Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я» надає рекомендації щодо екстреної йодної профілактики населення в зонах радіоактивного забруднення у випадку ядерної аварії на атомних електростанціях та можливого застосування росією тактичної ядерної зброї

В умовах забруднення місцевості радіоактивними опадами небезпеку для населення може викликати радіоактивний йод «131І», що попадає в організм людини з забрудненими водою, молоком, фруктами, овочами. При надходженні в організм радіоактивний йод накопичується в щитовидній залозі.

Для профілактики радіаційного впливу радіоізотопів йоду застосовують препарати стабільного йоду, які ефективно попереджують накопичення радіоізотопів йоду в щитовидній залозі. Рекомендовано застосування стабільного йоду зразу після оповіщення органів влади про радіаційну аварію чи застосування тактичної ядерної зброї ворогом з метою захисту від опромінення щитовидної залози населення.

Екстрена профілактика препаратами, що вміщують стабільний йод здійснюється за вказівкою органів і закладів охорони здоров’я при загрозі радіаційного забруднення відповідної території, що визначається спецслужбами.

Застосування стабільного йоду до початку надходження радіоактивного йоду в організм може знизити загальну дозу опромінення щитовидної залози на 95%, введення його в організм людини (опромінення) через 6 годин доза може бути знижена до 60%. Значно менше зниження дози буде при застосуванні стабільного йоду через 12 годин після опромінення. Проведення йодної профілактики через 21 годину після надходження радіоактивного йоду практично безкорисно.

Стабільний йод сприяє нормальному функціонуванню щитовидної залози, входить в склад її гормонів тироксину -Т3, трийодтиронину - Т4. Він компенсує дефіцит йоду та сприяє відновленню порушення синтезу тиреоїдних гормонів. Важливою властивістю його є здатність попереджувати накопичення радіоактивного йоду в щитовидній залозі і забезпечувати її нормальне функціонування.

Для екстреної профілактики уражень радіоактивним йодом можуть застосовуватись рекомендовані фармакологічні препарати:

1. Калію-йодид-125-Дарниця (добавка дієтична), блістер по 10 табл. по 125 мг.

Дорослим та дітям у віці від 12 років рекомендовано застосування 1 табл. 1 раз на день, а дітям від 2-х до 12 років - ½ подрібненої таблетки протягом 7 днів, після їжі запиваючи не великою кількістю молока чи питної води.

2. Йодофол - № 30, 60 табл. в блістері.

Одна таблетка вміщує фолієвої кислоти (вітамін Б9-) 400 мкг. та йоду у формі Калію йодиду -150 мкг.

Фолієва кислота відіграє важливу роль в синтезі нуклеїнових та трансформації незамінних амінокислот. Йод в формі Калію йодиду є радіопротектором 131І та застосовується за інструкцією.

3. Розчин йоду водно-спиртовий (5% йодна настоянка)

Дітям від 2-х років і більше та дорослим по 3-5 крапель на склянку молока чи води, після їжі, 3 рази на день впродовж 7 діб.

Дітям до 2-х років 5% йодну настоянку застосовують в дозі 1-2 краплі на 100 мл. молока чи дитячої харчової суміші 3 рази на день впродовж 7 діб.

Препарати йоду в будь-яких лікарських формах і дозуванні вагітним жінкам протипоказані.

Названі вище фармпрепарати, що вміщують стабільний йод на сьогодні є в наявності в аптечній мережі області. Рекомендуємо замовити та придбати ці препарати для своєї сімейної аптечки.