pist

Великий піст – найтриваліший і найважливіший з усіх постів і витримати його багатьом буває непросто. Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб пояснюють, як постувати без шкоди для здоров’я.

Цього року початок Великого посту припав на 18 березня, а його кінець – 4 травня. Тож уже 5 травня віряни зможуть повернутися до звичного способу життя.

Під час посту забороняється вживати продукти тваринного походження, а це – найчастіше основа раціону українців. Від м'яса, яєць і молочних продуктів доведеться відмовитися на 7 тижнів. І для того, щоб організм не тільки не постраждав від цього, але й отримав користь, потрібно навчитися правильно балансувати рослинні продукти, поєднувати їх між собою і структурувати свій раціон.

Ось кілька порад, як правильно постувати, щоб від того була користь, а не шкода вашому організму та психологічному стану.

1. Щоб не відчути браку вітамінів у складний для імунітету період:

Також можна їсти пісні варіанти таких страв, як млинці, вареники, пиріжки, лазанья, спагетті, піца тощо. Два-три дні пісного харчування переконають вас, що можна експериментувати з рецептами, а звичні нам страви цікаво удосконалювати та змінювати. І міф про те, що складно харчуватися в піст, відразу розвіюється.

2. Кому не слід постувати?

4. Поспішайте робити добро. Зважаючи на війну в країні, дуже важко відмежуватися від негативу. Але ви можете уникати конфліктів та сварок з колегами та рідними. Будьте терплячими і добрими, особливо до тих, хто потребує вашої допомоги.

5. Приділіть увагу своєму ментальному здоров’ю, займайтеся духовними практиками.

Якщо у вас є сумніви стосовно корисності дотримання правил посту, проконсультуйтеся з лікарем!