Інформація для населення

Геморагічна гарячка з нирковим синдромом

Друк
PDF

21102019.jpgГеморагічна гарячка з нирковим синдромом, яка щорічно вражає по оцінкам спеціалістів від 30 до 120 000 людей, - є глобальною загрозою для здоров'я населення.

Збудником є - гантавіруси, а джерелом - гризуни, комахоїдні і кажани, а також домашні тварини, такі як коти, собаки, свині, кролики; і дикі тварини — лось та червона лисиця.

Ґрунтовне вивчення проблеми геморагічної гарячки з нирковим синдромом розпочато в Україні у 1983 році співробітниками лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій Львівського науково-дослідного інституту епідеміології,які при лабораторному дослідженні 3,8 тис. екземплярів дрібних ссавців із родин мишовидних та щурових встановили циркуляцію в Україні гантавірусів, в тому числі в природних осередках області.

В області випадків захворювання на геморагічну гарячка з нирковим синдромом не зареєстровано. В той же час, беручи до уваги скорочення в останні роки обсягів дератизаційних заходів, як головного методу зменшення загрози від гантавірусних хвороб епідпрогноз щодо геморагічної гарячки з нирковим синдромом в області слід вважати несприятливим.

Детальніше...

Отруєння мухоморами

Друк
PDF

мухомори_161019.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 14.10.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами мешканця с. Чорнявка Черкаського району внаслідок вживання сирих грибів мухоморів в якості народного методу лікування. Гриби потерпілий зібрав у лісі біля села Чорнявка.

Перші симптоми отруєння (загальна слабкість, нудота, блювота, запаморочення) з’явились через декілька годин після вживання грибів. Постраждалий доставлений бригадою швидкої медичної допомоги до Черкаської центральної районної лікарні та госпіталізований до реанімаційного відділення у стані середньої важкості, згодом стан хворого покращився і він самовільно припинив лікування в стаціонарі.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворого щодо неприпустимості самолікування сирими мухоморами. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

До Всесвітнього дня боротьби зі сказом!

Друк
PDF

сказ_28_вересня.pngПочинаючи з 2007 року, 28 вересня у світі відзначається День боротьби зі сказом. Саме  у цей день у 1895 році помер Луї Пастер, який винайшов для людства вакцину проти сказу, тим самим врятувавши від неминучої смерті мільйони покусаних скаженими тваринами.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. На сьогоднішній день сказ реєструється у майже 115 країнах світу.

За даними Міністерства охорони здоров`я щорічно в Україні реєструється близько 100-120 тис. осіб, які звертаються до медичних установ з приводу укусів тваринами, з них 60 % одержують лікування.

Детальніше...

Увага! Ботулізм!

Друк
PDF

ботулізм_16092019.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує

В області зареєстровано випадок захворювання на ботулізм у мешканця с.Іркліїв, Чорнобаївського району внаслідок вживання копченої річкової риби (товстолоб) домашнього приготування.

Через декілька днів після вживання товстолоба у хворого з’явились перші симптоми захворювання: двоїння в очах, запаморочення, слабкість, сухість у роті, порушення ковтання тощо.

Потерпілий 05.09.2019 звернувся до Чорнобаївської центральної районної лікарні та був госпіталізований у неврологічне відділення у стані середньої важкості.

Наступного дня хворому було введено протиботулінічний полівалентний анатоксин та у цей же день переведено у реанімаційне відділення.

Кров на ботулотоксин відібрано перед введенням анатоксину та доставлено до бактеріологічної лабораторії ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України», результат негативний.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса щодо термічної обробки домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.

Наполегливо не рекомендуємо купувати в’ялену, копчену, солону рибу, домашні консерви в місцях несанкціонованої торгівлі!

Ботулізм у консервованих овочах

Друк
PDF

ogurchiki.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує

Відповідно до екстреного повідомлення Тальнівської центральної районної лікарні зареєстровано випадок захворювання на ботулізм з двома потерпілими.

Мешканки с. Онопріївка (мати і 14-річна донька) 28.08.2019 року потрапили до реанімації у важкому стані зі скаргами на порушення зору, нудоту, багаторазову блювоту, біль у животі.

