Інформація для населення

Моніторинг за захворюваністю на COVID - 19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що в області зареєстровано 568 випадків коронавірусної інфекції, 21 хворий помер та 374 хворих одужало. Захворювання зареєстровані на 22 адмінтериторіях в м.м.Черкаси, Cміла, Умань,Золотоніському,Городищенському, Кам’янському, Лисянському, Канівському, Смілянському, Звенигородському, Маньківському, Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Чорнобаївському, Шполянському, Монастирищенському, Христинівському, Звенигородському, Жашківському та Тальнівському районах. За добу досліджено 568 зразків біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом - пневмонія, а також контактні особи, які спілкувалися з хворими з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ:

- Зареєстровано підозрілих випадків - 1819

- Зареєстровано нових випадків підозри– 19

- Підтверджено за добу - 4.

Моніторинг за захворюваністю на COVID - 19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що в області зареєстровано 564 випадки коронавірусної інфекції, 21 хворий помер та 369 хворих одужало. Захворювання зареєстровані на 22 адмінтериторіях в м.м. Черкаси, Cміла, Умань,Золотоніському,Городищенському, Кам’янському, Лисянському, Канівському, Смілянському, Звенигородському, Маньківському, Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Чорнобаївському, Шполянському, Монастирищенському, Христинівському, Звенигородському, Жашківському та Тальнівському районах. За добу досліджено 317 зразків біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом - пневмонія, а також контактні особи, які спілкувалися з хворими з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ:

- Зареєстровано підозрілих випадків - 1799

- Зареєстровано нових випадків підозри– 14

- Підтверджено за добу - 2.

Радіозахисне харчування населення

Друк
PDF

Надходження штучних радіоактивних речовин у навколишнє середовище супроводжується накопиченням деякої їх кількості в продовольчій сировині, що використовується для виробництва харчових продуктів і далі безпосередньо в організмі людини.

Особливу актуальність і гостроту ця проблема набула після аварії на Чорнобильській АЕС. В нашій області під радіоактивне забруднення, де щільність цезію-137 переважає 1 Кі/км2, попали 103 населених пункти із 13 районів. Загалом, від аварії на ЧАЕС постраждали 154067 осіб, з яких потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи – 104637, дітей – 27781, ліквідаторів – 11203. Крім цього на територію області було відселено 1150 осіб з 30-ти кілометрової зони та інших радіоактивно-забруднених районів України, Білорусі, Росії.

Детальніше...

Моніторинг за захворюваністю на COVID - 19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що в області зареєстровано 562 випадки коронавірусної інфекції, 21 хворий помер та 358 хворих одужало. Захворювання зареєстровані на 22 адмінтериторіях в м.м. Черкаси, Cміла, Умань,Золотоніському,Городищенському, Кам’янському, Лисянському, Канівському, Смілянському, Звенигородському, Маньківському, Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Чорнобаївському, Шполянському, Монастирищенському, Христинівському, Звенигородському, Жашківському та Тальнівському районах. За добу досліджено 297 зразків біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом - пневмонія, а також контактні особи, які спілкувалися з хворими з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ:

- Зареєстровано підозрілих випадків - 1785

- Зареєстровано нових випадків підозри– 17

- Підтверджено за добу - 10.

Моніторинг за захворюваністю на COVID - 19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що в області зареєстровано 552 випадки коронавірусної інфекції, 19 хворих померло та 358 хворих одужало. Захворювання зареєстровані на 22 адмінтериторіях в м. м. Черкаси, Cміла, Умань,Золотоніському,Городищенському, Кам’янському, Лисянському, Канівському, Смілянському, Звенигородському, Маньківському, Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Чорнобаївському, Шполянському, Монастирищенському, Христинівському, Звенигородському, Жашківському та Тальнівському районах. За добу досліджено 561 зразок біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом - пневмонія, а також контактні особи, які спілкувалися з хворими з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ:

- Зареєстровано підозрілих випадків - 1768

- Зареєстровано нових випадків підозри– 16

- Підтверджено за добу - 7.

Отруєння грибами в Умані продовжуються

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» продовжує моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 12.06.2020 р. зареєстровано черговий випадок отруєння дикорослими грибами з одним потерпілим у м. Умань.

51-річний мешканець с. Кочержинці Уманського району вживав гриби підсливники (підвишні), які назбирав біля траси поблизу села.

Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, запаморочення, багаторазова блювота, діарея, біль у животі) з’явились за кілька годин після вживання смажених грибів. Постраждалий звернувся до швидкої медичної допомоги та був госпіталізований до терапевтичного відділення Уманської центральної районної лікарні у стані середньої важкості, де наразі перебуває на лікуванні.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворого. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Моніторинг за захворюваність на COVID-19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що в області зареєстровано 517 випадків коронавірусної інфекції, 19 хворих померло та 358 хворих одужало. Захворювання зареєстровані на 22 адмінтериторіях в м.м.Черкаси, Cміла, Умань, Золотоніському, Городищенському, Кам’янському, Лисянському, Канівському, Смілянському, Звенигородському, Маньківському, Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Чорнобаївському, Шполянському, Монастирищенському, Христинівському, Звенигородському, Жашківському та Тальнівському районах. За добу досліджено 437 зразків біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом - пневмонія, а також контактні особи, які спілкувалися з хворими з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.


ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ:

Зареєстровано підозрілих випадків - 1690
Зареєстровано нових випадків підозри - 34
Підтверджено за добу - 11.

