Епідемічна ситуація на території Черкаської області

Друк
PDF

Станом на 01.02.2022 року в Черкаській області зареєстровано 28 013 випадків інфекційних захворювань, інтенсивний показник на 100 тис. населення становить 2384,8, що на 64,0% вище в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Без грипу і гострих респіраторних інфекцій (ГРІ) зареєстровано 212 випадків інфекційних захворювань, що становить 18,05 на 100 тис. населення.

У структурі інфекційної захворюваності без грипу і ГРІ 68,4% становлять гострі кишкові інфекції, яких зареєстровано 145 випадків, що становить 12,3 на 100 тис. населення, проти 4,4 у минулому році. Захворюваність збільшилась у 2,8 рази проти минулорічного показника захворюваності.

В області спостерігається поступове зниження захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19. Станом на 09.03.2022 в області зареєстровано 169 547 випадків коронавірусної інфекції (у т.ч. за добу 252). Одужало 153 518 хворих, у т.ч. за останню добу 998.

Від ускладнень коронавірусної інфекції померло 3 030 хворих, за останню добу 1.

З початку військового нападу Російської Федерації на Україну епідемічна ситуація на території області залишається стабільною та перебуває під постійним контролем ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України». Спалахів інфекційних хвороб не зареєстровано. Захворюваність носить сезонний характер.

Моніторинг за інфекційними захворюваннями продовжується.

Під час бойових дій, з метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:

- не вживати продуктів і напоїв при підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання; зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;

- не готувати продукти із запасом;

- не брати у дорогу та в укриття продукти, що швидко псуються;

- не приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки, овочі, фрукти необхідно добре промити питною водою;

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

З метою профілактики захворювань на CОVID-19, в т.ч. при перебуванні у сховищах необхідно проводити регулярні провітрювання приміщень, по можливості проводити їх вологе прибирання, зберігати дистанцію, носити медичні маски та завжди мити руки, використовувати спиртовмісні та хлорвмісні дезінфікуючі засоби.

У разі виникнення будь яких симптомів захворювання звертатись до сімейних лікарів, або закладів охорони здоров’я.