Кашлюк – чим небезпечний і як захиститись?

Друк
PDF

Кашлюк – це заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією Bordetella pertussis. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Хворі на кашлюк страждають від нападів довготривалого кашлю. Потрапивши в дихальні шляхи бактерія Bordetella pertussis починає виділяти токсин, який діє на кашльові рецептори в дихальних шляхах, а у головний мозок передається сигнал, де формується "кашльова домінанта", завдяки якому розвивається сильний спазматичний кашель, який в окремих випадках може привести до зупинки дихання. Ця домінанта настільки сильна, що навіть при знищенні інфекційного агента, дитина все одно продовжуватиме кашляти. Постійний сильний кашель може призвести до кровохаркання і крововиливів склер ока, мозкових крововиливів тощо. Також небезпечними ускладненнями можуть бути отит, пневмонія, енцефалопатія, зневоднення, втрата ваги та судоми.  Важливо пам’ятати, що діти раннього віку обов’язково повинні лікуватися у лікарні.

Симптоми

Як правило, інкубаційний період кашлюку становить від 2 до 14 днів (частіше 5-8). Судомний кашель продовжується 3-4 тижні, невдовзі приступи стають значно меншими, але сама хвороба може затягнутися від 6 до 14 тижнів, тому часто кашлюк ще називають "сто днів кашлю". Для немовлят це страшно і небезпечно тим, що вони можуть просто перестати дихати, навіть не кашляти.

На початку хвороба нічим не відрізняється від звичайного ГРЗ. Першими симптомами може бути загальне нездужання, невисока температура
37,5-37,7º, сухе покашлювання, нежить. Цей період називається катаральним і триває до 2 тижнів.

Лікування інфекції

Немовлят, особливо перших шести місяців життя та маленьких дітей з важкими формами кашлюку і ускладненнями обов’язково треба лікувати в стаціонарі. Для дітей більш старшого віку можливе лікування вдома, але при забезпеченні необхідних умов. Слід пам’ятати, що при перших симптомах необхідно негайно звертатись до лікаря!

Профілактика

Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. АКДП містить цілі убиті клітини збудника кашлюку, а АКаДП містить безклітинний або ацелюлярний кашлюковий компонент. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця.

Захищайте себе та членів своєї сім'ї - вакцинуйтеся!