Отруєння грибами в Умані

Друк
PDF

Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.
Так, 09.06.2020 р. зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами з двома потерпілими у м.Умань.
57-річні мешканки м.Умань вживали невідомі гриби, схожі на шампіньйони, зібрані на території дачі однієї з них в с. Городниця Уманського району.
Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, запаморочення, багаторазова блювота, діарея, біль у животі) з’явились вже за годину після вживання смажених грибів. Постраждалі звернулись до швидкої медичної допомоги та були госпіталізовані до терапевтичного відділення Уманської центральної районної лікарні у легкому стані, де наразі перебувають на лікуванні.
Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворих. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.
Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Обережно, ботулізм!

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано другий в поточному році випадок захворювання на ботулізм у 19-річного мешканця с. Геронимівка Черкаського району після вживання копченої річкової риби (лящ) промислового виготовлення.
Симптоми отруєння у хворого проявилися впродовж кількох днів після вживання зараженого продукту (розлад зору, порушення ковтання, здуття живота, сухість у роті, диспепсичні явища).
Після звернення до швидкої медичної допомоги 06.06.2020 року хворий госпіталізований до комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» у стані середньої важкості, де йому встановлено діагноз «Ботулізм клінічно».
Потерпілому введено 06.06.2020 року протиботулінічний полівалентний анатоксин, стан його покращився. Наразі він перебуває на лікуванні в інфекційному стаціонарі.
Кров на ботулотоксин відібрано та направлено до бактеріологічної лабораторії Черкаського обласного лабораторного центру.
Звертаємо увагу на необхідність дотримання головних вимог технології при приготуванні консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.
Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!

Моніторинг за захворюваність на COVID-19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що в області зареєстровано 505 випадків коронавірусної інфекції, 19 хворих померло та 358 хворих одужало. Захворювання зареєстровані на 21 адмінтериторіях в м.м.Черкаси, Cміла, Умань, Золотоніському, Городищенському, Кам’янському, Лисянському, Канівському, Смілянському, Звенигородському, Маньківському, Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Чорнобаївському, Шполянському, Монастирищенському, Христинівському, Звенигородському та Тальнівському районах. За добу досліджено 357 зразків біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом - пневмонія, а також контактні особи, які спілкувалися з хворими з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.


ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ:

Зареєстровано підозрілих випадків - 1656
Зареєстровано нових випадків підозри – 55
Підтверджено за добу - 3.

Моніторинг за захворюваність на COVID-19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що в області зареєстровано 502 випадки коронавірусної інфекції, 19 хворих померло та 346 хворих одужало. Захворювання зареєстровані на 21 адмінтериторіях в м.м.Черкаси Cміла, Умань, Золотоніському, Городищенському, Кам’янському, Лисянському, Канівському, Смілянському, Звенигородському, Маньківському, Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Чорнобаївському, Шполянському, Монастирищенському, Христинівському, Звенигородському та Тальнівському районах. За добу досліджено 282 зразки біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом - пневмонія, а також контактні особи, які спілкувалися з хворими з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.


ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ:

Зареєстровано підозрілих випадків - 1601
Зареєстровано нових випадків підозри – 18
Підтверджено за добу - 12.

Моніторинг за захворюваність на COVID-19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що в області зареєстровано 490 випадків коронавірусної інфекції, 18 хворих померло та 346 хворих одужало. Захворювання зареєстровані на 20 адмінтериторіях в м.м. Черкаси, Cміла, Умань, Золотоніському, Городищенському, Кам'янському, Лисянському, Канівському, Смілянському, Маньківському, Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Чорнобаївському, Шполянському, Монастирищенському, Христинівському, Звенигородському та Тальнівському районах. За добу досліджено 194 зразки біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом - пневмонія, а також контактні особи, які спілкувалися з хворими з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ:

Зареєстровано підозрілих випадків - 1583
Зареєстровано нових випадків підозри – 28
Підтверджено за добу - 21.

Моніторинг за захворюваністю на COVID - 19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що в області зареєстровано 432 випадки коронавірусної інфекції, 16 хворих померло та 334 хворих одужало. Захворювання зареєстровані на 20 адмінтериторіях в м.м.Черкаси, Cміла, Умань, Золотоніському, Городищенському, Кам’янському, Лисянському, Канівському, Смілянському, Маньківському, Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Чорнобаївському, Шполянському, Монастирищенському, Христинівському, Звенигородському та Тальнівському районах. За добу досліджено 621 зразкок біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом - пневмонія, а також контактні особи, які спілкувалися з хворими з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ:

- Зареєстровано підозрілих випадків - 1505

- Зареєстровано нових випадків підозри– 29

- Підтверджено за добу - 3.

Моніторинг за захворюваністю на COVID - 19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що в області зареєстровано 429 випадків коронавірусної інфекції, 16 хворих померло та 327 хворих одужало. Захворювання зареєстровані на 20 адмінтериторіях в м.м.Черкаси, Cміла, Умань, Золотоніському, Городищенському, Кам’янському, Лисянському, Канівському, Смілянському, Маньківському, Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Чорнобаївському, Шполянському, Монастирищенському, Христинівському, Звенигородському та Тальнівському районах. За добу досліджено 589 зразків біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом - пневмонія, а також контактні особи, які спілкувалися з хворими з підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ:

- Зареєстровано підозрілих випадків - 1466

- Зареєстровано нових випадків підозри– 27

- Підтверджено за добу - 13.