Гриби та небезпека поруч!

Друк

гриби_2017_б.jpgУ Черкаському районі у с. Мошни зареєстровано 1  смертельний випадок отруєння грибами. Отруєння пов’язане із вживанням у відвареному вигляді грибів зонтиків.

Найчастіше отруєння обумовлені вживанням в їжу грибів блідої поганки (у 95 %), яка помилково сприймаються за їстівні печериці, сироїжки або гливи. Також стається чимало випадків, пов’язаних із вживанням таких видів грибів, як рядовка отруйна, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька, опеньок несправжній тощо.

Отруїтися можна і їстівними грибами, оскільки у грибів є властивість акумулювати, тобто втягувати в себе, як губка, хімічні речовини, ядохімікати, радіонукліди.

Симптоми отруєння грибами – нудота, блювота, біль у животі, пронос, з’являються через 1-4 години залежно від виду грибів, віку та стану здоров’я потерпілого, від кількості з’їдених грибів. Смерть може настати через 5-10 днів. При перших ознаках отруєння необхідно викликати швидку медичну допомогу, а до її приїзду – промити шлунок.

Щоб запобігти виникненню випадків отруєнь грибами, ДУ«Черкаський лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України»  звертається до населення міста та області з попередженням та проханням :

- найкраще відмовтесь від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи;

- ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби;

- пам’ятайте, що найчастіше бувають отруйними пластинчаті гриби;

- не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках;

- не куштуйте сирі гриби на смак;

- не довіряйте сумнівним методам перевірки грибів на отруйність (цибулина, срібна ложка та ін.);

- не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

ПАМ’ЯТАЙТЕ :

Гриби, навіть їстівні, несуть небезпеку, вони не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити !

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних !