ateroskl

Один із основних заходів профілактики інсультів є профілактика атеросклерозу судин головного мозку у вигляді його ішемії (зменшення кровопостачання) або крововиливу з пошкодженням його речовини. Тобто, в обох випадках це судинні порушення, але різного характеру.

Атеросклероз – це захворювання великих, середніх і малих артерій, яке виникає через підвищення рівня фракцій холестерину.

Холестерин – це жироподібна речовина, що утруднює живлення органів та тканин кров’ю, та інших жирів у крові. Сам холестерин не перешкоджає току крові, а лише сприяє відкладенню його елементів у стінці судин та їх склерозуванню.

Холестерин потрібний організму, він є складовою мембран клітинних стінок і важливий для обміну речовин. Значення має його рівень і співвідношення між фракціями. Ці речовини відкладаються на внутрішніх стінках артерій. Навколо них розвивається неспецифічне запалення та пошкодження, сполучна тканина (склероз) і згодом утворюються атеросклеротичні бляшки, що є небезпечним для організму. Стінки артерій стають товстішими, просвіт між ними звужується, через це порушується кровопостачання тканин та органів.

Відповідно, якщо застосовувати заходи з недопущення цих порушень, це і буде профілактика інсульту, незалежно від типу.

Для нормалізації холестерину слід змінити раціон харчування шляхом зменшення або виключення жирної смаженої їжі, більше вживати продуктів багатих на поліненасичені жирні кислоти для зниження концентрації холестерину в крові, а також більше вживати овочів та фруктів для його виведення. Також рекомендується вести активний спосіб життя.

Уникайте також переїдання, яке збільшує атеросклеротичне ураження судинної стінки та інших тканин. Проводьте розвантажувальні дні, хоча б раз на рік постіться, обмежте вживання кухонної солі, вуглеводів. У дієті має бути свіжий нежирний сир і страви з риби, що містять повноцінні білки, ненасичені жирні кислоти.

Потрібно вживати більше різноманітної рослинної їжі, адже в ній багато вітамінів, мікроелементів, рослинних жирів, саме вони додадуть сил артеріям. Корисно їсти капусту білоголову, а також ягоди – суниці, полуниці, черешні, сливи, вишні, які містять вітаміни, пектини, що виводять з організму холестерин. Яблука, горох та грейпфрути запобігають відкладанню у судинах холестерину.

Для профілактики та лікування атеросклерозу добре вживати страви з гарбуза. Невипадково багато довгожителів мешкає саме в тих районах, де гарбуз звична щоденна страва. Він дозволяє зменшити вживання білків, жирів, вуглеводів.

Баклажани та різноманітні страви з них. Баклажани мають цінну властивість зменшувати рівень холестерину в організмі, що важливо для профілактики та лікування атеросклерозу.

Допомагає хворим на атеросклероз й квашена капуста. Вона добре виводить холестерин, чистить судини.

Згідно з дослідженнями, доведено, що лише дієти недостатньо для досягнення цільових рівнів фракцій холестерину, при яких знижується смертність від серцево-судинних хвороб і ризик розвитку інфаркту та інсульту.

Атеросклероз – це небезпечне захворювання, але якщо правильно харчуватися, не переїдати, більше бувати на свіжому повітрі, починати ранок із руханки та наповни власне серце любов’ю й позитивними емоціями, тоді й ваші судини «відгукнуться» та працюватимуть добре, а відтак й ризик виникнення атеросклерозу знизиться.