Надання першої допомоги при ураженні нервово-паралітичними бойовими отруйними речовинами

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення з надання першої допомоги при ураженні нервово-паралітичними бойовими отруйними речовинами

Нервово-паралітичні бойові отруйні речовини  (БОР) або фосфорорганічні отруйні речовини (ФОР),  також вони відомі, як нервово-паралітичні гази, хоча ці хімічні сполуки перебувають у рідкому стані при кімнатній температурі.

Фосфоровмісних органічних речовин (органофосфати) специфічно порушують нормальне функціонування нервової системи з появою судом, що переходять у параліч.

Ці речовини порушують механізми, за допомогою яких нерви передають повідомлення до органів. Порушення викликається блокуванням ферменту ацетилхолінестерази, який зазвичай зменшує активність нейромедіатора ацетилхоліну.

Головними представниками цієї групи є ЗаринЗоманV-гази (Vx), Новачок.

Отруєння нервово-паралітичною речовиною призводить до сильного слиновиділення, звуження зіниць, судом, мимовільного сечовипускання, дефекації та смерті від задухи, коли втрачається контроль над дихальними м'язами. Деякі нервово-паралітичні отруйні речовини легко випаровуються, інші - спеціально розпиляються, основний шлях в організм пролягає через дихальну систему. Нервово-паралітичні речовини можуть також проникати в організм через шкіру (наприклад Новачок).

Першими симптомами після впливу нервово-паралітичних отруйних речовин (наприклад, зарину) є нежить, стиснення в грудях і звуження зіниць. Незабаром після цього, у ураженого погіршується дихання, з'являється нудота та слинотеча. Уражений поступово продовжує втрачати контроль над власним тілом, можливі мимовільна слинотеча, сильнее сльозовиділення, мимовільне сечовипускання, дефекації, біль у животі та блювота. На останньому етапі уражений починає сіпатися, впадає в коматозний стан і задихається внаслідок конвульсивних спазмів.

Вплив нервово-паралітичних отруйних речовин дуже тривалий і кумулятивний (збільшується на послідовних експозиціях), тому люди, що залишилися в живих після отруєння майже завжди страждають від хронічних неврологічних ушкоджень.

Антидоти

До антидотів відноситься атропін та подібні антихолінергічні лікарські препарати, які можна використовувати як протиотруту до нервово-паралітичних речовин, оскільки вони блокують рецептори ацетилхоліну, але вони отруйні самі по собі. Деякі синтетичні антихолінергічні, препарати, наприклад біперіден, може протидіяти симптомам отруєння краще, ніж атропін, оскільки вони проходять через гематоенцефалічний бар'єр без перешкод.

Як реагувати на загрозу хімічної атаки та надати першу допомогу.

Не нехтуйте попередженнями про повітряні тривоги.

Сигнал хімічної тривоги дещо відрізнятися від сигналу "Повітряна тривога", до якого ми, на жаль, вже звикли. Про хімічну загрозу повідомляють чергуванням довгого і короткого звуку сирени. 

Дієвим захистом для обличчя, очей та легень від ФОР, є фільтрувальний протигаз з патроном марки «А» . При потраплянні зарину на шкіру або одяг слід якомога швидше нейтралізувати його, використовуючи індивідуальні протихімічні пакети.

У разі появи симптомів отруєння ФОР треба одразу ввести підшкірно або внутрішньом'язово розчини атропіну, афіну чи будаксиму. Введений не пізніше, ніж за 10 хвилин після ураження, засіб здатен нейтралізувати летальну дозу.

Для знезараження предметів, приміщень та одягу придатними є водні розчини лугіваміакупероксиду водню, а також розчин гідроксиламіну у слабко-лужному середовищі.

Найкращий захист від ФОР- уникати отрути.

Наскільки це можливо, треба залишити заражену ділянку території. Якщо це не вдається, можна спробувати зменшити проникність ФОР в приміщення закривши вентиляцію назовні й ущільнивши шпарини під дверима та навколо вікон мокрими рушниками.

Зарин щільніший за повітря і осідає на низьких ділянках біля землі. Треба шукати узвищення у разі нападу.

Рідкі ФОР на шкірі можна одразу витерти чи промити, щоби запобігти їх поглинанню.

Не вживати їжу та не пити воду, що піддавалася впливу ФОР.

Не панікуйте! Своєчасна правильна поведінка та правильно надана перша допомога врятує життя потерпілому при ураженні нервово-паралітичними бойовими отруйними речовинами.