Шигельоз - причини, симптоми, профілактика

Друк
PDF

Шигельоз - інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Багатьом це захворювання відоме як дизентерія.  Передається фекально-оральним шляхом, характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною.

Найбільшу сприйнятливість до шигельозу мають діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей в середньому у 4 рази вища, ніж у дорослих.

Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.

Хвороба проявляється після інкубаційного (прихованого) періоду, який може тривати від кількох годин до тижня, найчастіше складає 2-3 доби. Спочатку хворі скаржаться на підвищення температури тіла до 38С  і вище, загальну слабкість, ріжучий біль у животі. Посилюються явища загальної інтоксикації – головний біль, зниження апетиту, нудота, блювання. Через деякий час після початку захворювання з’являється діарея, випорожнення з кров’ю і слизом бувають до 20 разів на день. При виявленні перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно ізолювати хворого та негайно звернутися до лікаря, оскільки своєчасна діагностика – запорука якісного лікування.

Вакцини від шигельозу немає.

Для профілактики шигельозу важливо дотримуватися простих і доступних кожному правил:

  • Ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • Перед споживанням овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково обдати окропом;
  • Для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду, або воду з централізованих джерел водопостачання;
  • Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • При купівлі харчових продуктів у торговій мережі звертати увагу та терміни та умови їх зберігання, дотримуватись їх;
  • Дотримуватись правил приготування страв, для розробки сирих та варених продуктів необхідно мати окремі дошки, ножі. Стіл, дошки, ножі, м’ясорубку після роботи з сирими продуктами ретельно вимити;
  • М’ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;
  • Захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;
  • У подорож не рекомендовано брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  • Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
  • Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Дбайте про чистоту своїх квартир, під’їздів та подвір’я. Все це буде запорукою попередження кишкових інфекцій, адже краще попередити захворювання, ніж його лікувати.

Будьте завжди здорові!