Інформація для населення

daidjest36

 

Цього тижня понад 93 % тих, хто не зміг подолати COVID-19, – це люди віком понад 60 років. І ця статистика навіть на тлі сезонного зниження кількості випадків захворювання змушує уважно поставитись до вакцинального статусу тим, кого медики всього світу зараховують до категорії високого ризику мати тяжкий перебіг хвороби, необхідність госпіталізації і подальші тривалі ускладнення зі здоров’ям. Серед них, зокрема, – ризик розвитку постковідного інсульту, що спричинює погіршення якості життя і загрожує інвалідизацією.

Держава забезпечує доступ до безоплатної вакцинації проти COVID-19, і ним варто скористатись, щоб захистити себе та близьких людей і не створювати навантаження на лікарні в осінній період, коли очікується чергове підвищення захворюваності. Нагадуємо, що бустерна доза вакцини забезпечує значний додатковий захист. #stopcovidtogether

Цей випуск дайджесту – гід по найактуальніших темах, які містять випуски 11–22. Ми систематизували наявну інформацію у традиційних рубриках, щоб зробити її пошук зручним і швидким.

Детальніше...

daidjest35

 

З’явилось нове дослідження, яке дає чергове підтвердження лонг-ковіду. Так називають ситуацію, коли після перенесеної інфекції люди тривалий час мають скарги на проблеми зі здоров’ям, що впливають на якість їх життя та працездатність.

Важливий момент: люди, які не були щеплені проти COVID-19, мають значно вищі ризики виникнення віддалених наслідків захворювання. На такі проблеми вказує проведене у Швейцарії дослідження стану здоров’я невакцинованих, які хворіли коронавірусом. Причому кожен шостий усе ще відчуває симптоми навіть через два роки після хвороби.

Ідеться про підвищений ризик таких симптомів, як зміна смаку або запаху (приблизно 10 %), нездужання після навантаження (приблизно 9 %), зниження концентрації уваги (приблизно 8 %), задишка (майже 8 %) і тривога ( 4 %) на шостому місяці порівняно з тими, хто не хворів на COVID-19. Середній вік 1100 учасників дослідження – 50 років. Також були включені 628 дорослих, середній вік – 65 років, які не хворіли раніше.

Пацієнти старшого віку, які вже мали проблеми зі здоров’ям, повідомляли про посилення симптомів під час та після захворювання.

Нагадуємо, що люди віком 60+ і ті, хто мають хронічні захворювання, найбільше потребують повноцінного вакцинального захисту проти COVID-19, зокрема бустерними дозами. Щоб уникнути тяжкого перебігу захворювання, госпіталізації та небажаного розвитку хвороби. І щоб знизити ризик віддалених наслідків для здоров’я та тривалого прояву симптомів – так званого лонг-ковіду. Вакцини в Україні доступні і безоплатні. Подбайте про своє здоров’я і про близьких людей старшого віку.

У цьому випуску дайджесту пропонуємо гід по найактуальніших темах, які містять випуски 23–34. Ми систематизували для вас наявну інформацію у традиційних рубриках, щоб зробити її пошук зручним і швидким. Користуйтесь достовірними джерелами інформації про COVID-19, щоб приймати обґрунтовані рішення на користь вакцинації. #stopcovidtogether

Детальніше...

daidjest34

 

❗️ Майже 76 % – така частка людей віком понад 60 років серед тих, хто не зміг подолати COVID-19 минулого тижня в Україні. Цей показник залишається високим досить тривалий час, аби піддавати сумніву рекомендації українських і зарубіжних фахівців невідкладно вакцинуватися старшим людям, зокрема отримати бустерні дози. Вакцина в Україні доступна

✍️ Бустерна вакцинація через три місяці після первинної захищає пацієнтів 65 років і старших від летальних випадків внаслідок COVID-19 у середньому на 84–93 % – дослідження в Австралії.

✍️ Ситуація із поширенням COVID-19 у світі перестала бути надзвичайною. Але коронавірусна інфекція лишається з нами, і сьогодні тисячі людей у всьому світі борються за своє життя у відділеннях інтенсивної терапії, а мільйони інших продовжують жити з негативними наслідками COVID-19. Вакцинація має продовжуватись.

