Пасічникам та сільгоспвиробникам на замітку. Як захистити бджіл від негативної дії пестицидів?

Друк
PDF

pasika 

Відповідно до даних ФАО ООН, Україна виробляє 66-73 тис. тонн меду кожного року. У країні працює близько 400 тис. пасічників, а виробничий фонд складає понад 3,7 млн. бджолосімей. Сюди слід додати ще 30% бджолярів, які є незареєстрованими. Тому реальний обсяг виробництва знаходиться в межах 100-110 тис. тонн на рік. Отруєння бджіл залежить від хімічної природи пестицидів, способів їх проникнення в організм.

Пестициди діляться на чотири класи небезпеки:

  • 1-й клас небезпеки - високонебезпечні для бджіл (викликають загибель понад 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 1-2 м/с, захисна зона для бджіл не менше 4-5 км, обмеження льоту - 4-6 діб;
  • 2-й клас небезпеки - середньонебезпечні для бджіл (викликають загибель від 5 до 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 2-3 м/с, захисна зона для бджіл не менше 3-4 км, обмеження льоту - 2-3 доби;
  • 3-й клас небезпеки - малонебезпечні для бджіл (загибель від 1 до 5% бджіл). Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с захисна зона для бджіл - 2-3 км, обмеження льоту - 1-2 доби;
  • 4-й клас небезпеки - практично безпечні для бджіл. Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с, захисна зона для бджіл не менше 1-2 км, обмеження льоту - 6-12 годин.

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні і юридичні особи, які застосовують пестициди для обробки медоносних рослин, зобов’язані завчасно, до початку проведення обприскування, попередити пасічників через засоби масової інформації про їх застосування, а саме: оповіщати не менш чим за дві доби при використанні наземної апаратури, згідно пункту 6.1.7. Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», не менш, чим за три доби, а при використанні авіаційної техніки, згідно пункту 5.2. «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» ДСП 382-96, не пізніше ніж за три доби. Застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки пестициди, що пройшли Державну реєстрацію i включені в Перелік препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні. Не допускати обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускають проведення їх в денний час в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика. Господарства зобов’язані повідомляти населення про місце і час обробок пестицидами через територіальні громади та міські ради. Відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» власники пасіки повинні зареєструватись у територіальних громадах на території яких вони знаходяться і своєчасно інформувати їх, сусідні господарства, про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і підчас перевезень. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, проводити у фазу бутонізації і до цвітіння (в ранкові та вечірні години). Не проводити, в період цвітіння, обробки інсектицидами в садах, на посівах ріпаку та інших медоносних культурах. Порушення законодавства при застосуванні пестицидів та захисту бджіл тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність передбачені ст. 21 Закону України «Про захист рослин», ст. 38 Закону України «Про бджільництво», ст. 6 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», а також Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Для отримання консультацій з вище зазначених питань виробники сільськогосподарської продукції, бджолярі можуть звертатися у Державну установу «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» (далі Центр) за контактами викладеними на нашому САЙТІ.

Центр проводить, на платній основі, визначення залишкових кількостей пестицидів меду та їх концентрації в атмосферному повітрі.

З розцінками можна ознайомитися на нашому САЙТІ.

Запрошуємо до співпраці всіх бажаючих.

Заради збереження бджіл та власного здоров’я не нехтуйте корисними порадами!