ОБЕРЕЖНО – КЛІЩІ!

Друк
PDF

З підвищенням температури повітря кожен прагне до як най тіснішого спілкування з природою. Благотворний вплив такого спілкування на організм людини – незаперечний. Проте, необачне поводження в природі може призвести до незворотних наслідків. Тут вас підстерігають небезпечні інфекції, одна із яких – хвороба Лайма. Це пов’язано з тим ,що у теплу пору після виходу із зимової діапаузи розпочинається активізація іксодових кліщів, які можуть затьмарити як відпочинок на природі, роботу на садовій ділянці так і звичайну прогулянку в міському парку. Вчасно вжиті заходи захисту убережуть вас від цих шкідливих членистоногих.

Стати їх жертвою можна з весни і до пізньої осені. Укус лісового іксодового кліща неприємний сам по собі – він може викликати запалення і алергічну реакцію. Але крім цього кліщі здатні передати збудників кліщового вірусного енцефаліту (КВЕ), кліщового бореліозу (хвороба Лайма) і ряду інших важких інфекційних захворювань.

Це кровососи, паразити теплокровних тварин, тобто ссавців і птахів. На людину нападають зазвичай дорослі голодні самки. Тіло у них сплощене, цегляно-червоне або коричневе, з темним або орнаментованим щитком. Іксодові кліщі широко поширені в змішаних лісах, але зараз їх можна зустріти і на садових ділянках, і в дачних селищах, зелених зонах міст, у парках і скверах. Особливо багато їх на лісових галявинах, у чагарниках по берегах струмків, на узбіччях лісових доріг і стежок.

Більшу частину життя кліщі проводять у пухкій лісовій підстилці, виходячи звідти для пошуку здобичі. Активними бувають у ранкові і вечірні години. Кліщі піднімаються на трав'янисті рослини на висоту до півтора метрів, де підстерігають здобич, виставивши вперед першу пару ніг. Вони чіпляються за тварин або людей, що проходять повз них, але не заповзають на дерева і не падають зверху. Укус паразита безболісний, хоча хоботок проникає глибоко в шкіру.

Правила безпечного відпочинку:

Збираючись до лісу, треба одягатися так, щоб кліщ не зміг проникнути під одяг. Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла - аби легше було помітити кліщів. Обробіть одяг спеціальними акарицидними і репелентними засобами, які вбивають або відлякують небезпечних членистоногих.

Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям. Кліщі зазвичай вибирають ділянки з ніжною, тонкою шкірою: шию, пахви, пахову область, вушні раковини, волосисту частину голови.

Обстежте домашніх тварин, перш ніж впускати їх до хати.

І будьте пильними: кліщів можна занести в будинок з лісовими квітами, грибами, ягодами.

Що робити, якщо кліщ присмоктався?

Якщо Ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту.

Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: обхопіть кліща біля основи хоботка пінцетом або накинутою петлею з міцної нитки і обережно витягайте повільними коловими рухами з покачуванням з боку в бік.

Не можна тиснути кліща пальцями, так як збудники інфекцій можуть потрапити в організм людини через незначно пошкоджену шкіру пальців (подряпини, мікро тріщини).

Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою.

Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща спаліть.

Протягом двох тижнів щоденно замірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі зверніться до лікаря!

Видаленого кліща необхідно досліджувати на зараженість. Покладіть його в чисту ємність, яка щільно закривається зі злегка зволоженим шматочком вати або паперовою серветкою на денці. і протягом доби відвезіть в лабораторію особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». В лабораторії на природну інфікованість бореліями щорічно досліджується близько 200 екз. кліщів, знятих з людей. Високий рівень природної інфікованості бореліями відмічається на територіях парків «Сосновий бір», «Перемога», мікрорайонів «Соснівка», «Дахнівський» м.Черкаси , парку «Софіївка» м.Умань.

Вартість дослідження 68,03 грн.