Моніторингові дослідження циркуляції збудників природно-вогнищевих захворювань у Черкаській області

Друк

19122017.jpgЗа останні роки на території області спостерігається активізація природних осередків таких небезпечних для людини природно-вогнищевих (зоонозних) захворювань, як туляремія, кишкові ієрсиніози, псевдотуберкульоз тощо. Причиною такого явища є екологічні зміни, які, зокрема, сприяють збільшенню кількості кліщів, комарів та мишоподібних гризунів – носіїв цих інфекцій, профілактика яких є актуальною проблемою у наш час.

За осінній період 2017 року з метою моніторингу циркуляції збудників природно-вогнищевих (зоонозних) інфекцій в об’єктах довкілля, групою спостереження за цими інфекціями проведені епізоотологічні обстеження окремих територій 10-ти адміністративних районів області, основною складовою яких були: облік чисельності з відловом дрібних ссавців та відбір проб ґрунту з подальшим дослідженням матеріалу в лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

За результатами проведеної роботи групою відловлено близько 670 екземплярів мишоподібних гризунів та відібрано 6 проб ґрунту.

При лабораторному дослідженні дрібних ссавців виявлені носії туляремії (3,28%), псевдотуберкульозу і кишкових ієрсиніозів (2,82%) у Звенигородському, Маньківському, Золотоніському, Чорнобаївському, Тальнівському, Жашківському, Лисянському та К-Шевченківському районах.

Проведений моніторинг та лабораторні дослідження свідчать про наявність на території області ензоотичних щодо природно-вогнищевих інфекційних хвороб територій, існування яких підтримується відповідними ландшафтними та сприятливими погодними умовами, а також резервуарів і переносників збудників.

Вище наведене свідчить про:

 - необхідність подальшого удосконалення та проведення постійного епідеміологічного та епізоотологічного моніторингу з лабораторною діагностикою природно-вогнищевих інфекційних хвороб;

-  необхідність тісної співпраці фахівців лабораторного центру з Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та його лабораторними підрозділами, органами виконавчої влади, зацікавленими відомствами щодо необхідності проведення заходів боротьби з природно-вогнищевими інфекційними хворобами.