Матеріали для населення

 gormon preparatu

Чи впливає прийом гормональних препаратів на вакцинацію від різних інфекцій? Нумо розбиратися.

Перш за все, гормональні препарати охоплюють дуже широкий спектр ліків, що містять у собі гормони. Гормони – це речовини, які виділяються нашими залозами та регулюють різні процеси в організмі. У ліках ці гормони можуть бути як природного, так і синтетичного походження.

Гормональні препарати застосовують із найрізноманітнішою метою, наприклад статеві гормони естроген та прогестерон входять до складу протизаплідних пігулок, гормон тироксин приймають люди зі зниженою функцією щитоподібної залози, препарати інсуліну можуть призначати при цукровому діабеті, гормон мелатонін приймають люди, які мають проблеми зі сном. Цей список можна продовжувати ще довго.

Прийом більшості гормональних препаратів не є протипоказанням до вакцинації. Навпаки, деякі люди, які приймають гормональні препарати, як-от люди з діабетом, можуть набагато важче переносити інфекційні хвороби, тому їм рекомендовані додаткові дози вакцин, крім тих, що передбачені календарем щеплень.

Але є одна група гормонів, які можуть зменшувати ефективність вакцинації. Це кортикостероїди – група гормонів, які виділяють наднирники.

Детальніше...

 vakc odnokomp dvokomp

Принцип роботи всіх вакцин такий – вони містять ослаблений чи «вбитий» збудник інфекції або його частинку, які безпечно знайомлять нашу імунну систему з загрозою та вчать, як її знищити. Коли ми зустрічаємо справжню інфекцію, то наш імунітет уже готовий захистити нас від неї.

Для організму людини немає ніякої різниці, як він познайомиться зі збудниками – у декількох окремих монокомпонентних вакцинах чи у складі однієї полікомпонентної. Результат буде однаковий – у нас з’явиться захист від цих інфекцій.

Втім, між моно- та полівакцинами все ж є різниця. Вона полягає у кількості уколів.

Детальніше...

 vakc termoindukator

Українські медичні заклади, у яких проводиться вакцинація, готові до можливих вимкнень світла. Вони підключені до критичних ліній електропередачі, оснащені електрогенераторами та необхідним холодовим обладнанням, інформують у МОЗ. Медики мають чіткий план дій на випадок аварійних відключень.

Якщо попри усі ці застереження вакцини все ж таки зіпсувалися, їх списують та знищують. А замість них замовляють нову партію з вакцин, які зберігаються на складах, оснащених електрогенераторами.

Якщо вам усе одно тривожно і ви б хотіли перевірити, чи не зіпсувалася вакцина, яку збираються вводити вам або вашій дитині, попросіть медика, який робить щеплення:

1. Показати вам кінцеву дату терміну придатності на флаконі. Бувають випадки, що виробник подовжує термін придатності для певних серій вакцини. У такому випадку вам покажуть копію листа від виробника і від МОЗ, що термін придатності цієї серії вакцини було подовжено.

2. Показати вам термоіндикатор на флаконі. Вони є на багатьох, але не всіх, вакцинах.

3. Показати вам реєстратори температури вакцини (якщо є) чи термометр у холодильнику в пункті щеплення. Зазвичай вже в пункті щеплення вакцина повинна зберігатись за температури від +2 до +8 градусів.

Детальніше...

Україна отримала 10 тисяч доз вакцини проти віспи мавп

Друк
PDF

 vakc vispa mavp

Управління Європейської комісії з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоровʼя (HERA) передало Україні 10 000 доз вакцини Jynneos проти віспи мавп.

Україна отримала вакцину як гуманітарну допомогу в межах EU4Health – програми ЄС з охорони здоровʼя, до якої України приєдналась у липні 2022 року. Вакцина буде розподілена та розвезена Міністерством охорони здоров’я до регіонів відповідно до зібраної потреби. Вакцинація людей, які належать до груп ризику, здійснюватиметься безоплатно, інформують у МОЗ.

Детальніше...

1-51 

Щороку 1 березня відзначається Всесвітній день імунітету. Це рішення було прийнято ВООЗ у 2002 році для привернення уваги громадськості до проблем, які пов’язані з поширеністю різних імунних захворювань, а також для залучення суспільства до створення умов збереження і зміцнення імунітету.

З чого складається захисна система організму

Саме слово «імунітет» походить від латинського слова «immunitas», що в перекладі означає «звільнення». Тож імунітет – це здатність організму звільнятися від чужорідних чинників (вірусів, бактерій, найпростіших, гельмінтів, їхніх токсинів тощо) та сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися.

Захисна система організму складається з центрального лімфатичного органу – тимусу, та кісткового мозку. В цих органах формуються специфічні клітини захисту: Т-лімфоцити, моноцити, нейтрофіли, еозинофіли, базофіли, які захищають нас від вірусів та бактерій. Також до імунітету належить лімфатична система, селезінка, мигдалини та аденоїди.

Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну пошкоджених клітин різних органів та захист від проникнення різних чужорідних агентів. Таким чином забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

Розрізняють вроджений і набутий імунітет. Вроджений імунітет передається спадково. Набутий імунітет виникає внаслідок перенесеної інфекції або вакцинації і спадково не передається. Велика робота в цьому напрямку ведеться з імунізації – створення штучного імунітету.

Детальніше...

sheplen v odun den 

Введення кількох вакцин одночасно є стандартною світовою практикою, яка допомагає швидше отримати необхідний захист та зменшити кількість візитів до лікаря. Численні дослідження довели, що це абсолютно безпечно і не викликає додаткових побічних реакцій. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з МОЗ України.

Одночасне введення декількох вакцин не може ослабити чи перевантажити імунітет людини. Із самого народження ми щодня контактуємо з тисячами бактерій та вірусів. Наша імунна система працює в режимі 24/7, без відпусток та вихідних. І зустрічає вона живих активних збудників, а не знешкоджених чи ослаблених, як у вакцинах. Тому декілька вакцин в один день, або ж одна багатокомпонентна вакцина, не буде для неї проблемою.

Втім, варто знати, що не всі вакцини можна комбінувати.

Детальніше...