Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 12 місяців 2017

Друк

9012018п.jpgФахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» протягом 12 місяців2017 р. проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 11078 проб харчових продуктів, зокрема 6555 проб – за санітарно-хімічними показниками, 4448 проб – за мікробіологічними показниками та 75 проб – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 1,4% та 2,5% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,15% та 0,8% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у м.Сміла (14,7%), Жашківському районі (3,5%), м.Ватутіне (3,4%), Канівському районі (3,2%), Маньківському районі (3,4%), Смілянському районі (3,1%), а також за мікробіологічними показниками – у м.Черкаси (11,8%), Уманському районі (9,3%), Драбівському районі (5,7%), Смілянському районі (3,6%), Городищенському районі (3,5%).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1993 проби овочів і фруктів, відхилення виявлені у 56 (2,8%) пробах: м.Ватутіне, Умань, Уманському, Жашківському, Маньківському, Чорнобаївському, Звенигородському районах.

На вміст пестицидів досліджено 365 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено, за радіологічними показниками – 75 проб без відхилень.

Протягом 12 місяців2017 р. лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 752 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, виявлено 1 нестандартну пробу сої у Черкаському районі.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.