Інформація для населення

Новий коронавірус із Китаю. Рекомендації Міністерства охорони здоров’я України.

Друк
PDF

_27022020.jpgЗа останню добу кількість хворих на хворобу, спричинену новим коронавірусом, збільшилась у Китаї на 388 осіб, в Південній Кореї ‑ на 284, Італії ‑ на 132 та Ірані ‑ на 44 особи. Станом на 27.02.2020 всього у світі зареєстровано 81164 хворих, з яких померло 2801 особа та виписано з лікарень 32872 особи.

Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» отримано від Міністерства охорони здоров’я України алгоритми дій лікарів закладів охорони здоров’я та лікарів-епідеміологів у разі звернення або виявлення особи, яка відповідає визначенню ймовірного, підозрілого або підтвердженого випадку захворювання на нову коронавірусну інфекцію.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я населенню за наявності симптомів гострого вірусного захворювання та перебування протягом останніх 14 днів у Китайській Народній Республіці, Південній Кореї, Італії, Ірані та інших країнах, де реєструються захворювання на нову коронавірусну інфекцію або мали контакт з хворими, рекомендується звернутися за медичною допомогою (тільки після консультації телефоном) якнайшвидше або викликати бригаду швидкої медичної допомоги, не займатися самолікуванням та повідомити медичним працівникам про поїздку до країн, де реєструвалися випадки захворювань на нову коронавірусну інфекцію.

Всесвітня організація охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України рекомендують дезінфікувати поверхні, з якими контактували люди, що мали ознаки захворювання за допомогою хлоровмісних або спиртовмісних засобів, уникати тісного контакту з людьми, прикривати рот і ніс під час кашлю та чиханню одноразовою серветкою та мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісним антисептиком.

Рекомендації для населення при наявності симптомів гострого вірусного захворювання

Друк
PDF

Рекомендації для населення при наявності гострого вірусного захворювання та перебування у Китайській Народній Республіці

Новий коронавірус із Китаю. Які симптоми, як вберегтися від можливого зараження.

Друк
PDF

.jpgУ грудні 2019 року в 12-мільйонному Ухані, одному із найбільш густонаселених міст центрального Китаю, зафіксували спалах пневмонії, яку викликав невідомий збудник. Тепер він потрапив до Таїланду, Японії, Південної Кореї та США. Вже на початку січня китайські дослідники виявилиновий коронавірус, який і спричинив незрозумілу хворобу. Станом на 22 січня зареєстровано 448 лабораторно підтверджених випадків захворювання, 17 померли. Виявилося, що випадки захворювання пов’язані з торговцями уханського ринку, які продавали живу рибу, тварин та птахів.

Коронавірус — це назва цілого «сімейства» вірусів, які отримали свою назву від специфічної форми. Раніше його асоціювали переважно із захворюваннями тварин. Та з’ясувалось, що коронавірус може вражати і людей. Здебільшого він викликає хвороби дихальних шляхів різної тяжкості. Переважно коронавірус передається від тварин до людей. Але китайські вчені кажуть, що новий вірус може передаватися і від людини до людини. Вірус підступний тим, що спершу коронавірус може мати кишкову форму, а потім перетворитися на респіраторну. Симптоми вірусу на перший погляд, подібні до застуди, грипу або — у більш важких випадках — запалення легень. Це висока температура, утруднення дихання, ураження дихальних шляхів та легень. Вважається, що інкубаційний період вірусу, тобто зараження до появи симптомів, становить близько двох тижнів. Однозначно, більше шансів захворіти має той, хто нещодавно був в Ухані або контактували з хворими. Аби заразитися, достатньо перебувати з хворим в одній кімнаті без належних засобів індивідуального захисту — рукавичок, респіратора.

На основі наявних доказів та інформації Всесвітня організація охорони здоров’ярозробила перелік рекомендацій для населення щодо профілактики зараження коронавірусом. У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:

- уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;

- мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження;

- уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що, можливо, проживають на території зооринку;

- не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;

- уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті або частинами предметів магазину чи зооринку;

- уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м'ясо, м'ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

Рекомендації для груп ризику.Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) повинні дотримуватися таких правил:

- дотримуйтеся особистої гігієни;

- використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;

- уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте засоби індивідуального захисту;

- мийте та дезінфікуйте засоби індивідуального захисту щоденно або використовуйте одноразові;

- мийте та дезінфікуйте спорядження щоденно;

- зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки на роботі у спеціально відведеному місці для попередження можливого інфікування через них інших осіб;

- дотримуйтеся правил безпечного поховання або знищення мертвих тварин;

- інформуйте відповідні інстанції про будь-які нетипові захворювання у тварин.

