Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за 9 місяців

Друк

хп131017.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» протягом 9 місяців2017 р. проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 8192 проби харчових продуктів, зокрема 4800 проб – за санітарно-хімічними показниками та 3392 проби – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 1,6% та 2,1% проб проти 1,1% та 0,8% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у м.Сміла (19,2%), Канівському районі (6,1%), Маніьківському районі (4,2%), Жашківському районі (4,05%), м.Ватутіне (3,6%), а також за мікробіологічними показниками – у м.Черкаси (11,5%), Уманському районі (6,1%), Смілянському (4,5%), Драбівському районі  (4,1%).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1592 проби овочів і фруктів, відхилення виявлені у 48 (3%) пробах: м.Ватутіне, Умань, Уманському, Жашківському, Маньківському, Чорнобаївському, Звенигородському, Канівському, Черкаському районах.

На вміст пестицидів досліджено 211 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено, за радіологічними показниками – 75 проб без відхилень.

Протягом 9 місяців2017 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 603 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.