b2ap3 large dsc 4459 

23 листопада під головуванням начальника Черкаської ОВА Ігоря Табурця відбулася нарада з питань реформування системи шкільного харчування. До наради долучилися керівники районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, органів управління освітою, охорони здоров’я та інші.

Участь у нараді взяв генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

У своєму виступі Володимир Папач розповів про вплив харчування на здоров’я дітей та важливість впровадження принципів здорового харчування у закладах загальної середньої освіти.

Головний державний санітарний лікар області поінформував про стан захворюваності дітей у Черкаській області:

«Щороку в області у 7,5 тисячі дітей з’являються хвороби органів травлення, більш як у 2 тисяч  – хвороби ендокринної системи, понад 1,5 тисячі – хвороби системи кровообігу, 50 дітей – цукровий діабет».

b2ap3 large dsc 4477

Володимир Папач окреслив основні ризики нездорового харчування дітей, що сприяють виникненню ожиріння, серцево-судинних, ендокринних та інших неінфекційних захворювань:

«На жаль, сьогодні у стравах, які споживаємо ми і наші діти, забагато солі (12,6 грам при рекомендованій нормі 5 грам), цукру (понад 50 грам), продуктів із високим вмістом трансжирів, а це ризики гіпертонії, серцево-судинних хвороб, інсультів, ожиріння, ендокринних захворювань тощо. Розвитку захворювань сприяє недостатнє споживання фруктів та овочів, злаків, незбалансованість харчування за основними поживними інгредієнтами, енергетичною цінністю, а також неправильний режим харчування».

b2ap3 large dsc 4461

Генеральний директор Черкаського обласного ЦКПХ доповів про спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих дитячих колективах.

«Таким чином, наслідки неправильного харчування рано чи пізно завершуються виникненням нових та хронізацією наявних захворювань, а недотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог у закладах освіти становить ризики епідемічних ускладнень», – підсумував він.

Окремо Володимир Папач зупинився на питаннях забезпечення належного питного режиму в закладах освіти та поінформував про результати лабораторно-інструментального моніторингу в них якості питної води.

Нагадаємо, реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році під патронатом Першої Леді України Олени Зеленської. А 27 жовтня 2023 року розпорядженням Кабміну № 990-р було схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року, яку презентували в місті Київ 13 листопада.