Інформація для населення

omicron variant1200 

Як ми інформували, у Черкаській області зафіксували перший випадок зараження новою сублінією варіанта  SARS-CoV-2 «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен».

Випадок був зафіксований у місті Черкаси у 84-річного чоловіка, який не пройшов курс вакцинації проти коронавірусу.

Зразок матеріалу від хворого був направлений Черкаським обласним центром контролю та профілактики хвороб до референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я. За результатом секвенування референс-лабораторія підтвердила у пацієнта мутацію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2.

Детальніше...

daidjest22

У новому випуску дайджесту «COVID-19. Цифри і факти»:

  • Вакцинація знижує ризик інфаркту та інсульту після COVID-19 – результати дослідження, опубліковані в журналі Американського коледжу кардіології.
  • Введена вакцина проти COVID-19 не може бути причиною позитивного результату ПЛР-тесту або експрес-тесту на антиген. Однак оскільки вакцина проти COVID-19 викликає імунну відповідь, можливий позитивний результат тесту на антитіла (серологічного тесту).
  • Всеукраїнська рада церков: вакцинація проти COVID-19 необхідна та не суперечить релігійним переконанням.
  • «Ми вже висловили свою позицію, як церква, ще задовго до пандемії. Ми заявили, що церква не проти вакцинування. Якщо це сприяє збереженню людського здоров'я, звичайно, що церква підтримує», – Предстоятель Православної церкви України Епіфаній.

«Отримати щеплення – це простий, але глибокий спосіб піклуватися один про одного, особливо найбільш вразливим», – Папа Римський.

Детальніше за посиланням.

 

 

 kraken

Референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ за результатом секвенування цього тижня підтвердила у пацієнтів мутацію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2 ще у двох областях: Черкаській та Львівській.

Відтак уже шість областей мають підтверджений варіант нового штаму: Сумська, де був перший пацієнт, Закарпатська, Тернопільська, Одеська, Черкаська та Львівська області. Про це інформують у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

“Секвенування підтвердило варіант Omicron XBB.1.5 ще у двох областях країни — Черкаській та Львівській. Завдяки роботі секвенатора та команди наших фахівців вдалося опрацювати майже тисячу зразків”, — розповіла Ірина Демчишина, завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ.

Детальніше...

omicron-variant-pixabay-9kawjinvuicswfzans5kxn43upvlgpbb46cqduzb 

Референс-лабораторія Центру громадського здоров’я за результатом секвенування цього тижня підтвердила у пацієнтів мутацію варіанту OmicronXBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2 ще у трьох областях України: Закарпатській, Одеській та Тернопільській.

“Завдяки секвенуванню ми підтверджуємо, що варіант OmicronXBB.1.5 циркулює вже на території 4 областей: Сумській, де був перший пацієнт, Закарпатській, Тернопільській та Одеській. Робота лабораторії триває постійно: нам вдалося зробити вже майже тисячу секвенувань”, — розповіла Ірина Демчишина, завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ.

“Такий розвиток події був прогнозований, адже кожна нова мутація коронавірусу SARS-CoV-2 витісняє собою попередню. Сам по собі Omicron хоч і переноситься легше, проте має здатність передаватися швидше. Це додатково навантажує медичну систему. Аби захистити себе та своїх близьких потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення. Якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ, то одягайте маску та ізолюйтесь якомога швидше”, — каже Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ.

Детальніше...

 sertuf dutuni

Щоб вакцинувати дитину 5-11 років, батькам із собою потрібно мати свідоцтво про народження дитини та посвідчення особи одного з батьків або опікуна.

Також для дітей віком 5-11 років обов’язковою є заповнена інформована згода батьків або опікунів – форма № 063-2/о. Її нададуть у місці проведення вакцинації.

Адреси та контакти найближчого центру або пункту вакцинації від COVID-19 у Черкаській області можна знайти тут: https://vaccination.covid19.gov.ua/list або зателефонувати сімейному лікареві, педіатру чи до найближчого закладу охорони здоров’я.

Детальніше...

Як вакцинувати від COVID-19 дитину 5-11 років у Черкаській області

Друк
PDF

 vakc dit

На Черкащині для дітей віком від 5 до 11 років доступна вакцина проти COVID-19. 500 доз цієї педіатричної вакцини, що надійшли в область, розподілені між центрами первинної медичної допомоги.

Це спеціальна вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech, одна доза якої містить утричі менше активної речовини, ніж вакцина для людей віком від 12 років.

Який алгоритм дій для щеплення дитини

- Зателефонуйте сімейному лікареві чи педіатру, він направить дитину на щеплення.

або

- Знайдіть адресу та контакти найближчого центру або пункту вакцинації від COVID-19 у Черкаській області та запишіть дитину на щеплення.

або

- Зателефонуйте до найближчого закладу охорони здоров’я та запитайте, чи роблять у них щеплення від COVID-19.

Детальніше...