Збудник нового коронавірусу та механізм передачі недостатньо вивчені, тому доцільно нагадати населенню про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ:

- уникати тісного контакту з людьми, що страждають на гострі респіраторні інфекції;

- часто мийте руки, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;

- уникати тісного контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі;

- люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендовано звернутися до лікаря та повідомити про подорож.

Отруєння опеньками в Умані

Друк
PDF

.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 21.12.2019 р. зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами мешканки м. Умань внаслідок вживання грибів опеньок, заморожених, смажених, зібраних восени у лісі в Уманському районі.

Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, багаторазова блювота) з’явились вже на ранок наступного дня. Постраждала самостійно звернулась до Уманської центральної районної лікарні та госпіталізована до реанімації у важкому стані. Після проведеної дезінтоксикаційної терапії 23.12.2019 року хвора переведена до терапевтичного відділення лікарні, де наразі перебуває на лікуванні.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Що треба знати про ботулізм

Друк
PDF

В області щорічно ускладнюється ситуація із захворюваністю на ботулізм.

Усі випадки захворювань найчастіше пов’язані із вживанням в їжу в’яленої або копченої риби, м’ясних та рибних консервів, паштетів, виготовлених в домашніх умовах з порушенням технології.

Найбільшу кількість захворювань на ботулізм реєструють у травні-червні, дещо менший підйом спостерігають в осінньо-зимовий період року.

Ботулізм – це небезпечне харчове отруєння, викликане Clostridiumbotulinum, протікає з ураженням нервової системи. Збудник захворювання – бацила ботулізму у вигляді спор дуже поширений у зовнішньому середовищі .

Детальніше...

Про обласний семінар з епіднагляду за дифтерією

Друк
PDF

.jpgВ Державній установі «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» 12.12.2019 року відбувся обласний семінар за участю лікарів-епідеміологів, помічників лікаря-епідеміолога, лікарів-бактеріологів, лаборантів.

На семінарі обговорені питання пов’язані з епіднаглядом, бактеріологічною діагностикою дифтерії. Алгоритм дій при відстеженні контактних з хворим на дифтерію. Епідеміологічні аспекти захворювань, яких можна запобігти шляхом імунопрофілактики. Пост-контактна імунопрофілактика. Дії під час спалахів. Чутливість мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів, нагляд за антимікробною резистентністю.

Розглянуті актуальні питання моніторингу (спостереження) за особливо небезпечними інфекціями, паразитозами.

Приділена значна увага щодо підготовки річних звітів за 2019 рік.

На адресу відокремлених відділів, відділень обласного лабораторного центру надіслані презентації доповідей.

Про результати лабораторного моніторингу за впливом підприємств ПрАТ « Миронівський хлібопродукт» на

Друк
PDF

_птах.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень, затвердженого Черкаською обласною державною адміністрацією 10.01.2019. та на виконання протоколу від 26.09.2019 №1 засідання робочої групи Черкаської обласної державної адміністрації з питань екологічної діяльності приватного акціонерного товариства (далі - ПрАТ) «Миронівський хлібопродукт», ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та дочірнього підприємства (далі – ДП) «Перемога Нова», Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснюються лабораторні дослідження атмосферного повітря, питної води, води водойм та ґрунтів.

На ПрАТ «Миронівська птахофабрика» с. Степанці, Канівського району за період 2018-2019 років проведено 1998 лабораторних досліджень атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони виробничих об’єктів, послідосховища та станції біологічної очистки на вміст оксидів азоту, ангідриду сірчистого, пилу, аміаку, сірководню, формальдегіду, перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин не виявлено.

Детальніше...

Епідситуація захворюваності на кір в області

Друк
PDF

За результатами щотижневого моніторингу захворюваності на кір в області з лабораторним супроводом, що здійснюється Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» з початку 2019 року станом на 05.12.19 зареєстровано 746 випадків кору, інтенсивний показник на 100 тис. населення – 61,3.

Захворювання реєструвались на 24 адміністративних територіях, зокрема: м.Черкаси – 187 випадків, у Канівському районі – 82, Чигиринському – 61, м.Умань – 53, К–Шевченківському районі – 49, Кам’янському– 42, Маньківському – 40,Золотоніському– 39, Черкаському – 34, м.Сміла–27, Смілянському районі – 21, Городищенському– 19, Монастирищенському – 16, Жашківському –15, Христинівському–13, Лисянському –11,Уманському – 10, Драбівському – 9, Чорнобаївському–6, Тальнівському-4 ,Звенигородському, Катеринопільському– по 3випадки, у Шполянському районі – 2 випадки, м. Ватутіне –1 випадок.