✍️ У новому випуску дайджесту – оновлені рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я із визначеними групами населення, які перш за все мають вакцинуватись проти COVID-19 та отримати додаткові бустерні (ревакцинальні) дози, і які терміни це рекомендовано робити.

❓ А ви знаєте, чому деякі вакцини проти COVID-19 називаються двовалентними? Про це – у рубриці «Гарячі» запитання».

Детальніше...

daidjest33

 

 

✔️ Повний курс вакцинації мРНК-вакциною проти COVID-19 надає значно ефективніший захист від важкого перебігу захворювання, госпіталізації та летальних випадків порівняно з інактивованими вакцинами у пацієнтів, старших за 65 років – дослідження в Туреччині.
✔️ Четверта доза мРНК-вакцини підвищує у літніх людей титри перехресно-нейтралізуючих антитіл проти варіантів SARS-CoV-2, включаючи BQ.1.1 і XBB – дослідження в Японії.
✔️ Щеплення вакцинами Pfizer–BioNTech або CoronaVac знижує ризик інфаркту міокарда та інсульту після зараження SARS-CoV-2 серед пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями – дослідження у Гонконгу.
Коли між первинною вакцинацією і бустерною дозою або між першим і другим бустером минуло понад 545 днів, повторювати вакцинальний цикл не треба – позиція НТГЕІ. Просто слід отримати «пропущену» дозу.
✔️ А в рубриці «Компетентно» – роздуми про вакцинацію і роль медсестри / медбрата від медичної сестри Олександри ПАЛАГІЦЬКОЇ.
Про ці та інші факти – у новому числі дайджесту, який випускається у межах спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ України. Щоб усі, хто відповідально ставиться до свого здоров’я, мали достовірні дані і приймали обґрунтовані рішення на користь вакцинації.

Детальніше...

daidjest32

 

 -    І знову маємо застереження для осіб, старших за 60 років: частка людей цієї вікової категорії серед тих, хто минулого тижня не зміг подолати COVID-19, становить 88,5%. Статистика вперто свідчить, що саме група населення 60+ потребує пріоритетного вакцинального захисту, щоб уникнути важкого перебігу захворювання, госпіталізації та смерті. Бо коронавірус продовжує становити загрозу в Україні і багатьох країнах світу, хоч ця пандемія уже перестала бути надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу.

 -    Бустерна доза інактивованої вакцини проти COVID-19 скорочує тривалість виділення вірусу у пацієнтів, інфікованих варіантом «Омікрон» BA.2. Це стримує поширення захворювання.

    Що відомо про варіант SARS-CoV-2 «Арктур» і наскільки він небезпечний?

 -    Як змінились вимоги щодо вакцинації для в'їзду у США?

Про ці та інші факти – у новому випуску дайджесту, який готується у межах спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ України. Щоб усі, хто відповідально ставиться до свого здоров’я, мали достовірні дані і приймали обґрунтовані рішення щодо вакцинації.

Детальніше...

 daidjest31

 

Понад 84 % тих, хто минулого тижня не зміг подолати COVID-19, – люди віком понад 60 років. Ця частка в статистиці залишається незмінно високою досить тривалий час, навіть на тлі сезонного зниження спалаху захворюваності. Тож старшим людям неабияк важливо захиститися від таких небажаних наслідків, а також від важкого перебігу хвороби, що потребуватиме госпіталізації.

Крім того, вакцинація третьою дозою мРНК-вакцини проти COVID-19 зменшує кількість скарг медичного характеру, з якими звертаються пацієнти на первинній ланці медичної допомоги – дослідження норвезьких науковців.

Кому вкрай потрібен весняний бустер? Фаховий погляд на це питання від американського епідеміолога Кейтлін Джетеліни – в рубриці «Компетентно».

Який інтервал слід витримувати між першою і другою бустерними дозами вакцини? Які вакцини можна використовувати для бустера? Відповіді в рубриці «Гарячі запитання».

ВООЗ рекомендує країнам розглянути можливість одночасного введення вакцин проти COVID-19 із сезонними вакцинами проти грипу, якщо це епідеміологічно виправдано.

Завершуємо анонс чергового випуску дайджесту «COVID-19. Цифри і факти» приємним фактом: в Україні захищених від важкої хвороби стало більше, бо минулого тижня проти COVID-19 вакцинувались на 26 % більше людей порівняно з попереднім тижнем.

Міцного всім здоров’я! 

Детальніше...