Сибірка – небезпечна хвороба, яка може бути поруч

Друк
PDF

На території  області наявні  447 стаціонарно-неблагополучних пунктів по сибірці.

Сибірка - це гостра інфекційна хвороба тварин і людини, що протікає переважно у вигляді шкірної форми, значно рідше - в легеневій і кишковій формах з явищами сепсису. Спори бактерій сибірки можуть залишатися в латентному стані в грунті протягом тривалих періодів часу і активуватися, коли поверхня грунту порушується, наприклад, у результаті повені, зливи або зсувів.

При найменшій підозрі на сибірку - негайно звертайтесь до лікаря.

На території нашої області природні осередки туляремії виявлено в Чорнобаївському (с.с.Велика Бурімка, Михайлівка, Мохнач), Канівському (с.Бобриця) та Черкаському (с.Будище) районах.

         Джерелом туляремії для людей є вологолюбиві гризуни, зайці, ондатри, що мешкають в природних біотопах, особливо в вологих місцевостях, на водоймах. Тому найбільший ризик зараження у мисливців, рибалок, сільгосппрацівників. Для туляремії поряд з загальними проявами хвороби – гарячка, головний біль, слабкість, характерне запалення лімфатичних вузлів і прилеглої тканини, яке називають бубон, який виникає близько до місця проникнення в організм збудника. Захворювання триває 2-3 тижні.

         З метою запобігання зараженню на території природних осередків використовувати для пиття тільки кип’ячену воду. Для попередження побутових заражень необхідно забезпечувати непроникність гризунів до жилих та підсобних приміщень, систематично проводити дератизаційні заходи.