Детальніше...

Про відміну діагнозу «отруєння грибами» у Звенигородці

Друк
PDF

image001.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що фахівцями Звенигородської центральної районної лікарні раніше встановлене отруєння грибами двох мешканок м. Звенигородка відмінено, а діагноз змінено на «аліментарний гастрит».

Хворі після надання допомоги виписані з лікувального закладу 30.11.2019 року у задовільному стані.

Отруєння грибами у Звенигородці

Друк
PDF

_29112019.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

З початку року зареєстровано вже 10 випадків отруєнь грибами з 13 потерпілими, з них 4 дітей віком до 17 років.

Так, 27.11.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами двох 16-річних студенток Державного навчального закладу «Звенигородський центр підготовки і перепідготовки робітників» внаслідок вживання консервованих лисичок домашнього приготування, зібраних восени в лісі біля с. Пединівка Звенигородського району.

Детальніше...

Обережно, ботулізм!

Друк
PDF

04112019.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує про випадок ботулізму в області.

В області зареєстровано вже сьомий з початку року випадок захворювання на ботулізм.

Мешканець с. Синиця Христинівського району вживав виготовлену власноруч домашню тушонку, залишки якої тривалий час зберігалися в холодильнику.

Через декілька днів після вживання з’явилися нудота, багаторазова блювота, запаморочення, біль у животі.

Хворий звернувся за медичною допомогою та 30.10.2019 року госпіталізований до інфекційного відділення Христинівської центральної районної лікарні у стані середньої важкості.

Бактеріологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводиться дослідження крові на ботулотоксин.        

Звертаємо увагу на необхідність дотримання головних вимог технології при приготуванні консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!

Обережно! Отруєння грибами

Друк
PDF

грибочки.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 31.10.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами мешканки с. Гудзівка Звенигородського району внаслідок вживання грибів опеньок, відварених, смажених, зібраних у лісі біля села.

Перші симптоми отруєння (слабкість, запаморочення, шум у вухах) з’явились вже за годину після вживання грибів. Постраждала доставлена бригадою швидкої медичної допомоги до Звенигородської центральної районної лікарні та госпіталізована до терапевтичного відділення у стані середньої важкості.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Застерігаємо, збирайте лише ті гриби, які знаєте. Гриби, навіть їстівні, несуть небезпеку, вони не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!

Грибні страви досить важкі для травлення, викликають тяжкість у шлунку, панкреатит. Тому не рекомендуємо вживати смажені гриби дітям до 5-7 років, літнім людям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози.

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

Сибірка - це небезпечно!

Друк
PDF

сибірка_31102019.jpgВ області за останні 10 років випадок захворювання людини на сибірку зареєстровано у 2012 році. Встановлено, що захворілий займався заготівлею та забоєм свиней з наступною реалізацією м’яса на центральному ринку м. Звенигородка. Проте, враховуючи наявність в області 447 стаціонарно неблагополучних по сибірці пунктів ймовірність захворювання людини на сибірку залишається високою.

Сибірка - це гостра інфекційна хвороба, збудником якої є спороутворююча бактерія Bacillusanthracis.

Це гостра інфекційна хвороба тварин і людини, що протікає переважно у вигляді шкірної форми, значно рідше - в легеневій і кишковій формах з явищами сепсису.

Сибірка присутня в більшості частин світу, але частота спалахів варіюється.

Спори бактерій сибірки можуть залишатися в латентному стані в грунті протягом тривалих періодів часу і активуватися, коли поверхня грунту порушується, наприклад, у результаті повені, зливи або зсувів. Захворювання, як правило, з'являється знову, коли спори згодом потрапляють в шлунок тварини з травою на пасовищах.

Наразі захворюваність має лише спорадичний характер, проявляючись лише іноді й окремими спалахами.

Ця інфекція відноситься до зоонозів - тобто людина інфікується або від зараженої тварини, або від контакту зі шкірою та вовною.

Основне джерело інфекції - хворі домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба. Тварини заражаються, поїдаючи траву, інші корми, при водопої.

Сибіркою найчастіше хворіють люди, які працюють з тваринами та тваринними продуктами – кістками, вовною, шкірою, м’ясом.

Сибірка не передається від людини до людини.

