Матеріали для населення

406424619 780986490722236 3946043672803549319 n 

Це оновлена версія вакцини «Comirnaty» від американської компанії «Pfizer», адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон» коронавірусу SARS-CoV-2. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив вакцину в країну, далі вона буде розподілена між усіма областями. Спеціалісти обласних центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) забезпечуватимуть зберігання та транспортування вакцин до медзакладів із дотриманням вимог «холодового ланцюга».

«Бівалентна вакцина адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон». Зараз територією України циркулює понад 13 штамів «ковіду», тобто вірусу SARS-CoV-2. Усі виявлені мутації – це відхилення від штаму «Омікрон», який переважає в країні. Понад 200 тисяч доз вакцини, яку доставив ЮНІСЕФ, призначені для бустерного щеплення тих, хто вже має первинний курс вакцинації проти COVID-19. Вакцина буде доступна на рівні кожної області, тому закликаю усіх подбати про здоров’я та посилити імунітет, особливо людям, які входять до груп ризику – з ослабленим імунітетом чи супутніми захворюваннями, старшим за 60 років», – розповів Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України.

Детальніше...

hepatitisa800 

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Вірусні гепатити займають 7 місце серед основних причин глобальної смертності (ВООЗ, 2013). Кожного року рівень смертності через гепатити зростає. За даними ВООЗ вірусний гепатит став причиною смерті 1,34 млн людей.

Найпоширеніший серед вірусних гепатитів - вірусний гепатит А. Це захворювання має циклічний характер із чіткою зміною періодів захворювання і зазвичай закінчується одужанням без переходу в хронічні форми.

Джерелом інфекції є хвора людина. Передача збудника відбувається фекально-оральним (через воду, їжу, брудні руки) або контактним (через різні предмети) шляхом. Порушення правил гігієни та забруднення фекальними масами водних джерел може призвести до спалаху епідемії.

Гепатит А є одним з найпоширеніших інфекційних захворювань дитячого віку. Найчастіше хворіють школярі віком від 7 до 14 років. Локальні спалахи трапляються в дитячих закладах. Пік захворюваності припадає на пізню осінь.

Детальніше...

serce grup v 

Людям із хворим серцем кожної осені варто робити щеплення від грипу. Адже це захворювання може спричинити серйозні ускладнення для серцево-судинної системи.

Як пояснюють у МОЗ, щеплення проти грипу на 25% знижує ризик інфаркту та інших небезпечних для життя станів серця, а також на понад 40% знижує госпіталізацію через пневмонію.

Так, Американська асоціація серця рекомендує всім пацієнтам з ішемічною хворобою серця щосезону вакцинуватися проти грипу.

Детальніше...

zubu vakc 

Зуби в немовлят починають прорізуватися на першому році життя, зазвичай приблизно між 4 та 7 місяцями. У дуже рідкісних випадках діти навіть народжуються з першими зубами, а в декого вони з’являються набагато пізніше.

Прорізування зубів може бути абсолютно безболісним, а може й викликати в маляти деякий дискомфорт – дитина може плакати, відмовлятися від їжі чи навпаки – постійно вимагати груди, погано спати, може трохи підвищитися температура.

Чи можна вакцинувати дитину в цей час?

Детальніше...

 childcare sliders 04

Сьогодні, у Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, світова медична спільнота нагадує про те, що краще запобігти захворюванню, ніж його лікувати.

Поліомієліт – це небезпечне інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу та летальних випадків. Найбільш вразливі до поліомієліту – діти віком до 5 років. Однак захворіти на поліомієліт можуть і дорослі.

Детальніше...

Ще одна вакцина проти грипу пройшла контроль якості – в аптеки надійде понад 150 000 доз

Друк
PDF

 vakc grup

Державний контроль якості пройшла ще одна вакцина проти грипу. Це чотиривалентна інактивована вакцина французького виробництва. 151 100 доз вакцини (серія X3E722V) отримали позитивний висновок про відповідність вимогам державних і міжнародних стандартів. Найближчими днями вакцини надійдуть у продаж  до аптечних мереж.

Усі вакцини, які надходять в Україну, підлягають обов’язковому лабораторному контролю якості, який здійснює Держлікслужба. Після перевірки та у разі позитивного висновку (про відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів) вакцини використовують у медичних закладах або вони надходять у продаж до аптек.

Детальніше...