Надання домедичної допомого при отруєнні сльозогі́нними газами

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо надання домедичної допомого при отруєнні сльозогі́нними газами.

Сльозогі́нний газ - збірна назва речовин сльозоточивої або дратівної дії і таких, що подразнюють слизові оболонки, дихальні шляхи.

Застосовується збройними силами, як зброя несмертельної дії.

Сльозогінні гази відноситься до хімічної зброї, однак не заборонені міжнародними угодами.

Сльозогінні гази викликають відчуття печіння і подразнення в ураженій ділянці, що наступає впродовж секунд. Фізіологічні ефекти залежать від кількості подразнювальної речовини, тривалості її дії і того, на яку саме ділянку тіла вона потрапила (очі, рот, ніс, шкіра), і можуть продовжуватись близько 30-60 хв і довше після того, як особа покине джерело ураження і очиститься від залишків іританту.

Відразу ж після ураження в осіб проявляється усі або деякі із таких симптомів: печіння і почервоніння очей, носа, рота, шкіри, висип, набрякслизових оболонок, рясне сльозо- і слиновиділення, виділення слизу із носа, розмитий зір, мимовільне закривання очей і кліпання, важкість ковтання і дихання, кашель, хрипіння, задишка, дезорієнтація і розгубленість, що може призвести до паніки, сильний гнів, інколи нудота і блювання.

Дія сльозогінних газів зазвичай не призводить до незворотних наслідків, але окремих випадках при тривалій дії (більше години) у великій концентрації вона може стати причиною сліпоти, виникнення глаукоми, а також важких опіків горла і легенів, що зрештою може призвести до смерті.

Смертельні випадки можливі тільки при концентраціях слюзогінних газів в сотні разів вищих, ніж ті, які зазвичай використовують під час розгону натовпу.

Небезпечними для здоров'я і життя людей можуть бути контейнери, призначенні для доставки і розпилення сльозогінних газів. Багато з них сильно нагріваються і викликати важкі опіки під час прямого контакту.

Внаслідок вистрілів із близької відстані такі контейнери також можуть травмувати людей, інколи смертельно.

Особливо чутливими до дії сльозогінних газів є особи із захворюваннями дихальної системи, такими як астма, діти і люди похилого віку.

Тварини загалом менш вразливі до сльозогінних газів, за винятком випадків використання перцевого спрею. Тому поліція може використовувати в операціях собак чи коней.

Захист очей і дихальних шляхів.

Найефективнішим засобом захисту очей і дихальних шляхів від дії сльозогінних газів є протигаз. Якщо його використати неможливо, використовують респіратори для будівельників, у крайньому разі - маски від пилюки, у поєднанні з окулярами, що щільно прилягають до шкіри, наприклад окулярами для хімічного захисту або для плавання. Особи, що можуть піддатись дії сльозогінних газів, не повинні носити контактних лінз.

Якщо подразнювальні речовини все ж потрапили на них, такі лінзи не придатні для подальшого використання.

Також від прямого контакту із сльозогінними газами слід захистити шкіру. Креми, засоби проти засмаги і косметика на основі жирів добре вбирають часточки аерозолю, тому не рекомендується користуватись такими засобами, в умовах, коли може бути застосовані сльозогінні гази.

Найбільш поширений шлях дії сльозогінних газів - через органи дихання. Особам, що потрапили у місце розпилення іритантів, для захисту слід швидко вийти на свіже повітря, можна піднятись на підвищення, оскільки часточки аерозолю важчі за повітря і осідають близько до землі.

Якщо часточки подразнювальних речовин потрапили на шкіру й одяг, при першій нагоді необхідно роздягнутись і ретельно вимити тіло з милом, спершу в холодному, потім теплому душі. За можливості, одяг, що знімається через голову, краще розрізати.

Необхідно зняти і вимити інші предмети: окуляри, годинники, прикраси, тощо. Після цього їх можна повторно використовувати, як і випраний кілька разів одяг.

Перша допомога

Перша допомога при ураженні сльозогінними газапи полягає у промиванні очей великою кількістю води або стерильного фізрозчину до послаблення пекучого відчуття (близько 10 хвилин).

Подразнені ділянки шкіри обробляють великою кількістю води із милом. Для усунення проблем із диханням пацієнтам можуть запропонувати кисневі маски, а також препарати проти астми.

Не панікуйте! Правильна поведінка, використання засобів захисту органів дихання та своєчасно надана перша допомога врятує життя постраждалому від отруєння слізогінним газом.