kavun 

Нітрати містяться в усій рослинній їжі. Овочі, фрукти, зелень та ягоди споживають нітрати з ґрунту, в якому ростуть. А потім самі стають джерелом нітратів для людей - від 80 % нітратів надходять в наш організм разом з рослинною їжею, особливо - з зеленими листовими овочами. Близько 6 % нітратів надходять з м’ясних продуктів (в яких нітрати використовується як консервант та покращення кольору), а решта - з питною водою.

Нітрати – не отрута. Як і багато речовин на цій планеті, у безпечних кількостях нітрати не становлять загрози. А достатнє надходження нітратів з овочів та фруктів може навіть сприяти зниженню артеріального тиску. Крім того, нітрати й в інших рослинах не несуть небезпеку, у кавунах їх узагалі порівняно небагато, і всі вони розміщуються у шкірці кавуна.

У багатьох людей траплялися ситуації, коли після вживання кавуна ставало погано. Але тут винуватці зовсім не нітрати. Нудота, діарея та біль у животі – це ознаки кишкової інфекції. Збудники кишкових інфекцій можуть бути на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку.

Якщо ви вирішили скуштувати кавун перед купівлею або ж почали їсти вдома немитими руками, то бактерії, що були на ваших руках чи на шкірці кавуна, потрапляють до м’якоті і згодом у шлунково-кишковий тракт. З огляду на це особливо небезпечно купувати пів кавуна. Адже завжди високий ризик, що туди вже потрапили бактерії. Саме вони, а не нітрати, винуватці отруєнь кавунами.

Та й загалом переїдати - то завжди зле. Найкраще - це знати міру та поєднувати кавуни із іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким. Адже попри те, що цукрів у кавуні відносно небагато, якщо з’їсти літр кавунової м’якоті то 60 грамів цукру будуть вашими. Кавуном корисно ласувати всім.

Зазначаємо, що наша установа проводить дослідження вмісту нітратів в кавунах та інших ягодах на платній основі. З розцінками можна ознайомитися на сайті установи.

Запрошуємо до співпраці всіх бажаючих!