Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі кишкові інфекції

Друк

061217gki.pngЗа результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції, який здійснювався ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з 08.09.2018 по 14.09.2018 (37-й тиждень року) в області на 13-ти адміністративних територіях зареєстровано 65 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції, інтенсивний показник на 100 тис. населення – 5,29, що на 8,5% вище, ніж за аналогічний період минулого року (60 випадків, інт. пок. – 4,84), проте на 15,3% нижче ніж за минулий тиждень поточного року (87 випадків, інт. пок. – 7,08).

Найвищі показники мали місце в: м. Черкаси – 11,43, Маньківському – 10,71, Черкаському – 10,53, Катеринопільському – 8,45, районах, м.Умань – 7,00, м. Ватутіне – 5,83, Золотоніському – 5,61, Жашківському – 5,37 районах.

В структурі зареєстрованих гострих кишкових інфекцій гастроентероколіти встановленої етіології складали 32 випадки (49,2%), гастроентероколіти невстановленої етіології – 25 випадків (38,5%), сальмонельоз – 8 випадків (12,3%).

Гастроентероколітів встановленої етіології зареєстровано 32 випадки, інт. пок – 4,64, що на 4 випадки більше, ніж за 37 тиждень 2017 року. За звітний тиждень виявлено 4 хворих на гастроентероколіти ротавірусної етіології, зокрема Канівському районі – 1 випадок та Черкаському районі – 3 випадки, що на 3 випадки більше, ніж за аналогічний тиждень минулого року.

Гастроентероколітів невстановленої етіології зареєстровано 25 випадків, інт. пок на 100 тис. населення – 2,03, що на 2 випадки менше, ніж за аналогічний тиждень минулого року.

На 5-ти адміністративних територіях зареєстровано 8 випадків сальмонельозу, інтенсивний показник на 100 тис. населення становить 0,65, що на 2 випадки більше ніж за аналогічний тиждень 2017 року.

Протягом 37-го тижня 2018 року в області захворювань на шигельоз та вірусний гепатит А не виявлено.

За звітний період зареєстровано 74 вогнища гострих кишкових інфекцій. Лабораторним центром у вогнищах досліджено 34 проби харчових продуктів, 20 проб питної води, обстежено 77 контактних осіб, результати негативні. Також було досліджено 265 змивів з об’єктів навколишнього середовища.