Причиною захворювання, вірогідно, послужило вживання консервованих огірків домашнього приготування, які містили ботулотоксин.

Після введення протиботулінічної сироватки стан хворих покращився, наразі вони переведені до терапевтичного відділення стаціонару.

Підтвердження діагнозу «ботулізм» буде після проведення біопроби у мікробіологічній лабораторії обласного лабораторного центру.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології консервування грибів, овочів і фруктів, а саме: при консервуванні слід використовувати лише доброякісні свіжі, без ознак гнилі плоди, ретельно декілька разів промити їх питною водою та суворо дотримуватись рецептур і технології приготування.

У разі появи перших ознак захворювання радимо негайно звернутися до лікаря!

Бережіть себе та будьте здорові! 

Профілактика дифтерії

Друк
PDF

28.08.2019.jpgДифтерія – це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, що характеризується місцевим фібринозним запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і носоглотки, а також, в окремих випадках, шкіри в місцях пошкоджень та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.

У 2018 році в Україні зареєстровано 10 випадків захворювання на дифтерію, за 7 місяців поточного року – 1 випадок. У Черкаській області останній випадок дифтерії зареєстрований у 2015 році.

Збудником дифтерії є дифтерійна паличка (коринебактерія), яка виробляє екзотоксин. Токсин нестійкий у зовнішньому середовищі, швидко гине при нагріванні (+ 600 С та вище), дії прямих сонячних променів.

Детальніше...

Співчуття

Друк
PDF

Колектив Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" висловлює щирі співчуття заступнику директора ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України» Тищуку Миколі Миколайовичу з приводу смерті матері, Ганни Василівни.

Нехай Бог дасть сили всім, хто знав та любив Ганну Василівну, перенести біль тяжкої втрати.

Вічна пам'ять та Царство Небесне.

Отруйні печериці

Друк
PDF

печериці_16082019.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 12.08.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами мешканця с. Михайлівка Звенигородського району внаслідок вживання грибів печериць лісових, відварених, смажених, зібраних у лісі біля села.

Перші симптоми отруєння (загальна слабкість, нудота, блювота) з’явились вже через 2 години після вживання грибів. Постраждалий доставлений бригадою швидкої медичної допомоги до Звенигородської центральної районної лікарні та госпіталізований до інфекційного відділення у стані середньої важкості, згодом стан хворого погіршився та він переведений до реанімації.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Увага! Ботулізм!

Друк
PDF

ботулізм_31072019.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує

В області зареєстровано випадок захворювання на ботулізм у мешканця с. Богуславець Золотоніського району після вживання в’яленої річкової риби домашнього приготування.

Наступного дня з’явилися нудота, багаторазова блювота, пронос, ознаки зневоднення організму, порушення зору.

Після звернення до Золотоніської центральної районної лікарні 30.07.2019 року хворий госпіталізований у реанімаційне відділення.

Потерпілому введено 30.07.2019 протиботулінічний полівалентний анатоксин, стан хворого середньої важкості.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса щодо термічної обробки домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.

Наполегливо не рекомендуємо купувати в’ялену, копчену, солону рибу, домашні консерви в місцях несанкціонованої торгівлі!

Додаткові заходи щодо профілактики кору в області

Друк
PDF

100720197.jpgПід головуванням заступника голови обласної державної адміністрації, першого заступника голови комісії Омаргалієва К. С., 04 липня 2019 року відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обласної державної адміністрації. На порядок денний винесено питання про ситуації із захворюванням на кір та заходи щодо імунізації населення. У роботі комісії прийняли участь спеціалісти управління охорони здоров’я, цивільного захисту, департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації та ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

На комісії відмічено, що за оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України з початку року на кір захворіло 54 065 осіб, з них – 25 439 дорослих та 28 629 дітей. Загалом в Україні від ускладнень кору померли 18 громадян.

