерело їжі кліщів – кров дрібних і великих ссавців, рептилій і птахів, але можуть нападати на людину, коли вона потрапляє в місця їх проживання. Період кровосмоктання може тривати до 5-6 діб, при цьому самиця збільшується в 80-150 разів, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Насмоктавшись крові – відпадає самостійно. Нападають і зовсім маленькі, майже прозорі німфи, що часто для людини залишається непомітним. Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини, коли вона сидить на траві, або торкається гілок кущів та невисоких дерев .Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Укус кліща безболісний, тому що разом зі слиною він вводить в ранку анестезуючу речовину і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Звичайно дорослі кліщі, що присмокталися, виявляються людиною через 2-3 дні: в цьому місці з’являється припухлість, свербіння, почервоніння. Ураження, що викликають укуси кліщів, значно різняться в залежності від виду укусів кліща. Виникають як набряки, що сверблять, висипання та червоні плями, так і глибокі руйнівні процеси в шкірі. Кліщі є переносниками   кліщового вірусного енцефаліту, кліщового бореліозу (хвороба Лайма), а також кліщових рікетсіозів та марсельської гарячки.

Детальніше...

Всесвітний день боротьби з туберкульозом

Друк
PDF

туберкульоз_2019.jpg

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом.

Цього дня 137 років тому (1882 рік) німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Детальніше...

Отруйні лисички

Друк
PDF

Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 12.03.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами двох сестер (16 та 17 років) з м. Умань внаслідок вживання консервованих лисичок домашнього приготування, зібраних восени в лісі у Христинівському районі.

Перші симптоми отруєння (нудота, блювота, біль у животі, діарея) з’явились вже на ранок наступного дня. Постраждалі доставлені до Уманської міської лікарні та госпіталізовані до терапевтичного відділення.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

До уваги засобів масової інформації

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (далі – ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України») закликає засоби масової інформації ретельно перевіряти факти під час написання матеріалів зі сфери охорони здоров’я.

Недостовірна та викривлена інформація, яка висвітлюється журналістами, може призвести до негативних наслідків, зокрема, це стосується публікацій на тему інфекційних захворювань.

Відповідно до статуту ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України», затвердженого наказом МОЗ України від 08.07.2016 № 689, завданнями Центру є, зокрема, проведення державного обліку інфекційних і професійних захворювань та отруєнь, дослідження розповсюдження інфекційних хвороб, професійних захворювань, масових неінфекційних захворювань (отруєнь), радіаційних уражень людей, а також забезпечення проведення епідеміологічних розслідувань випадків та спалахів інфекційних хвороб.

Повідомляємо, що за 2018-2019 роки, станом на 05.03.2019 летальних випадків серед населення внаслідок захворювання на кір у Черкаській області не зареєстровано.

З метою запобігання поширенню недостовірної інформації (що є порушенням чинного законодавства України) ще раз звертаємо увагу, що готуючи та висвітлюючи матеріали з питань охорони здоров’я, ви берете на себе відповідальність, адже довіра українців до преси є досить високою.

З огляду на зазначене, з питань висвітлення інформації щодо інфекційних захворювань на території Черкаської області просимо звертатися за коментарями до спеціалістів ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України».

Ботулізм– це небезпечно!

Друк
PDF

27.02.2019.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано перший з початку року випадок захворювання на ботулізм у 46-річного мешканця с. Грушківка Кам’янського району.

Хворий вживав консервовані гриби та свинину тушковану домашнього приготування. Продукти вочевидь був приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Симптоми отруєння у хворого проявлялися протягом кількох днів після вживання заражених продуктів (розлад зору, порушення ковтання, біль та першіння у горлі, диспепсичні явища). Після звернення до Кам’янської центральної районної лікарні та встановлення діагнозу «ботулізм» 25.02.2019 року він госпіталізований до реанімаційного відділення лікарні.

Після введення ботулінічного гептавалентного антитоксину самопочуття хворого покращилося, на сьогоднішній день він продовжує лікування у стаціонарі.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Пам’ятка: «ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КІР ТА ЯК УБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД ЗАХВОРЮВАННЯ!»

Друк
PDF

В Україні триває спалах кору з 2017 року. За цей час більше 73 000 людей у різних регіонах України захворіли на кір. Унаслідок хвороби померли 28 людей. Головна причина спалаху — велика кількість людей, нещеплених проти кору.

КІР: СМЕРТЕЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНИЙ І ШВИДКИЙ

Кір — надзвичайно заразний і дуже швидко передається від хворої людини до здорової під час кашлю, чхання (повітряно-крапельним шляхом). Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Дев’ять із десяти нещеплених людей або тих, хто не хворів на кір. можуть занедужати після контакту із хворим.

Від кору захищає лише специфічний імунітет, який формується завдяки вакцинації.

Детальніше...