Рекомендації з профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Друк
PDF

Під час бойових дій, з метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

- не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

- не брати у дорогу та в укриття продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

- не приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.

З метою профілактики захворювань на CОVID-19, в т.ч. при перебуванні у сховищах необхідно проводити регулярні провітрювання приміщень, по можливості проводити їх вологе прибирання, зберігати дистанцію, носити медичні маски та завжди мити руки.

Мобільні телефони, столи,стільці, лави та дверні ручки слід чистити часто і ретельно.

Ви також можете використовувати спиртовмісні та хлорвмісні дезінфікуючі засоби. Завжди дотримуйтесь інструкцій з використання дезінфікуючих засобів на етикетці продукту.

У разі виникнення будь яких симптомів захворювання звертатись до сімейних лікарів, або закладів охорони здоров’я.

Збережемо життя і здоров’я кожного з нас. Україна переможе!!!