Матеріали для населення

Чому всі мають зробити щеплення?

Друк
PDF

344322914 964438671228615 4143250545663541660 n 

Вакцинація важлива не лише для власного захисту, але й для захисту усіх людей навколо, як щеплених, так і ні. Чому так? Давайте розбиратися.

Перша причина – колективний імунітет. Чим більше людей захищені від хвороб, тим важче інфекціям поширюватися. Якщо рівень вакцинації низький, виникають спалахи кору, дифтерії чи інших страшних хвороб. У першу чергу від цих спалахів страждають діти, які занадто малі, щоб вакцинуватися від деяких хвороб, а також люди, які мають важкі хронічні хвороби. У людей з онкологією, імунодефіцитними станами, діабетом та іншими серйозними захворюваннями імунна система дуже ослаблена, а тому вакцинація не може захистити їх повністю. Вони можуть захворіти і навіть померти.

Детальніше...

 dutuna sheplenna

Інформація про щеплення вноситься в медичну документацію:

- Історія розвитку дитини (форма № 112/о);

- Карта профілактичних щеплень (форма № 063/о);

- Медична карта амбулаторного хворого (форма № 025/о);

- довідка про проведені щеплення.

У медичні документи вносяться паспортні дані пацієнта, вік, а також дати проведення щеплень, якою вакциною зроблені щеплення, виробник препарату, серія, доза, спосіб введення. Якщо була побічна реакція на введення вакцини, робиться обов’язкова відмітка.

Особливістю Карти профілактичних щеплень (форма № 063/о) є те, що вона зберігається у закладах – надавачів послуг постійно. На вимогу пацієнтів про дані щеплень видається копія форми № 063/о або формується довідка, яку підписує лікар.

Детальніше...

В Україні очікують спалах кору – черкащан закликають вакцинувати дітей

Друк
PDF

 kir dut2

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я МОЗ України в державі очікується спалах кору – одного з найбільш заразних та небезпечних інфекційних захворювань. З цього приводу в Черкаській області розроблений План дій щодо готовності та реагування на спалах кору, затверджений рішенням комісії ТЕБ та НС №6 від 06 квітня 2023 року.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, діти до 18 років мають отримати дві дози вакцини – у 12 місяців та в 6 років. Дуже важливо не відкладати щеплення. Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, потрібно звернутися до лікаря і якнайшвидше надолужити пропущені щеплення.

Діти, які вчасно не отримали необхідний комплекс профілактичних щеплень проти кору, можуть отримати дві дози вакцини з інтервалом 1 місяць до 18 років.

Вакцина для профілактики кору комбінована та має у складі захисні компоненти також від паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист.

Детальніше...

vakc polio 

Звертаємося до всіх батьків! Сьогодні наші діти потребують уваги та захисту як ніколи. Спалах поліомієліту досі не відступив! Тому потрібно зробити все можливе, аби вони не зазнали страшних інфекційних захворювань.

Вакцинація проти поліомієліту внесена до Національного календаря щеплень України та обов’язкова у всіх країнах Європи.

Зазвичай симптоми поліо схожі на гостру кишкову інфекцію або грип чи ГРВІ. Поки людина думає, що в неї грип, вірус поліомієліту підступно розповсюджується організмом. І згодом виникають рухові розлади. Вони виражаються сильними болями у м’язах, паралічем, що розвивається за кілька годин, вражаючи ноги, плечі, груди, живіт, обличчя тощо.

Згодом хвороба призводить до смерті від неможливості дихати. У разі одужання функції уражених хворобою нервів та м’язів не відновлюються, також можливі небезпечні ускладнення — пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади з кровотечею тощо.

Детальніше...

Як вберегти немовля від важких форм туберкульозу?

Друк
PDF

vakc tub 

Відповідь проста й однозначна — вакцина БЦЖ.

Вона запобігає розвитку туберкульозного менінгіту або міліарного туберкульозу, які особливо небезпечні для дітей першого року життя.

Її вводять на 3–5 день життя дитини. Це рекомендований вік для вакцинації, однак діти старше 5 днів також можуть бути вакциновані, якщо раніше вони не були щеплені з об’єктивних причин.

Щеплення допоможе імунній системі малюка підготуватися до можливих зустрічей з інфекцією й натренувати організм на боротьбу з нею.

Детальніше...

gololob2 

Триває Всесвітній тиждень імунізації, що стартував 24 квітня.

У студії програми «У фокусі подій» на ТРК «Ільдана» лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України  Тетяна Гололобова розповіла про те, чому щороку світ відзначає останні сім днів квітня як тиждень імунізації, чому це важливо для жителів нашої області і як взагалі імунізація рятує життя кожної людини та суспільства в цілому.

Тетяна Гололобова наголосила на необхідності кожного перевірити власний вакцинальний статус, а також — вакцинальний статус своїх дітей, просити допомоги свого сімейного лікаря чи педіатра. Адже сьогодні як ніколи легко надолужити щеплення, і це можна зробити навіть без декларації з сімейним лікарем.

Детальніше...