Вітамін D та його значення для організму людини

Друк
PDF

 vitamind

Вітамін D ще називають вітаміном сонця, адже велику кількість його ми отримуємо, перебуваючи під сонячним промінням.

Зрозуміло, що влітку люди менше часу перебувають на вулиці, тому кількість вітаміну знижується. А це позначається на здоров’ї.

Чим же корисний вітамін D? В першу чергу він допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати з їжі. Ці мінерали важливі для здоров’я кісток, зубів та м’язів. Разом з кальцієм вітамін D зміцнює захист від остеопорозу – хвороби, яка робить кістки тоншими і слабшими, підвищуючи ризик переломів.

У дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту, а у дорослих – до розм’якшення кісткової тканини (остеомаляції). Цей вітамін потрібен м’язам, щоб рухатися, а нервам – щоб передавати повідомлення між мозком і тілом. Імунна система потребує вітаміну Д, аби боротися з вторгненням вірусів і навалою бактерій.

Зазвичай здоровій людині для того, щоб отримати порцію вітаміну D, слід достатню кількість часу бувати на сонці і вживати корисні продукти.

Попри холодну погоду варто виходити вдень на повітря принаймні на 15-20 хвилин. Частіше вживати продукти, багаті на вітамін Д, зокрема жирну морську рибу: скумбрію, тунець, лосось та іншу. Корисні також молочні продукти – вершкове масло, твердий та кисломолочний сир, йогурт, сироватка, молоко, а також яловича печінка, яєчні жовтки.

Вітамін D в першу чергу необхідний немовлятам, літнім людям, особливо тим, котрі мало виходять з дому. Його дефіцит притаманний людям, які страждають на ожиріння або не збалансовано харчуються, наприклад веганам.

Особливо корисний вітамін D в разі, якщо турбують хвороби шлунково-кишкового тракту чи печінки. Всім цим групам ризику слід пройти тестування на рівень вітаміну D у крові. Якщо є потреба, лікар може призначити його додатковий прийом, визначивши дозу для конкретного пацієнта.

Разом з тим застерігаємо: не займайтеся самолікуванням. Не приймайте вітамін D просто тому, що зараз зима. Адже високі дози цього вітаміну можуть бути шкідливими для здоров’я.

Перед прийомом будь-яких вітамінів чи харчових добавок обов’язково порадьтеся зі своїм лікуючим лікарем.