Імунопрофілактика

 zhyvi vactsyny
 

“Живі” вакцини містять атенуйовані, тобто сильно ослаблені, віруси та бактерії. До “живих” вакцин належать – вакцина від вітряної віспи, ротавірусу, кору/краснухи/паротиту, оральна вакцина від поліомієліту, вакцина від туберкульозу (БЦЖ), жовтої лихоманки, наприклад.

Ці вакцини зазвичай протипоказані вагітним жінкам та людям із сильно ослабленим імунітетом. Для решти людей живі вакцини є безпечними.

Існує дуже невеликий шанс того, що після вакцинації, вірус може виділятися зі слизом з дихальних шляхів чи з випорожненнями щепленої людини, інфікувати невакциновану людину. Це в загальному. Проте є особливості в залежності від вакцини. Так, припускають, вірус вітрянки може передаватися у рідкісних випадках, коли у щепленого після вакцинації виник висип. У зоні небезпеки можуть опинитися люди, імунітет яких сильно ослаблений внаслідок важких хвороб: ВІЛ-інфіковані, люди після пересадки органів, люди, які проходять хімієтерапію або приймають препарати для пригнічення імунітету. Хоча науковці ставлять це під сумнів.

Детальніше...

vaccine bottle green 

Щеплення проти дифтерії, правця та кашлюка входить до Календаря профілактичних щеплень та є безоплатним. Згідно з Національним календарем щеплень, вакцина АКДП вводиться у віці 2, 4, 6 і 18 місяців, потім у 6 років проводиться ревакцинація вакциною АДП (дифтерія-правець), а в 16 років — вакциною АДП-М (проти правця та дифтерії зі зменшеним вмістом антигена, що використовується для дорослих).

«Вакцинація АКДП надає дітям захист від серйозних інфекційних хвороб. Кашлюк, дифтерія та правець можуть мати серйозні наслідки для здоров'я дітей, особливо в умовах війни, коли доступ до медичної допомоги може бути обмеженим. У межах співпраці МОЗ з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) ми системно забезпечуємо пункти щеплення по країні необхідною вакциною. Саме тому важливо перевіряти вакцинальний статус та ревакцинуватись за потреби», — сказав заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

ЮНІСЕФ доставив до України 120 тисяч доз вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця (АКДП) для вакцинації за Календарем щеплень, інформують у МОЗ. Наразі вакцина розподілена між областями для проведення імунізації.

Детальніше...

vitryankovi vechirky

«Вітрянкові вечірки». Або як після інфікування зараз отримати проблеми зі здоров’ям у майбутньому?

В Україні до цього часу проводять середньовічні "вітрянкові вечірки" — коли замість безпечного щеплення дітей батьки примусово приводять їх в осередок інфекції задля формування імунітету від вітряної віспи. Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я закликають утриматися від такого формату, адже це небезпечно для організму.

Вітряна віспа – одна з найпоширеніших інфекцій у світі з аерогенним механізмом передачі, характеризується появою везикульозної висипки та інтоксикацією. Період від зараження до початку розвитку клінічних проявів триває 11-21 день. Хворий становить загрозу зараження для людей, які його оточуюють останні два дні інкубаційного періоду і залишається заразним протягом п’яти діб від появи останніх висипань. Сприйнятливість до вітряної віспи складає 95-100%.

При природному інфікуванні на вітряну віспу деякі наслідки хвороби дають про себе знати через довгі роки. Серед можливих наслідків вітрянки виділяють: порушення зору, неврит зорового нерва, ураження головного мозку, ларинготрахеїт, міокардит, стоматит тощо. У випадку з вітряною віспою живий вірус залишається «спати» в нервових волокнах. При зниженні імунітету, стресі та інших несприятливих станах вірус стає знову активним, проявляючись у вигляді оперізуючого герпесу.

Тяжким перебігом характеризується перебіг вітрянки у немовлят, підлітків та дорослих. Небезпеку для плоду складає перенесення вітрянки під час вагітності, особливо на ранніх термінах та перед пологами.

Після перенесеної інфекції формується тривалий імунітет. Повторні захворювання трапляються рідко.

