Надання першої допомоги при застосуванні фосфорних боєприпасів

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надає рекомендації для населення щодо надання першої допомоги при застосуванні фосфорних боєприпасів

Російські окупанти при бомбардуванні українських міст використовують фосфорні боєприпаси.

Фосфорні боєприпаси, начинені білим фосфором (БФ). Температура його горіння - близько 800 °C. За своєю дією фосфорні боєприпаси (бомби) нагадують напалм.

БФ є воскоподібною речовиною від безколірного до жовтого світлопроникного кольору з гострим запахом часнику.

Форма, у якій він використовується військовими, надзвичайно активна і загорається від контакту з киснем. БФ є самозапальним матеріалом, тобто загорається спонтанно.

При контакті з повітрям, БФ самостійно спалахує і швидко окислюється до пентоксиду фосфору. Тепло, що виділяється при цій реакції, настільки сильне, що речовина спалахує жовтим полум’ям і виділяє густий білий дим. Фосфор також світиться у темряві, і ця його властивість використовується у трасуючих кулях. Ця хімічна реакція продовжується доки весь матеріал не вигорить, або до фосфору не буде перекритий доступ кисню. До 15% БФ залишається всередині обгорілого шматка і може заново загорітися, якщо обвуглену частину збити і БФ вступить у контакт з повітрям.

БФ спричиняє болючі хімічні опіки. Опік зазвичай є некротичною ділянкою жовтуватого кольору та з характерним запахом часника. БФ є високо жиророзчинною речовиною і тому вважається, що він швидко проникає крізь шкіру, коли його частинки потрапляють на неї.

Фосфорні опіки шкіри глибокі та болючі; утворюється твердий струп, оточений везикуляцією (пухирями). Ці опіки зазвичай численні, глибокі та різного розміру. Потрапляння БФ у око призводить до важких ушкоджень.

Частки БФ продовжують горіти, доки не перекрити доступ атмосферного кисню. Така зброя особливо підступна, оскільки БФ продовжує горіти, доки не вигорить весь. Якщо людина потрапила під дію БФ, він може горіти аж до кістки. Опіки зазвичай обмежені ділянками відкритої шкіри (верхні кінцівки, обличчя). Опіки зазвичай є другого або третьго ступеня, через швидке спалахування і високі ліпофільні властивості білого фосфору.

Білий фосфор утворює гарячий густий дим, що складається з часток фосфорного пентоксиду. Вологе повітря перетворює їх у фосфорну кислоту. Ця кислота, залежно від концентрації та тривалості контакту, може спричинити різноманітні поверхневі подразнення. Найчастіше зустрічаються подразнення очей та подразнення слизових оболонок,також може початися сильний кашель, через що важко буде застосовувати протигаз.

Без лікування може розвинутися системна токсичність. Ранніми ознаками системної інтоксикації фосфором є біль у животі, жовтуха та запах часнику з рота.    

Тривале вдихання випарів може спричинити анемію а також кахексію і фосфорний некроз нижньої щелепи, некроз кісток. Найкоротшим періодом впливу фосфорних випарів, що призвів до некрозу кісток, було 10 місяців, найдовшим - 18 років (відстрочена дія).

Перша допомога. Якщо палаючі частки БФ прилипли до одягу, швидко зніміть цей одяг, поки БФ не пропалив його до шкіри.

Швидко зніміть увесь одяг, уражений фосфором, щоб запобігти ушкодженням шкіри. Якщо це неможливо, занурте шкіру або заражений одяг у холодну воду або сильно зволожте, щоб загасити полум’я.

Негайно зніміть уражений одяг і промийте уражені ділянки шкіри холодною водою або розчином бікарбонату натрію.

Змочіть шкіру та усуньте видимі частки фосфору (бажано під водою) негострим предметом (руків’ям ножа, тощо) або пінцетом.

Не торкайтеся фосфору пальцями! Занурте знятий фосфор або одяг з фосфором у воду, або дозвольте вигоріти у підходящому місці.

Закрийте фосфорні опіки вологою пов’язкою та зволожуйте її щоб запобігти повторному загоранню.

При можливості ураженим фосфорними опіками необхідно накласти пов’язки, просочені фізрозчином.

Ні в якому разі не використовуйте перекись водню. При розпаданні перекису водню утворюється вода та кисень. Кисень викликає загоряння фосфору!

Якщо потерпілий у свідомості, можна дати будь-яке знеболювальне, заспокійливе.

Щодо отруєння парами фосфорних сполук, то підійде будь-який сорбент усередину - біле вугілля, ентеросгель, атоксил або інше.

Уражених негайно направити в медичний заклад.

Не панікуйте! Своєчасна та правильно надана перша допомога врятує життя ураженим білим фосфором.