02 липня 2018
За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції, який здійснюється Державною установою "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", з 23.06.2018 по 29.06.2018 (26-й тиждень року) в області на 12-ти адміністративних територіях зареєстровано 37 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції, інтенсивний показник на 100 тис. населення – 3,01, що на 85,0% нижче, ніж за аналогічний період минулого року (69 випадків, інт. пок. – 5,57) та на 81,1% ніж за минулий тиждень поточного року (67 випадки, інт. пок. – 5,45).
Найвищі показники мали місце в: Золотоніському – 8,42, Уманському – 7,16, Канівському – 6,75, Черкаському – 6,02 районах, м. Ватутіне – 5,83, м. Черкаси – 4,29, Чигиринському районі – 3,72, м. Умань – 3,50.
В структурі зареєстрованих гострих кишкових інфекцій гастроентероколіти встановленої етіології складали 17 випадків (46,0 %), гастроентероколіти невстановленої етіології – 11 випадків (29,7%), сальмонельоз – 9 випадків (24,3 %).
Гастроентероколітів встановленої етіології зареєстровано 17 випадків, інт. пок – 1,38, що на 15 випадків нижче 26 тижня 2017 року. За звітний тиждень виявлено 10 хворих на гастроентероколіти ротавірусної етіології, зокрема в м. Черкаси – 6 випадків, Канівському районі – 2 випадки, м. Сміла та Черкаському районі по 1 випадку, захворюваність зменшилась на 5 випадків, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Гастроентероколітів невстановленої етіології зареєстровано 11 випадків, інт. пок на 100 тис. населення – 0,89, що на 11 випадки менше, ніж за аналогічний тиждень минулого року.
На 6-ти адміністративних територіях зареєстровано 9 випадків сальмонельозу, інтенсивний показник на 100 тис. населення становить 0,73, що на 6 випадків менше, ніж за аналогічний тиждень 2017 року.
Протягом 26-го тижня 2018 року в області захворювань на шигельоз та вірусний гепатит А не виявлено .
За звітний період було зареєстровано 40 вогнищ гострих кишкових інфекцій. Лабораторним центром у вогнищах було досліджено 14 проб питної води, 140 змивів з об’єктів навколишнього середовища, обстежено 60 контактні особи, результати негативні. Також було досліджено 22 проби харчових продуктів, у одній пробі (домашнє вогнище – яйце куряче) виділена Salmonella.