Детальніше...

 vacsuna

Вакцина буде розподілена між областями для проведення рутинної вакцинації. 156 960 доз інактивованої поліомієлітної вакцини (ІПВ) на підтримку Національної програми імунізації в Україні доставив ЮНІСЕФ. Поліомієлітна вакцина доставлена у межах Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (ГІЛП), інформують у МОЗ.

«Єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту – це вакцинація. В рамках співпраці МОЗ з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) ми системно забезпечуємо пункти щеплення по країні необхідною вакциною. Україна належним чином відреагувала на спалах поліомієліту наприкінці 2021 року і попри виклики воєнного часу забезпечила необхідний контроль за поліомієлітом та додаткові заходи з вакцинації. Але загроза поширення поліомієліту залишається і навіть посилилася через війну, оскільки ще щонайменше 144 тисячі щеплень не вдалось зробити в рамках кампанії форсованої імунізації з вакцинації дітей проти поліомієліту ІПВ. Тому важливо забезпечити послугою з вакцинації всіх дітей, які її потребують», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Детальніше...

trxl03 

За підтримки Міністерства охорони здоров'я України, World Bank Ukraine та UNICEF Ukraine 13 червня в Черкасах відбувся каскадний тренінг на тему «Холодовий ланцюг та управління вакцинами».

Тренінг був проведений представником UNICEF Дмитром Плехановим та лікаркою-епідеміологинею відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Тетяною Гололобовою.

У заході взяли участь 54 фахівці закладів охорони здоров’я області, відповідальні за дотримання холодового ланцюга при роботі з вакцинами та іншими імунобіологічними препаратами.

Детальніше...

xlph1 

За підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Світового банку та ЮНІСЕФ, на початку червня у Києві відбувся національний тренінг на тему «Холодовий ланцюг та управління вакцинами». У заході взяли участь фахівці з імунопрофілактики та епідеміологи обласних центрів контролю та профілактики хвороб, представники ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», експерти ЮНІСЕФ.

Детальніше...

shmygal 

Уряд схвалив Стратегію розвитку імунопрофілактики до 2030 року та план дій її реалізації. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Держава ефективно виконає свої зобов’язання із забезпечення українців якісними безкоштовними вакцинами та вчасної вакцинації», – зазначив Прем’єр-міністр.

Документ розроблено з метою затвердження середньо- і довгострокових пріоритетів державної політики у сфері національної безпеки країни відповідно до ратифікованих країною глобальних і регіональних документів з імунізації, та прийняття рішень, що базуються на доказовій медицині і передовому досвіді глобального рівня, забезпечення попередження до 2030 р. смертності та інвалідності від захворювань, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, а також зниження захворюваності населення України шляхом підвищення рівня доступності до якісних медичних імунобіологічних препаратів і послуг з вакцинації, зосереджених на найбільш уразливих групах і групах високого ризику, а також відновлення мережі імунізації після війни.

 

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 01.06.2023

Детальніше...

vakc duft pravec 

Чим небезпечні дифтерія та правець під час війни та як від них вберегтися?

Дифтерія

Дифтерія — гостре інфекційне захворювання. Збудник — дифтерійна паличка. Коли вона потрапляє в дихальну систему, вона виробляє токсин, який потрапляє до крові й уражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему, нирки.

Передається інфекція повітряно-крапельним шляхом і може проявлятися болями в горлі, підвищеною температурою, лихоманкою, набряком слизової оболонки гортані, нальотом на мигдалинах сірого кольору, осиплістю голосу. Призводить до ускладнення дихання. Під час війни існує особливо великий ризик інфікування.

Правець

Військові умови з обмеженим доступом до проточної води й засобів гігієни, а також із підвищеним ризиком поранень є ідеальним середовищем для виникнення правця. Це — інфекційна хвороба, яку спричиняють бактерії Clostridium tetani. Вони живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Детальніше...

Рекомендації ВООЗ для України щодо COVID-19

Друк
PDF

rekomendacii-vaitkevich-5863398 

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) презентувала оновлені глобальні рекомендації для України щодо COVID-19 на виїзній нараді у Києві, присвяченій Всесвітньому та Європейському тижню імунізації.

