Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів,
на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді - 2 тижнів і більше,
у кишечнику окремих річкових та морських тварин - декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Симптоми холери

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

Характерні симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
  • через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
  • загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
  • холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
  • задишка, різка слабкість.

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Профілактика холери

Щоб уникнути захворювання, треба дотримуватись простих правил:

  • не купувати продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купатися і не ловити рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • використовувати чисту воду;
  • мити овочі і фрукти перед вживанням;
  • ретельно готувати їжу, проварювати чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» з 23.05.2022 року проводиться щотижневий аналіз стану захворюваності на гострі кишкові інфекції. Станом на 13.06.2022 в області зареєстровано - 485 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції , у одного хворого відмічався тяжкий перебіг захворювання. При лабораторному обстеженні результат дослідження на холеру негативний.

З метою забезпечення епіднагляду за циркуляцією збудника холери в об’єктах довкілля наказом ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» від 03.05.2022 № 145 затверджено стаціонарні точки, визначені на підставі епідеміологічного обґрунтування, складено графіки досліджень на холеру та паспорти на стаціонарні точки відповідно до вимог Інструкції по організації та проведенню протихолерних заходів, клініці та лабораторній діагностиці холери затвердженої наказом №167 «Про удосконалення протихолерних заходів в Україні». На початку червня поточного року досліджено 41 проба води відкритих водойм,збудник холери не виявлявся.