Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 7 місяців

Друк

хп131017.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 3646 пробу харчових продуктів– за санітарно-хімічними показниками, 4791 проба – за мікробіологічними показниками, 91 пробу – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,6% та 2,0% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,1% та 0,2% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічнимипоказниками (м.Сміла, Монастирищенському, Чорнобаївському районах ), за мікробіологічними показниками ( Шполянському, Чигиринському, Городищенському, Золотоніському, Черкаському районах).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1302 проби овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 1,0% пробах ( м.Умань, Уманському, Черкаському районах) .

На вміст пестицидів досліджено 346 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено.

За 7 місяців 2018 року лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 240 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюється на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування. 

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини буде продовжуватись у наступному кварталі відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік  погодженого з Черкаською обласною державною адміністрацією.