Інформація для населення

Оперативна інформація щодо COVID-19 у Черкаській області

Друк
PDF

Оперативна інформація щодо COVID-19 у Черкаській області станом на 10 годину 07.04.2020 року

Ботулізм – це небезпечно!

Друк
PDF

images/рибка01.04.2019Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано перший з початку року випадок захворювання на ботулізм у 32-річної мешканки м. Черкаси після вживання в’яленої річкової риби домашнього приготування.

Симптоми отруєння у хворої проявилися протягом кількох днів після вживання зараженого продукту (розлад зору, порушення ковтання, здуття живота, сухість у роті, диспепсичні явища).

Після звернення до швидкої медичної допомоги 01.04.2020 року хвора госпіталізована до 1-го хірургічного відділення комунального некомерційного підприємства «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» у стані середньої важкості. Після консультації інфекціоніста встановлено діагноз «Ботулізм клінічно».

Потерпілій введено 01.04.2020 року протиботулінічний полівалентний анатоксин, стан хворої покращився. Наразі вона перебуває на лікуванні у відділенні невідкладної терапії.

Звертаємо увагу на необхідність дотримання головних вимог технології при приготуванні консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!

Оперативна інформація щодо COVID-19 у Черкаській області

Друк
PDF

Оперативна інформація щодо COVID-19 у Черкаській області станом на 10 годину 06.04.2020

Ізоляційні заходи при COVID

Друк
PDF

Самоізоляція – це утримання від контактів з іншими особами, з метою зменшення ризику інфікування.

Самоізоляція передбачає будь-які ситуації, з метою зменшення ризику інфікування під час контакту з іншими особами (близьке спілкування на відстані до 2 м.)

Самоізоляція потрібна:

- під час очікування результатів на COVID-19;

- близькі контакти з особами, які захворіли на COVID-19;

- нещодавно повернулись з КНР, Ірану, Північної Кореї, Італії та інших країн, де зафіксована захворюваність (навіть при відсутності симптомів).

Самоізоляція триває не менше 14 днів з початку випадку, який став причиною самоізоляції (подорож, контакт з хворими тощо).

Відповідно до особистого зобов’язання про самоізоляцію за її порушення передбачається дуже жорства відповідальність.

Обсервація – це медичне спостереження за особами, у яких встановлена підозра на інфекційне захворювання, або які мали контакт з захворілими людьми.

Обсервація застосовується з метою припинення розповсюдження інфекційного захворювання.

Обсервація передбачає ізоляцію людини, але не госпіталізацію в медичний заклад.

Якщо людина не потребує постійної медичної допомоги, то його карантин можна замінити обсервацією.

Тобто людина знаходиться в ізоляції впродовж інкубаційного періоду – у випадку з COVID-19 14 днів.

Порушення обсерваційних вимог небезпечні для оточуючих.

Карантин – комплекс обстежувальних та режимних протиепідемічних заходів, які забезпечують обмеження контактів (ізоляція) інфікованого чи підозрюваного в інфікуванні особи (групи осіб).

В окремих випадках карантин передбачає повну ізоляцію епідемічного вогнища за допомогою озброєної охорони за периметром.

Доступ в зону карантину дозволяється лише працівникам, залученим для огляду за особами, що знаходяться в карантині.

За порушення обмежувальних, протиепідемічних заходів під час карантину передбачається адміністративна та кримінальна відповідальність.

Небезпечні кліщі

Друк
PDF

29.03.2019111.jpgКліщі — дрібні членистоногі тварини класу Павукоподібні (Arachnida). Найбільшу шкоду приносять кровососи — іксодові кліщі, розмір яких до 5 мм, а дорослі самиці, харчуючись на теплокровних тваринах, можуть розростатися до 2 см. На відміну від деяких інших членистоногих, для них є характерною відсутність чіткого поділу тіла на сегменти. Тіло кліща овально-сплющене, звужене спереду. Дорослі кліщі та німфи (статевонезріла стадія кліща) мають чотири пари кінцівок з кігтиками та спеціальними присосками. Самець кліща має спинний щиток, у самиці він розташований біля головної частини напівовалом. Для циклу розвитку кліщів характерна невелика кількість стадій, від однїєї до іншої кліщ переходить линяючи та покидаючи свою зовнішню хітинову оболонку. Здебільшого кліщі відкладають яйця, з них вилуплюються личинка, яка, підростаючи, проходить одну, дві або три стадії німфи, після чого линяє у дорослого кліща — самицю чи самця.

Детальніше...

Інструкція від МЗС України та МОЗ України для тих, хто повертається з-за кордону

Друк
PDF

Кожен громадянин України, який повертається з країни, де були зафіксовані випадки COVID-19, має пройти необхідні контрольні процедури при перетині кордону. Не менш важливо уважно стежити за станом свого здоров’я, адже ваша відповідальна поведінка може захистити життя сотень людей.

Закликаємо кожного громадянина України, який повертається з-за кордону:

- До планування повернення на територію України та перед посадкою у транспортний засіб переконайтеся, що у вас не підвищена температура і немає ознак респіраторних захворювань. Не намагайтеся збити температуру або приховати інші симптоми, а негайно зверніться по медичну допомогу.

- Після повернення в Україну суворо дотримуйтеся режиму самоізоляції, щоб убезпечити себе і близьких.

Самоізоляція передусім означає, що ви впродовж щонайменше 14 днів уникаєте будь-яких контактів з іншими людьми, щоб зменшити ризик зараження. Неприпустимі контакти віч-на-віч ближче ніж 1,5 метри та довше 15 хвилин.

Єдиний виняток – звернення по медичну допомогу. При будь-яких симптомах хвороби зателефонуйте своєму сімейному лікареві або лікарці і дотримуйтесь подальших рекомендацій.

Як підготуватися до самоізоляції:

Продумайте, що вам знадобиться впродовж 14 днів, щоб вам не треба було виходити з дому. По можливості попросіть друзів або родичів забезпечити ваше житло необхідними речами.

При потребі користуйтеся службами доставки з онлайн-оплатою продуктів, ліків, якщо маєте хронічні захворювання, тощо. Доставку просіть залишати за дверима.

Попередьте друзів і родичів, що ви тимчасово не зможете приймати відвідувачів і гостей. Виберіть контактну особу, до якої ви в разі потреби звернетесь по допомогу.

Попередьте свого сімейного лікаря/лікарку про режим самоізоляції і підтримуйте зв'язок із ним або з нею.

Домовтеся з роботодавцем про віддалений режим роботи.

Якщо ви живете не самі:

Ізолюйтеся в окремій кімнаті, часто провітрюйте її, регулярно робіть вологе прибирання.

Якщо можливо, використовуйте окрему ванну кімнату та/або туалет, готуйте їжу та їжте окремо. Якщо ні - застосовуйте максимальну дезінфекцію і запобіжні заходи.

Уникайте контакту з іншими людьми. Коли це неможливо, одягайте медичну маску та викидайте її після використання чи забруднення.

Суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни, часто мийте руки з милом.

Якщо вам треба вийти з дому, використовуйте маску для обличчя і мінімізуйте контакти з іншими людьми. Використовуйте засоби для дезінфікування рук.

Якщо під час самоізоляції у вас з'явилися симптоми хвороби (кашель, задишка, лихоманка, діарея), терміново зверніться по медичну допомогу та повідомте про свої нещодавні подорожі, а також контакти з людьми, які мали ознаки захворювання на ГРВІ.

Зупинимо туберкульоз разом!

Друк
PDF

туберкульоз_2019.jpg24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом.

В 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Метою Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля по ліквідації цієї хвороби. Організації і країни, що борються проти туберкульозу, проводять цей День з метою привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики. Щоб зупинити та перемогти хворобу усі мають зрозуміти, що без обізнаності про туберкульоз боротьба з ним приречена на невдачу.

Епідемія туберкульозу в нашій державі за критеріями ВООЗ оголошена з 1995 року. Незважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання їй, щогодини туберкульозом заражаються троє жителів нашої країни та вмирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення.З’явиласьнова небезпечна форма хвороби - хіміорезистентний туберкульоз, тобто не чутливий до лікарських препаратів.

Детальніше...

Протидія коронавірусній інфекції

Друк
PDF

_180320.jpgВ Державній установі «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» відбулася робоча зустріч виконуючого обов’язки директора Центру Сьомака М. О. з членами президії обкому профспілки працівників охорони здоров’я на чолі з головою
Кочубей В. Г.

На зустрічі обговорені питання профілактики виникнення та розповсюдження в області коронавірусу COVID– 19.

Особлива увага під час обговорення приділялась вирішенню питань особистого та колективного захисту медичних працівників області та безумовного дотримання протиепідемічних заходів, розроблених Міністерством охорони здоров’я України та обласною державною адміністрацією.

Щодо змінення графіку роботи установи

Друк
PDF

ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що на виконання Постанови Кабінету Міністрів від 16 березня 2020 року № 215 «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів від 11 березня 2020 року № 211» в установі змінено графік роботи та введено чергування фахівців з 8.00 до 20.00.

У вихідні та святкові дні інформація на запити від громадян, підприємств та установ надаватиметься за номером телефону 36-07-14.

Як захистити себе від вірусних інфекцій

Друк
PDF

Як захистити себе від вірусних інфекцій

Рекомендації «Як себе захистити від вірусних інфекцій»

Друк
PDF

Основні профілактичні індивідуальні заходи

До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:

- гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;

- гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;

Детальніше...

Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип

Друк
PDF

Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за даними спільного бюлетеню Всесвітньої організації охорони здоров'я та Європейського Центру по контролю за хворобами за 7-й тиждень 2020 року в Білорусі, Словаччині та Угорщині інтенсивність грипу знаходилася на низькому рівні. Польща, Молдова та Росія повідомили про середній рівень інтенсивності, а Румунія - про високий.

Захворюваність на грип та ГРВІ перевищила епідемічний поріг на 19,34% та знаходиться на низькому рівні інтенсивності.

Детальніше...