В організм інфекція потрапляє через шкіру, слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, рідше — слизові оболонки кишківника. Тому існує три форми сибірки: шкірна, легенева, кишкова.

Захворювання починається гостро: в перші години - температура тіла різко підвищується до 38–40 °С і виникає слабкість, сильний головний біль; карбункул зі швидким наростанням набряку та свербіж (при ураженні шкіри).

Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують. У рідкісних випадках перебіг хвороби ускладнюється кишковою, легеневою або септичною формами. Захворювання протікає важко і може призвести до смерті хворого.

При найменшій підозрі на сибірку - негайно звертайтесь до лікаря!

При найменшій підозрі на будь-яку форму зараження потрібна негайна госпіталізація!

Для попередження захворювання на сибірку необхідно:

- щороку проводити профілактичні щеплення проти сибірки всій сприйнятливій худобі;

- не випасати худобу й не заготовляти для неї корми на території скотомогильників;

- у разі захворювання худоби негайно викликати ветеринарного лікаря, без дозволу якого не допускати забою тварин;

- м’ясо від вимушеного забою тварин можна допускати в реалізацію лише після лабораторного дослідження;

- не треба купувати м’ясо на стихійних ринках;

- людям, які мали контакт з хворою твариною, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою для проведення профілактичного лікування.

Що потрібно знати про дифтерію

Друк
PDF

дифрерія.jpgДифтерія – це гостра інфекційна хвороба, яка є дуже небезпечною для життя. Збудником дифтерії є бактерії – дифтерійні палички. Захворювання передається повітряно -крапельним шляхом, рідше – через предмети побуту, іграшки, посуд, білизну. Хвороба проявляється сильним запаленням верхніх дихальних шляхів (у більшості випадків), очей, шкіри. Головною загрозою є не запалення, а токсин, який виробляє збудник дифтерії, через що ураження зазнає серцево-судинна та нервова  системи. Дифтерійний токсин вкрай негативно впливає на міокард, розвиваючи міокардит, також може провокувати інфекційно-токсичний шок, загальну інтоксикацію організму, сильні розлади в роботі нервової системи.

Найбільш вразливі до дифтеріїдіти від 3 до 7 років, проте заразитися може кожен. Дифтерія підступна ще тим, що ознаки хвороби проявляються не у всіх, і зовні абсолютна здорова людина може бути носієм інфекції та розповсюджувати її, навіть не підозрюючи про це.

Інкубаційний період дифтерії складає від 2 до 10 днів.

Перші симптоми дифтерії: незначне підвищення температури тіла, біль в горлі, особливо під час ковтання, почервоніння та набряк мигдалин, наліт у вигляді білої чи жовто-сірої плівки на мигдалинах. Приблизно через тиждень легка форма дифтерії (зазвичай буває лише у щеплених) закінчується видужанням хворого. Якщо цього не стається, хвороба переходить у важку токсичну форму, яка є вкрай небезпечною для життя. Для токсичної форми дифтерії характерні симптоми: дуже висока температура тіла до 39,5-41,0оС, сильні головні болі, сонливість, апатія, блідість шкіри, сухість у роті, багаторазове блювання, біль у животі, різко виражений набряк мигдалин,  утруднення дихання, гугнявість, значне збільшення шийних лімфатичних вузлів, до яких боляче торкатися.

Без введення протидифтерійної сироватки в 50% хворих на гостру токсичну форму дифтерії настає смерть. Та навіть введення такої сироватки не дає 100% гарантії на позитивне закінчення хвороби.

Єдиним способом профілактики дифтерії і попередження розвитку небезпечних ускладнень є вакцинація для дітей та і ревакцинація для дорослих.

Відповідно до Календаря щеплень, затвердженого МОЗ, вакцинацію від дифтерії слід проводити дітям у віці 2,4,6 місяців,повторна вакцинація – через рік, потім ревакцинація у 6 та 16 років. Дорослим людям необхідно робити ревакцинацію від дифтерії кожні 10 років впродовж усього життя, лише тоді можна говорити про захист від хвороби. Тільки за допомогою профілактичних щеплень можна не допустити поширення дифтерії в Україні.

З початку 2019 року в Україні зафіксовано п’ять випадків захворювання на дифтерію, один - у м .Києві, чотири - в м. Ужгороді.

В Черкаській області не зареєстровано жодного випадку захворювання на дифтерію.

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводить постійний моніторинг щодо захворюваності на дифтерію, а бактеріологічна лабораторія Центру забезпечена необхідними реактивами, середовищами, діагностиками для проведення досліджень у разі виникнення захворювань на цю інфекцію.