Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 9 місяців 2018 року

Друк

харчові_продукти_22102018.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 6500 проб харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 6232 проби – за мікробіологічними показниками, 138 проб – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,9% та 2,5% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,6% та 2,1% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (м.Сміла, Монастирищенський, Чорнобаївський райони), за мікробіологічними показниками (Шполянський, Чигиринський, Городищенський, Золотоніський, Черкаський райони).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1906 проб овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 1,0% проб (м.Умань, Уманський, Черкаський райони) .

На вміст пестицидів проведено 582 дослідження харчових продуктів та продовольчої сировини, виявлено 2 перевищення допустимих рівнів в овочах (0,4%) у Жашківському районі.

За 9 місяців 2018 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 324 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюються на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації. 

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини буде продовжуватись у наступному кварталі відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік,  погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією.