Надання домедичної допомоги при застосуванні «вакуумної бомби»

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо надання домедичної допомоги при застосуванні «вакуумної бомби».

"Вакуумна бомба" і принцип роботи. Чи застосовує її росія в Україні. Як працює вакуумна бомба?

Вакуумна бомба, яку також називають аерозольною бомбою або паливно-повітряною вибухівкою, складається з контейнера з двома окремими зарядами вибухової речовини.

Її можна запустити як ракету чи скинути з літака як бомбу. При потраплянні в ціль перший заряд вибухової речовини розкриває контейнер і розкидає горючу суміш у вигляді хмари. Ця хмара може проникнути у будь-які отвори будівель або укріплень, що неповністю закриті.

Потім другий заряд підриває хмару, внаслідок чого утворюється величезна вогненна куля, потужна вибухова хвиля та вакуум, який поглинає весь навколишній кисень.

Зброя може руйнувати укріплені будівлі, обладнання та вбивати чи поранити людей.

Вакуумна бомба може вражати різні цілі й буває різних розмірів, як-от ручні гранати та ручні ракетні установки, які можуть використовувати солдати. Також є розроблені версії із запуском з повітря, призначені для знищення противника у печерах та тунельних комплексах - ефект цієї зброї найсильніший у закритих приміщеннях.

У 2007 році росія провела випробування своєї найбільшої термобаричної зброї, так званого "батька всіх бомб". Вибух був еквівалентний 44-тонній звичайній бомбі, що зробило її найбільшим неядерним вибуховим пристроєм у світі.

Враховуючи її руйнівну дію та ефективність проти супротивника, що ховається в будівлях або бункерах, вакуумні бомби переважно використовують в міських умовах.

Це важливо з огляду на події в Україні, де російські війська намагаються взяти під контроль столицю та інші великі міста на сході країни.

Чи використовують вакуумні бомби в Україні?

В Україні вже фіксують покинуті установки, які можуть нести вакуумні заряди.

2 березня російську реактивну систему залпового вогню з термобаричними ракетами "Буратіно" помітили у захопленому росіянами Тростянці на Сумщині. Її розмістили у центрі просто біля житлових будинків.

На територію міста Охтирка, що на Сумщині, 28 лютого 2022 року російські окупанти скинули боєприпаси, які скорочено називаються «вакуумні бомби» або «об'ємно-детонуючі».

На сьогодні вони вважаються найпотужнішим неядерним боєприпасами у світі та частіше за все використовуються у вигляді авіабомб, потужність яких, однак, становить лише близько 0,3% потужності бомби «Малюк», скинутої на Хіросіму. Але все одно вони завдають багато потужних руйнувань. Ці боєприпаси в усьому світі заборонені Женевською конвенцією.

Принцип дії вакуумної бомби полягає у тому, що відбувається розпилення пальної речовини у вигляді аерозолю та підрив отриманої газової хмари, тобто вірніше буде назвати таку бомбу газовою, а не вакуумною.

При підриві такого боєприпасу не відбувається радіаційного забруднення, але спостерігається дуже велике підвищення температури та ударна хвиля, яка має тривалий ефект. У таких бомбах близько 8 тон вибухової речовини, що у тротиловому еквіваленті може становити понад 40 тон тротилу. Використання такої бомби призводить до знищення усього живого у радіусі 300 м. Врятуватися від такої бомби неможливо. Ударна хвиля втікає в усі щілини. Не здатні врятувати ні бліндаж, ні стіна будинку.

Після вибуху спостерігатиметься підвищення концентрації Окису етилену (О.е.).

Основна небезпека.

Легкозаймиста речовина, пари утворюють із повітрям вибухонебезпечні суміші; високотоксична; наркотик, сильна специфічна отрута; спричинює опіки очей і шкіри.

Ознаки отруєння.

Головний біль, запаморочення, блювота, відчуття сп’яніння, порушення руху; легке серцебиття, посмикування м’язів, почервоніння обличчя, ністагм, зниження слуху і ацидоз. Знаходження протягом 10 хв. в атмосфері, яка містить О.е., викликає сильну блювоту, запаморочення, солодкуватий присмак у роті.

Надходження в організм, розподілення, перетворення і виведення з організму.

О.е. потрапляє в організм людини при вдиханні, крізь шкіру і слизові оболонки. Виводиться через органи дихання і з сечею.

Наслідки дії у майбутньому. 

Втрата свідомості і блювота триває 2 доби, порушення діяльності серця - декілька тижнів, гіпотонія і брадикардія, зміни міокарду, дерматит, набряк мошонки.

Перша домедична допомога. 

При інгаляційному отруєнні потрібно негайно дати потерпілому свіже повітря, спокій; дати зволожений кисень, серцеві та інші засоби.

Засоби індивідуального захисту. Для надійного захисту органів дихання і очей застосовують ізолюючий протигаз, фільтруючі протигази марок А, М, БКФ, спецодяг. У випадку потрапляння О.е. на шкіру слід негайно інтенсивно змити його водою (митися в душі), швидко змінити одяг і білизну.

Не панікуйте! Правильна поведінка, використання засобів захисту органів дихання та своєчасно надана перша допомога врятує Ваше життя.