Увага! Ботулізм!

Друк

рибка01.04.2019.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує.

В області зареєстровано вже другий з початку року випадок захворювання на ботулізм.

Мешканка Кіровоградської області перебувала в гостях у Тальнівському районі Черкаської області, де вживала куплену на ринку в’ялену річкову рибу.

Наступного дня з’явилися симптоми отруєння: нудота, багаторазова блювота, пронос, ознаки зневоднення організму, порушення зору.

Після звернення до Тальнівської центральної районної лікарні 25.03.2019 року хвора госпіталізована, де знаходиться у реанімації у важкому стані.

Після введення 27.03.2019 ботулінічного гептавалентного антитоксину стан хворої залишається важким.

Бактеріологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» діагноз ботулізм підтверджено лабораторно – в крові хворої виявлено ботулотоксин типу Е.     

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи симптомів захворювання.

Наполегливо не рекомендуємо купувати в’ялену, копчену, солону рибу, домашні консерви в місцях несанкціонованої торгівлі!