klishi

Весна та літо – пора тісного спілкування з природою. Враховуючи відносно теплу зиму перші поодинокі прояви активності кліщів у цьому році спостерігалися вже в лютому - березні, хоча через досить прохолодний, з окремими теплими днями, весняний період кліщі вийшли із зимової діапаузи лише на початку квітня. Досить висока їх активність зберігається і на сьогодні.

Фахівці лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснюють щорічний моніторинг циркуляції збудників природно-вогнищевих інфекцій в об’єктах довкілля, зокрема іксодових кліщових бореліозів (хвороби Лайма). За даними багаторічних досліджень, проведених в лабораторії особливо небезпечних інфекцій, визначено, що від 10 до 25% кліщів є природними носіями збудника цієї особливо небезпечної хвороби.

Групою спостереження у квітні – травні 2022 року обстежено окремі території паркових зон м. Черкаси, зокрема парк Перемоги та «Сосновий бір». Відловлено близько 300 екз. іксодових кліщів. Середня інфікованість бореліями досліджених іксодових кліщів складала 15,4%, хоча в парку «Сосновий бір» вона виявилася більшою, ніж 18,0 %.

За весняний період поточного року досліджено на природну інфікованість бореліями 49 екз. іксодових кліщів, знятих з людей. Виявлено 5 позитивних, що складає 10,2 %.

Така ситуація підвищує ризик інфікування людей збудником іксодових кліщових бореліозів.

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводить дослідження іксодових кліщів з метою визначення в них збудника іксодових кліщових бореліозів (хвороби Лайма), вартість якого складає 68,03 грн.

Для уникнення захворювання або своєчасного лікування хвороби Лайма після укусу кліща його слід видалити у травматологічному пункті (кабінеті) або самостійно, помістити в будь-яку герметичну упаковку зі зволоженою серветкою чи ватою та, за бажанням і по можливості, доставити для дослідження на природну інфікованість бореліями в лабораторію ОНІ ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ».

Довідки за телефонами: (0472)360716, 0674700589 та 0978801780.