Лептоспіроз – тяжке інфекційне захворювання

Друк
PDF

Лептоспіроз – тяжке інфекційне захворювання, віднесене до особливо небезпечних.

За даними багаторічних епідеміологічних спостережень та лабораторних досліджень, які проводяться ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики МОЗ України» на Черкащині існують природні осередки цього захворювання.

Більшість випадків лептоспірозу пов’язані з купанням та ловлею риби в непроточних водоймах, ставках. Практично в усіх таких біотопах мешкають водяні щурі, ондатри, а в прибережній зоні - сірі щури, полівки, хатніта польові миші. Разом із сечею цих гризунів збудники лептоспірозу потрапляють у воду, а потім за певних умов - в організм людини. Це може відбутися під час купання, риболовлі, інших форм відпочинку та роботи в природі. Лептоспіри, завдяки високій рухливості та проникливості, потрапляють в організм людини через пошкоджену шкіру, слизові оболонки та шлунково-кишковий тракт. Заразитися можна при вживанні інфікованої води, фруктів, овочів, чи продуктів, забруднених виділеннями гризунів, а також при недотриманні правил особистої гігієни вдома і на виробництві, якщо приміщення чи територія заселені гризунами, особливо сірими щурами. Цей гризун є носієм лептоспір, що викликають тяжку форму хвороби, на яку в більшості й хворіють люди нашої області. Джерелом лептоспірозної інфекції є також мишоподібні гризуни, що заселяють, особливо з настанням холодів, об'єкти народного господарства та приватного сектору. Слід зазначити, що на лептоспіроз можна захворіти також внаслідок догляду за хворими на цю інфекцію тваринами (ВРХ, свині, собаки, коти).

Якщо протягом останніх 2-3 тижнів ви побували в умовах можливого зараження лептоспірозною інфекцією і раптово відчули, що вас морозить, наступає слабкість, головний біль - треба негайно звернутися до лікаря.