За даними ВООЗ, станом на 1 січня 2023 р. жителі України отримали 34 939 868 доз вакцини проти COVID-19, причому 90% з них введено до повномасштабного вторгнення росії. З огляду на ці темпи вакцинації, організація рекомендує Україні зосередитися на таких стратегіях:

  • підвищення рівня охоплення первинною серією вакцинації осіб літнього віку, людей з ослабленим імунітетом і пацієнтів із супутніми захворюваннями незалежно від віку;
  • підтримка рівня охоплення бустерною дозою осіб літнього віку, людей з ослабленим імунітетом і пацієнтів із супутніми захворюваннями кожні 6–12 місяців;
  • введення бустерної дози в період вагітності для дорослих і підлітків, якщо останню дозу було введено більше ніж 6 місяців тому;
  • підтримка рівня охоплення бустерною дозою працівників критичних служб (медиків) кожні 12 місяців тощо.

Детальніше...

Чому всі мають зробити щеплення?

Друк
PDF

344322914 964438671228615 4143250545663541660 n 

Вакцинація важлива не лише для власного захисту, але й для захисту усіх людей навколо, як щеплених, так і ні. Чому так? Давайте розбиратися.

Перша причина – колективний імунітет. Чим більше людей захищені від хвороб, тим важче інфекціям поширюватися. Якщо рівень вакцинації низький, виникають спалахи кору, дифтерії чи інших страшних хвороб. У першу чергу від цих спалахів страждають діти, які занадто малі, щоб вакцинуватися від деяких хвороб, а також люди, які мають важкі хронічні хвороби. У людей з онкологією, імунодефіцитними станами, діабетом та іншими серйозними захворюваннями імунна система дуже ослаблена, а тому вакцинація не може захистити їх повністю. Вони можуть захворіти і навіть померти.

Детальніше...

 dutuna sheplenna

Інформація про щеплення вноситься в медичну документацію:

- Історія розвитку дитини (форма № 112/о);

- Карта профілактичних щеплень (форма № 063/о);

- Медична карта амбулаторного хворого (форма № 025/о);

- довідка про проведені щеплення.

У медичні документи вносяться паспортні дані пацієнта, вік, а також дати проведення щеплень, якою вакциною зроблені щеплення, виробник препарату, серія, доза, спосіб введення. Якщо була побічна реакція на введення вакцини, робиться обов’язкова відмітка.

Особливістю Карти профілактичних щеплень (форма № 063/о) є те, що вона зберігається у закладах – надавачів послуг постійно. На вимогу пацієнтів про дані щеплень видається копія форми № 063/о або формується довідка, яку підписує лікар.

Детальніше...

В Україні очікують спалах кору – черкащан закликають вакцинувати дітей

Друк
PDF

 kir dut2

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я МОЗ України в державі очікується спалах кору – одного з найбільш заразних та небезпечних інфекційних захворювань. З цього приводу в Черкаській області розроблений План дій щодо готовності та реагування на спалах кору, затверджений рішенням комісії ТЕБ та НС №6 від 06 квітня 2023 року.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, діти до 18 років мають отримати дві дози вакцини – у 12 місяців та в 6 років. Дуже важливо не відкладати щеплення. Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, потрібно звернутися до лікаря і якнайшвидше надолужити пропущені щеплення.

Діти, які вчасно не отримали необхідний комплекс профілактичних щеплень проти кору, можуть отримати дві дози вакцини з інтервалом 1 місяць до 18 років.

Вакцина для профілактики кору комбінована та має у складі захисні компоненти також від паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист.

Детальніше...

vakc polio 

Звертаємося до всіх батьків! Сьогодні наші діти потребують уваги та захисту як ніколи. Спалах поліомієліту досі не відступив! Тому потрібно зробити все можливе, аби вони не зазнали страшних інфекційних захворювань.

Вакцинація проти поліомієліту внесена до Національного календаря щеплень України та обов’язкова у всіх країнах Європи.

Зазвичай симптоми поліо схожі на гостру кишкову інфекцію або грип чи ГРВІ. Поки людина думає, що в неї грип, вірус поліомієліту підступно розповсюджується організмом. І згодом виникають рухові розлади. Вони виражаються сильними болями у м’язах, паралічем, що розвивається за кілька годин, вражаючи ноги, плечі, груди, живіт, обличчя тощо.

Згодом хвороба призводить до смерті від неможливості дихати. У разі одужання функції уражених хворобою нервів та м’язів не відновлюються, також можливі небезпечні ускладнення — пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади з кровотечею тощо.

Детальніше...