На фоні спалаху кору в Україні станом на 27.06.2019 у Черкаській області зареєстровано 713 випадків кору (інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 58,6), 261 з яких діти 0-17 років (36,6%). Друге місце 1-4 роки 24,5%, третє 10-14 років 22,6%, четверте 15-17 років 18,8% та п’яте 0-1 рік 7,3%.

Детальніше...

ОБЕРЕЖНО – ЛЕПТОСПІРОЗ!

Друк
PDF

лептоспіроз.jpgВ липні поточного року в області зареєстровано 2 випадки захворювання на лептоспіроз.

В Драбівському районі захворіла дитина 14 років, а в Городищенському районі - чоловік 38 років, який від лептоспірозу помер. Захворювання пов’язані з купанням та рибною ловлею в місцевих ставках з непроточною водою ,береги яких заросли очеретом та заселені  гризунами .

Детальніше...

Рекомендації щодо профілактики харчових отруєнь під час проведення випускних вечорів

Друк
PDF

випускний.pngНаближається пора випускних вечорів під час святкування яких можуть виникнути спалахи кишкових інфекцій та харчових отруєнь, основними причинами яких є порушення санітарно-гігієнічних вимог, зокрема в частині дотримання технології приготування страв, зберігання швидкопсуючих харчових продуктів та готових страв, недотримання правил особистої гігієни тощо.

З метою профілактики харчових отруєнь Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» рекомендує:

-  дотримуватись санітарних норм і правил при проведенні свята, зокрема при організації   харчування учасників заходів;

- не використовувати виготовлених в домашніх умовах епідемічно-небезпечних продуктів (кондитерських виробів з кремом, морсів, заливних страв, напівфабрикатів, тощо);

- продукти, які швидко псуються, слід зберігати в холодильнику при температурі не вище + 40С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;

- овочі та фрукти при споживанні слід добре промивати питною водою;

- провести роз’яснювальну роботу серед вчителів, батьківських комітетів щодо недопущення вживання алкоголю учнями та дотримання правил особистої гігієни.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку»допомогу . Не рекомендовано займатись самолікуванням.

Використання цих порад допоможе вам провести ці свята, не зашкодивши своєму здоров’ю.

Міази

Друк
PDF

міаз_1.jpgПора літа, осені- це пора овочів, ягід, зелені, відпочинку на природі. Хто з нас не любить поласувати шашликом, копченою ковбасою, та іншими м’ясними, рибними делікатесами. Вживаючи їх та недотримуючись санітарно-гігієнічних правил, ми можемо заразитись глистами – аскаридами (людини, собаки), волосоголовцями, трихінелами, опісторхами, які викликають захворювання аскаридоз, трихоцефальоз, токсокароз, опісторхоз. Хворіють в рівній мірі дорослі і діти, як у сільській місцевості, так і в місті. Джерелом зараження є хвора людина, тварини (собаки, коти) і навіть мухи. Личинки мух викликають таке захворювання, як міаз. Що ж це за хвороба?

Детальніше...

Щодо проведення круглого столу з питань створення Центру громадського здоров'я

Друк
PDF

60616856_594772824333073_4482652234349281280_n.jpg14 травня 2019 року в.о.директора ДУ «Черкаський обласний лабораторний центрМОЗ України» Тищук М.М., заступник директора Чиж В.Г., головний бухгалтер Кравченко І.В. прийняли участь у круглому столі з питань розвитку системи громадського здоров’я в області, який відбувся в прес-центрі Черкаської обласної державної адміністрації за участі голови обласної державної адміністрації Вельбівця О. І., першого заступника Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ляшка В. К., заступника начальника УОЗ ОДА, начальника відділу організації надання медичної допомоги дорослому населенню, матерям та дітям Кошової Л.М., голови комісії з охорони здоров’я Черкаської обласної ради Парамонова В.В., начальника управління майном обласної ради Петрова В.В., головного лікаря КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» ЧОР Левченко П.Ю., начальника КЗ «Черкаський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЧОР Черепенко Л.П., головного лікаря КЗ «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер» ЧОР Олійника М.І, голови правління БО «Від серця до серця» Несват Н.А., інших представників громадськості.

Детальніше...