Обережно! Отруєння грибами

Друк

грибочки.jpgДержавною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 31.10.2019 р. зареєстровано отруєння дикорослими грибами мешканки с. Гудзівка Звенигородського району внаслідок вживання грибів опеньок, відварених, смажених, зібраних у лісі біля села.

Перші симптоми отруєння (слабкість, запаморочення, шум у вухах) з’явились вже за годину після вживання грибів. Постраждала доставлена бригадою швидкої медичної допомоги до Звенигородської центральної районної лікарні та госпіталізована до терапевтичного відділення у стані середньої важкості.

Фахівцями обласного лабораторного центру проведена роз’яснювальна робота з членами родини хворої. Інформація щодо отруєння грибами висвітлена в засобах масової інформації.

Про випадок отруєння грибами повідомлено Головне Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для застосування заходів в межах повноважень.

Застерігаємо, збирайте лише ті гриби, які знаєте. Гриби, навіть їстівні, несуть небезпеку, вони не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити!

Грибні страви досить важкі для травлення, викликають тяжкість у шлунку, панкреатит. Тому не рекомендуємо вживати смажені гриби дітям до 5-7 років, літнім людям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози.

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!