Рекомендації щодо профілактики педикульозу

Друк
PDF

Враховуючи, воєнний стан, наявність біженців, а також перебування значної кількості людей в укриттях під час повітряної тривоги можливе розповсюдження серед людей головного або платтяного педикульозу.

Педикульоз або вошивість - специфічне паразитування на людині вошей. Воша харчується кров'ю господаря, відкладає яйця-гниди, які приклеює до волосся. Платтяний педикульоз при певній епідеміологічній обстановці небезпечний таким захворюваннями, як висипний тиф.

Розповсюдження вошей відбувається при безпосередньому контакті людей, особливо при великій їх скупченості: в транспорті, на вокзалах, поїзді, а також через предмети побуту, гребінці, постільну білизну. Симптомами захворювання є свербіж в місці укусу, розчухи, скоринки на голові, дрібні сіруваті плями в місці укусів вошей, виявлення безпосередньо паразитів: вошей і гнид на волоссі.

Як позбутися від вошивості? В даний час у аптеках продаються препарати у вигляді шампунів, мазей, аерозолів для боротьби з вошами. При використанні препаратів дуже важливо дотримуватися інструкцій і враховувати протипоказання. Протипедікулезні шампуні зазвичай діють як на дорослих особин-вошей, так і мають овоцидну дію на гнид. Але в боротьбі з педикульозом якраз найважче - позбавлення від гнид. Навіть після використання якісного шампуню частина гнид все одно може виживати. Тому для позбавлення від них використовують механічні засоби видалення. Гниди можна знімати з волосся вручну, але найкраще використовувати гребінці з дуже частим кроком, вичісуючи їх. Гребінець потрібно змочувати в теплому столовому оцті, щоб розчинити клейку речовину, якою гниди прикріпляються до волосся. Якщо волосся довге, то рекомендується його підстригти або хоча б вкоротити. Обробка вважається повною, якщо всі гниди знищено. Якщо вони залишилися, то обов’язково слід вдатися до повторної обробки через 7 днів.

З профілактичною метою мінімум один раз у сім днів при яскравому освітленні треба ретельно оглядати голову і прочісувати волосся.

Білизну завошивленої людини необхідно прокип’ятити у содовому розчині 15 хвилин. Одяг треба вичистити та попрасувати гарячою праскою.

Коли не вдається позбутися вошей власними зусиллями, можна звернутися за кваліфікованою допомогою до Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» телефоном 0472 31 27 91.