Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 11 місяців 2018

Друк

11122018.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 8463 проби харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 7913 проб – за мікробіологічними показниками, 252 проби – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,7% та 2,3% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,5% та 2,3% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (м.Черкаси, м.Сміла, Монастирищенський, Чорнобаївський райони), за мікробіологічними показниками (м.Черкаси, м.Сміла, Шполянський, Чигиринський, Городищенський, Золотоніський, Черкаський райони).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 2341 пробу овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 0,8% проб (м. Умань, Уманський, Черкаський райони)

На вміст пестицидів проведено 606 досліджень харчових продуктів та продовольчої сировини, виявлено 2 перевищення допустимих рівнів в овочах (0,3%) у Жашківському районі.

За 11 місяців 2018 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 394 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюються на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації. 

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини продовжується відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією.